İlber Ortaylı Ukrayna ve Kırımı Anlattı

İlber Ortaylı Ukrayna ve Kırımı Anlattı
Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği ‘Tarihimizin Dünü ve Bugünü’ adlı söyleşiye katılan ünlü tarihçi İlber Ortaylı’ya Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide konuşan İlber Ortaylı, dünya tansiyonunu yükselten Kırım gerilimini ve Ukrayna’yı anlattı.

Ukrayna’nın Doğu ve Batı olmak üzere iki kısma ayrıldığını kaydeden Ortaylı, doğu kısmın Rusya’dan gelenlerden oluştuğunu ve bu nedenle Rusya yanlısı olduklarını söyledi. Ortaylı ayrıca, “Doğu kısımda yaşanlar saldırgan adamlardır ve bunlar Rusya’yı istiyorlar. Hiçbir kuvvetli devlet başka topraklarda yaşayan azınlıklarının mutsuz olmasını istemez. Bu nedenle ya silahla ya da ticari yolla o ülkeye müdahale eder. Putin de bu bunu yaptı. Askerleri çekeceğim, dediği zaman ise orada yaşayan Ruslar buna karşı çıktı.”dedi.

 

‘LENİN HEYKELLERİNİ YIKTILAR ÇÜNKÜ...’

 

Konuşmasında Ukrayna’da Lenin heykellerinin Rusya’yı ve komünizmi temsil ediyor diye yıkıldığını da kaydeden Ortaylı bunu, “Hindistan’da özgürlük mücadelesi verildiği zaman hiçbir heykele el sürülmedi. Hindistan tarihinin bir parçası dediler. Hindistan ve Ukrayna’yı birbirine benzetemezsin çünkü insanlar gibi milletler de farklılar. Bu heykeller yıkılır gider çünkü Batı Ukrayna çok milliyetçi.”diyerek açıkladı.

 

‘YAKIN TARİH OKULLARDA ÖĞRETİLEMEZ’

 

Türkiye’de çocuklara sadece tarih anlatılabileceğini; yakın tarih anlatıldığı zaman işin içine ideoloji gireceğini de sözlerine ekleyen Ortaylı, “Tarih kayak, bale ve piyano öğrenmek gibidir. Belli bir yaşa kadar öğrenmezse çocuk daha sonra hayat boyu öğretemezsin. Yakın tarihi ise çocukların okullarda değil; kendi kendilerine öğrenmeleri gerek.”dedi.

Küçükçekmeceli vatandaşların adeta akın ettiği söyleşide konuşan ünlü tarihçi program sonunda ise katılımcıların sorularını yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.