Avni Özgürelden 27 Mayıs Değerlendirmesi

Avni Özgürelden 27 Mayıs Değerlendirmesi
Küçükçekmece Belediyesi tarafından Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Celal Tahir’le Yakın Tarihin Bilinmeyenleri’ adlı söyleşi programının bu ay ki konuğu gazeteci yazar Avni Özgürel oldu.

Yakın tarihin karanlıkta kalmış kritik konularını açığa çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen söyleşide, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi değerlendirilirken, darbelerin Türkiye’ye etkileri konuşuldu.

 

‘MENDERES, ASKERE GÜVENEN BİR ADAMDI’

 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşmiş ilk askerî darbe olan 27 Mayıs Askerî Müdahalesi’nin gerçekleşmesine Adnan Menderes’in seçimi kazandığı anda karar verildiğinin altını çizen gazeteci yazar Avni Özgürel, o dönemi şu sözlerle değerlendirdi:

 

‘ Adnan Menderes 35 yaşındaydı ve siyasi tecrübesi yoktu. Menderes askere güvenen bir adamdı. ‘Bu asker beni korumak için burada’ düşüncesiyle askere bakıyordu. Türkiye’de Milli Savunma Bakanı’nın haberi olmadan onun bilgisi dışında ihtilal yapılamazdı. Dönemin Milli Savunma Bakanı Şemi Ergin cuntanın kurulduğunu biliyordu ancak susuyordu. Daha sonra Menderes’i, Şemi Ergin’i görevden alması yönünde başka bahanelerle zorla ikna ettiler. Menderes, Şemi Ergin’i görevden aldı yerine çocukluk arkadaşı Ethem Menderes’i getirdi. Ethem Menderes, onun soyadını paylaştığı, akrabası olmayan ama akrabadan da yakın bildiği dostuydu’

 

‘YASSIADANIN VEFASIZI; ETHEM MENDERES’

 

Ethem Menderes’in Adnan Menderes’in idam edileceğini bilen bir kişi olduğunu ifade eden Avni Özgürel, ‘Ethem Menderes’in askerlerle arası iyiydi. Öyle ki, Yassıada’ya gönderilen  mektuplarda bir söz fazla olsa çıkarıyorlardı. Ancak Ethem Menderes oraya defter sokabilmiştir. Darbelerin nereden geleceği belli olmaz. Ancak Türkiye bir şekilde yeniden yapılandı, yapılanmaya devam ediyor.’ diye konuştu.

 

Özgürel, söyleşide katılımcıların sorularını da yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.