2023'ün jeopolitik aktörü Türk Donanması

2023'ün jeopolitik aktörü Türk Donanması
Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü’nün düzenlediği Türkiye’nin Jeopolitik Yapısı ve Mavi Vatan konulu konferansta konuşan emekli tümamiral Cem Gürdeniz, “2023’e doğru jeopolitik öncelikler Mavi Vatan, Türk Boğazları ve Kıbrıs’tır.” dedi.
Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu Kurucu Direktörü emekli tümamiral Cem Gürdeniz, 1974 yılında Kıbrıs’ta askeri zaferin asıl unsurunun donanma olduğunu söyledi.

Osmanlı’nın denizlerde büyüyemediğini, Akdeniz’de sıkışıp kaldığını vurgulanan Gürdeniz “Ama bugün büyük Türk Donanması 2008 yılından itibaren Hint Okyanusu’nda sürekli varlık göstermeye başlamıştır.”dedi.
Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü’nün (TYSSK) önceki gün Tuzla’da kulüp merkezinde düzenlediği Türkiye’nin Jeopolitik Yapısı ve Mavi Vatan konulu konferansa katılan Cem Gürdeniz şöyle konuştu:
“Osmanlı’ya parçalamaya gelenler daima denizden geldiler. 1770 Çeşme, 1827 Navarin ve 1853 Sinop baskınlarında olduğu gibi. Tarih tekerrür ettirilirse gelecekte de öyle olacaktır.  2023’e doğru jeopolitik öncelikler Mavi Vatan, Türk Boğazları ve Kıbrıs’tır. Bunları birbirinden ayıramayız. Siyaset üstü anlayışla takip edilmelidir. Bu konuda temel jeopolitik aktör Türk donanmasıdır. Donanmamız 1990’lardan sonra açık deniz donanmasına dönüştü. Cumhuriyet donanması 21. yüzyılda Karadeniz ve Akdeniz havzasının önemli unsurlarından biri haline geldi.”

Türkiye- Rusya yakınlaşmasının dünya barışı için çok önemli olduğunu belirten emekli tümamiral Cem Gürdeniz eski deniz kuvvetleri komutanlarından oramiral Özden Örnek’i birinci ölüm yıldönümünde anarak “O örnek bir komutan, Cumhuriyet Donanması’nı 21’inci yüzyıla hazırlayan liderdir. Adı, eseri MİLGEM projesiyle donanmaya kazınmıştır.” dedi.

Konferansın sonunda TSSYK Kurucu Başkanı Sermet Fındık Gürdeniz’e teşekkür plaketi verdi, Gürdeniz de kitaplarını imzaladı.

İskender ÖZSOY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.