İLTER AVCI

İLTER AVCI

ANILAR VE GÖRÜŞLER

SAYIN  Muhsin Batur'un " Anılar ve Görüşler"kitabından  okuduğum ilginç ve de değerli bulduğum bir yazısını dile getireceğim.

      Siyasi Partilerin anlayışı ve tehlikeli davranışlarını şu şekilde dile getirmiştir.

SAĞ CEPHE :

     * Devletin  dini esaslara ve şeriat yasalarına göre yönetilmesini isteyen parti veya partilere kurulabilir, oy potansiyeli mevcuttur ve artabilir.

Aşağıdaki istekler doğrultusunda toplumun küçümsenmeyecek bir  bölümü yönledirilebilir...

        ---- Türk - İslâm sentezi çerçevesinde eğitim faaliyetlerinin yönlendirilmesi.Bugün dahi bunun belirtileri  yavaş yavaş görmekteyiz.

        ----- Arapça ve eski harflerle eğitimin serbest bırakılması ve teşviki.

       ------ Zaviye , tekke  ve türbelerin açılması, her türlü tarikat toplantı ve ayinlerin  serbest bırakılması.

      -------  Kıyafet kanunundaki yasakların kaldırılması ile fes , kalpak , çarşaf , peçe kullanılabilmesi.

      ------- Medeni kanunda yapılacak değişikliklerle , dini nikah ve çok evlilik.

       * Faşist, ırkçı diktatöryel rejimler kurulması faaliyetlerini öngören partiler kurulabilir, oy potansiyeli de mevcuttur ve artabilir.

   SOL CEPHE :

    * Milletin genel yapısı ve özlemleri komünizme yatkın değil, tam tersine karşıdır.Bu sebeple, kurulacak b8r komünist partisinin halkın oyu ile iktidara gelmesi beklenemez.Ancak bugün komünizmin kendi içinde mücadelesi  vardır.Karl Marks , Lelin , Mao yanlısı gruplar güçbirliği yaparak eylemci bir sol ihtilal yapmak isteyebilirler.Ayrıca bu gruplar , bölücülerle  de işbirliği yapabilirler.

   BÖLÜCÜ CEPHE :

   * Cumhuriyet dönemindeki Doğu ve Güneydoğu isyanları ile bir kaç yıl öncesinde  Güneydoğu bölgesindeki bir şehrimizin BAŞKENT olarak ilan edildiği hatırlardadır. Biz ; Kıbrıs , Bulgaristan , Batı Trakya Türkleri için uğraş verirken , bu bölgede nirinci aşamada muhtariyet, ikinci aşamada Türkiye , Irak ve İran'ın bu bölümünü kapsayan bir Devlet oluşumunu bekleyen iç ve dış odakların faaliyetlerini görebiliriz.

Bunun sonucunda  da Türkiye'nin bölünme tehlikesi olur.

   ATATÜRK'ÇÜ CEPHE :

    Atatürk devrim ve ilkelerine sahip çıkacak toplumun büyük bölümü ile Türk Silahlı  Kuvvetleri el ele vererek yukarıda sayılan bütün tehlikeleri önleyebilir ve şimdiye kadar da önleyebilmiştir.

    Ancak sınırlamalar kalkar , eylemler legal kabul edilirse , gereksiz mücadeleler ve toplum çalkantılarının önünede geçilemez.O halde rejimin yürümesi ve Devletin devamı için birtakım sınırlamalar kaçınılmazdır.Önemli olan bunun dozunu iyi tayin edebilmektir.

Herkesi ve her kuruluşu suç işleyebilir varsayarak kısıtlama koymakla , suç işleyenlere karşı gerekli önlemleri almanın farklı olgular olduğu konusunda birleşilebilirse bugünkü kısıtlamaların çoğunu kaldırmak kolaylaşır.

     SONUÇ :

     * Türk Sağı ; Türkiye'de Sağ partilerin kendilerine göre parti tüzükleri var.Bazı sağ partiler idealistliği benimsemiş, bazıları da eğilimini belirli bir merkez üzerinden almıştır.Manifestosunu  halkın nabzına ve o anki konvektörüne göre vermektedir.Kalkınma , üretim , teknoloji v.b işlerde zayıf kalmıştır.

   Türk Solu ; Türk solu , Atatürk ilkelerinden uzaklaşmış ve bölücü örgütlerin  sığınağı yer olarak güncellenmiştir.Türkiye için demokratikleşme ve Özgürleşme yönünde engel teşkil etmiştir.Halkın özgüvenini sağlayamadığı gibi insanları da umutsuzlandırmıştır.

Sarmış bir taassup vicdanlar kara,

Siyaset açıyor, durmadan yara,

Allahlaşmış haşa, ikballe para

Bu gidişin sonu aydınlık dostlar,

Kardeşlik aradık, nifakı bulduk,

Her gün biraz daha kin ile dolduk,

Huzuru kalmamış bir millet olduk, bu gidişin sonu, aydınlık dostlar,

Gözleri kaplamış hırstan bir perde,

Bulalım diyen yok, deva bu derde,

Tecrübesiz kaptan, dümenin nerde,

Bu gidişin sonu aydınlık dostlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLTER AVCI Arşivi