FARUK KORÇA

FARUK KORÇA

KALICI BAŞARI

1993 yılından bugüne Genel Başkanlığını yaptığım TRAKYA GRUBU İş Adamları Derneğimizin şirket sahipleri ile yaptığı toplantı neticesinde Dünya’daki ve Ülkemizdeki olumsuz koşulların sürdüğü dönemde, şirketler hayatta kalabilmek için giderlerini azaltma yolunu seçse da uzun vadede kazanacak şirketlerin gelirlerini arttırabilmek için neler yapması gerektiği tartışılmış, şirketlerin finansal erişimleri ve kaynaklarını daha iyi kullanabilmeleri ve sürdürülebilir büyümelerinin devamının sağlanması için inovasyona hızla odaklanması gerekmekte olup, başarılı olabilmek için yapılması gerekenler;

Dünya’ya açılmak: Globalleşen Dünya’da ihracat birinci sırada önem taşımakta olup, ihracat odaklı satış ve pazarlama organizasyonu ile ihracatta başarılı olunabilir. Öncelikle hedef bölgeleri ve ülkeleri belirleyip ihracat stratejisi belirlemelisiniz. Belirlediğiniz ülkelerden iş ortakları bularak hizmet ve ürünlerinizin ihracatlarını yapabilirsiniz. Zira her şey ihracata odaklanarak başlar. Bildiğimiz ve tanıdığımız müşterilerin ihtiyaçlarına kolay çözümler oluşturmalıyız. Özellikle krize olduğumuz bu dönemlerde sığınabileceğimiz limanlar bulmak çok önemlidir.

Satış organizasyonunuzu gözden geçirmelisiniz. Prim ve ödüllendirme sisteminizi gözden geçirerek çalışanlar ile aranızda kazanç stratejisi oluşturmalısınız. Bu sayede çalışanlarınızın motivasyonu artacak, sizler de, çalışanlarınız da daha çok kazanacaksınız. Çalışanlarınız şirketinizin en büyük sermayesi olup, bilhassa kriz dönemlerinde yetkin ve kalifiye çalışanlara sahip olan şirketlerin ayakta kalabileceğini ve kalite insan gücüne sahip olmayan şirketlerin ayakta kalabilmelerinin mümkün olamayacaklarını unutmayın. Bu kapsamda çalışanlarınızdan aldığınız verimi arttırmanın yöntemlerini belirlemeli ve uygulamalısınız. Öncelikler yetenek yöntemine yönelik olarak prim ve ödüllendirme sistemi belirlemelisiniz. Bununla da kalmayıp çalışanların daha yetkin olmasına yönelik eğitimler vermeli ve motivasyonlarını arttırmalısınız. Bu konulara odaklanmak, günlük yaşamın koşuşturması ve yoğunluğu içerisinde çok kolay olmayacaktır. Bu nedenle bu konuda uzman bir yol arkadaşı ile çalışmanız size ciddi oranda zaman kazandıracak ve başarı sağlayacaktır.

Dijital pazarlamaya önem ve hız verin, marka algınızı güçlendirecek web sitesi kurup, sosyal medya kanallarınızın profesyonelce yönetilmesi, dijital alanlarda ön plana çıkılması, almanız gereken ilk aksiyonlar olmalıdır. Dijitalleşme ve dijital dönüşüm kavramları son dönemde çok popüler hale gelmiştir. Bununla birlikte, her moda terimde olduğu gibi, altı da çok boşaltıldığından, dijitalleşme düşük maliyetlerle yüksek kârlılık hedeflerine ulaşmayı sağlayacağından, hızlı ve kaliteli bir şekilde iş yapabilme ortamı sağlanacak olup, öncelikle şirketin dijitalleşme ihtiyaçları belirlenmeli, ardından da dijitalleşme stratejisi oluşturulmalıdır. Daha sonrasında dijital dönüşüme yönelik aksiyonları belirleyerek şirket yeni bir boyuta ulaştırılmış olur. 

En önemlisi, devlet desteklerinden azami oranda faydalanılmalı KOSGEB, TUBİTAK, Kalkınma Ajansı ve Avrupa Birliği destekleri takip edilmeli, sektöre özel hibe ve kredilerle ilgili bilgi sahibi olunmalı, kendinize uygun destek programlarını kullandıktan sonra bu alanlara yoğunlaşıp, şirkete maddi kaynaklar sağlanmalıdır.

Yapılan araştırmalar kriz dönemlerinde şirketlerin giderlerini azaltma yöntemlerine odaklanmaları, çalışanların işlerine son verilmesi, kısa sürede maliyetleri azaltmış olsa da uzun vadede olumsuz etkiler yarattığı unutulmamalıdır.

TRAKYA GRUBU mensupları olarak bizim tavsiyemiz sürdürülebilir büyümeyi yakalayabilmek için ilk odaklanılması gereken konu, giderleri azaltmak değil, gelirleri arttırmak olmalı, bunun için de yukarıda açıkladığımız üç maddeyi uygulamaya sokmak olmalıdır.

EFSANEVİ HALİT KIVANÇ’I UĞURLADIK

Benim de mezunu bulunduğum Pertevniyal Lisesi’nden mezun, hepimizin ağabeyi, büyük usta rol modeli insan, Ülkemizin yetiştirdiği sesi, zarafeti duruşu, bilgisi, görgüsü ile gerçek bir İstanbul Beyefendisi ve Pertevniyal sevdalısı olan, yakından tanıma şerefine nail olduğum, merhum büyük usta Halit KIVANÇ büyüğümüze Cenab-ı Mevlâ’dan rahmet, kederli ailesine ve Pertevniyal camiasına başsağlığı diliyorum.

Ruhu şad, mekânı Cennet olsun.

Pertevniyal camiası, seni ilelebet unutmayacak, sevgi, saygı ve rahmetle anacaktır.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FARUK KORÇA Arşivi