Kutlu ziyaretin 91. yılı

Kutlu ziyaretin 91. yılı
Atatürk, 5 Haziran 1928 tarihinde Tuzla’yı ilk ziyaretinde İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Cevat Abbas Gürer ve Salih Bozok tarafından istasyonda karşılandı. Cumhurbaşkanı, kendisini karşılayan heyetle beraber askerleri, halkı ve öğrencileri selamladı; onlarla sohbet etti.

İSKENDER ÖZSOY

Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini ateşlemek için 16 Mayıs 1919’da Samsun’a gidişinden sonra ikinci kez geliyordu İstanbul’a Mustafa Kemal.

Sekiz yılın ardından 1 Temmuz 1927 Cuma günü trenle geldiği İzmit’ten Ertuğrul yatıyla İstanbul’a geçişi muhteşem olmuştu.

Atatürk’ün İstanbul’a; İstanbul halkının da Atatürk’e özlemini giderdiği bu buluşmadan sonra İstanbul Belediyesi - o yıllardaki adıyla Şehir Emaneti- Mustafa Kemal’i bir kez daha aralarında görmek istedikleri için İstanbul halkı adına onu davete karar verdi.

25 Nisan 1928"de İstanbul Şehir Emini Muhiddin Bey, Belediye Cemiyeti Başkan Vekili Ferid, İkinci Başkanvekili Necib Beylerden kurulu bir heyetin Gazi"yi İstanbul’a davet için Ankara"ya gitmeleri Belediye Meclisi’nde görüşüldü.

Daha sonraki toplantılarda Belediye Meclisi’nde Gazi’nin İstanbul"a gelmeleri için ricada bulunulması kabul edildi.

Daveti kabul eden Mustafa Kemal, 4 Haziran 1928 Pazartesi günü özel vagonlu trenle Ankara"dan ayrılarak ertesi gün saat 10.15’de önce Arifiye’ye, bir saat sonra da İzmit’e vardı.

İzmit’te bir saat dinledikten sonra İstanbul’a doğru yola çıkan Cumhurbaşkanı Haydarpaşa’ya gidene kadar tren yolunda ve istasyonlarda toplanan halk ve öğrenciler tarafından selamlandı. Özellikle Hereke, Diliskelesi,Tavşancıl, Gebze, Tuzla ve Pendik istasyonları bayrak ve çiçeklerle donatılmıştı.

Tren, İzmit’ten sonra bir kez de Tuzla’da durdu.

İlk kez geldiği Tuzla’da özel vagonundan inen Mustafa Kemal’i Rasuhi Ersavaş, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Cevat Abbas Gürer ve Salih Bozok karşıladı.

Kendisini karşılayan heyetle askeri birliği ve istasyonda bekleşen halkla öğrencileri selamlayan Mustafa Kemal onlarla sohbet etti.

Mustafa Kemal, Tuzla ziyaretinden sonra Haydarpaşa’dan Üsküdar’a, oradan da Söğütlü yatıyla Dolmabahçe Sarayı’na gitti.

Gazi’nin cumhuriyetin ilanından sonra ikinci İstanbul, ilk Tuzla ziyareti gazetelerde geniş yer buldu.

Cumhuriyet gazetesi 6 Haziran 1928 tarihli sayısını birinci sayfasını tümüyle bu ziyarete ayırdı.

Mizah dergisi Karagöz de Temmuz 1928’de yayınlanan 2122’inci sayısında Tuzla ziyaretine fotoğraflı olarak yer verdi.

Atatürk’ün Cumhuriyetin ilanından sonraki ikinci İstanbul ziyareti 101gün sürdü.

Paşa, bu ziyaretinde yakın yerlere yaptığı gezilerin dışında hep Dolmabahçe Sarayı’nda kaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.