Saldırılar Çok Tehlikeli Bir Safhaya Geldi

Saldırılar Çok Tehlikeli Bir Safhaya Geldi
Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'in Gazze saldırılarının çok tehlikeli bir safhaya geldiğine işaret ederek, 'Bu saldırganlığı durdurmazsa çok daha büyük olaylara gebedir' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cuma namazını kıldığı Tarabya Merkez Camisi"nin çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

 

İsrail"in Gazze"ye yönelik saldırısına ilişkin soru üzerine Gül, geçen haftalarda bu konuda açıklamalarda bulunduğunu ifade ederek, dünyanın birçok tarafında huzursuzlukların olduğunu, ama özellikle Filistin"den Ukrayna"ya kadar şiddetin giderek tırmandığını ve bunun durdurulması için herkesin büyük bir çaba göstermesi gerektiğini söylediğini kaydetti.

 

Özellikle de İsrail"in Filistin"e olan saldırılarının bir an önce durdurulması ve özellikle bir kara harekatını kesinlikle yapmaması konusunda da ikaz ettiklerini vurgulayan Gül, "Bu süre içerisinde hepimiz yoğun bir çalışma yaptık. Hükümetimiz başta olmak üzere gerek uluslararası kuruluşlarla, gerek birçok devletlerle, gerek kendi içimizde" dedi.

 

Gül, gelinen noktada 60 senedir zaten büyük bir zulüm, büyük bir çile, büyük bir gözyaşı döken Filistin halkının bu hafta içerisinde yine büyük saldırılara maruz kaldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: 

 

"Masum çocuklar kumsallarda bütün dünyanın gözü önünde öldürülmeye devam etti. Maalesef vicdanlar buna karşı bazı kesimlerde suskun kaldı. Bunlar derin bir üzüntü yaratmakta. Özellikle İsrail"in bu kural tanımaz saldırganlığı sadece Filistin"de değil dünyanın her tarafında da nefret tohumlarını saçmakta ve dünyanın radikalleşmesinde İsrail"in çok büyük bir sorumluluğu olmaktadır. Bir tarafta yaşanan insani acılar, bir tarafta zulüm ve saldırganlık bir an önce durması gerekir. Bugün öğleden sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanacak. Güvenlik Konseyi"nin çok acil bir şekilde İsrail"in saldırganlığını durdurmaya dair çok kuvvetli bir tedbir ve açıklama yapmaya davet ediyorum."

 

"İsrail"i bir kez daha ikaz ediyorum" 

 

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile öğleden sonra görüşeceklerini ifade eden Gül, son durumla ilgili ortak açıklamalar yapacaklarını söyledi.

 

Gül, dün gece başlayan saldırıların tehlikeli bir safhaya geldiğini bir kez daha duyurmak istediğini vurgulayarak, "İsrail"i bir kez daha ikaz ediyorum. Bu saldırganlığı ve bu tırmanmayı durdurmazsa çok daha büyük olaylar gebedir. Çok daha büyük olaylar, çok daha büyük şüphesiz ki neticeler doğuracaktır. Bu vesileyle hayatını kaybeden bütün mazlum insanlara başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Gül, Ukrayna"da, Malezya Havayolları"na ait uçağın düşmesi olayına da değinerek, "Ayrıca dün Ukrayna"da düşürülen Malezya uçağında hayatını kaybeden herkesin ailesinin acılarını paylaştığımız gibi ait oldukları bütün milletlere de başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

 

Türkiye"nin ateşkesi engellediği iddiaları 

 

Mısır ve İsrail"in Türkiye"nin ateşkesi engellediği yönündeki iddialarına ilişkin soru üzerine Gül, şunları kaydetti:

 

"Bunlar çok saçma şeylerdir. Böyle bir şey söz konusu olur mu? Türkiye bir kişinin ölmemesi, bir kişinin gözünün kanlı ve yaşlı hale gelmemesi için olağanüstü bir çaba göstermektedir. Hükümetimizin, Dışişleri Bakanlığımızın faaliyetleri bütün dünyanın gözü önündedir. Yapılan konuşmalar, ikna turları bütün bunlar dünyanın gözü önündeyken bunu Türkiye"ye karşı bir suçlama olarak yöneltmeyi çok büyük bir vicdansızlık olarak görüyorum. Türkiye en kısa süre içerisinde kalıcı bir ateşkesin sağlanması uğrunda yoğun bir çaba sarf etmektedir.  Bunu sarf etmeye de devam edecektir." 

 

 "Türkiye"ye karşı haksızlık"

 

Gül, geçen hafta yaptığı açıklamalarda, 2012"deki mutabakata en kısa süre içerisinde dönülmesi, iki tarafın ateşkesi konuşarak hemen sağlamasını, iki devletli vizyonun muhafaza edilmesini söylediğini hatırlattı.

 

Bakanlığın ve hükümetin bu yöndeki açıklamalarını bütün dünyanın bildiğini dile getiren Gül, "Bütün ilgili ülkelerle de çok yoğun temaslar, ateşkes için uğraşılırken bu tür suçlamaları Türkiye"ye karşı çok haksızlık olarak görüyorum. Türkiye"nin saldırılara ve bu haksızlıklara karşı gür sesinden rahatsız olanların, Türkiye"ye karşı bir olumsuz tavrı olarak görüyorum" dedi.

 

Gül, cami çıkışında İsrail"in Gazze"ye yönelik saldırısı üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı"nca başlatılan yardım kampanyası kapsamında bağış kutusuna para attı.

 

Cumhurbaşkanı Gül, kendisine çiçek veren 10 yaşındaki Bedirhan Ergin"i de sevdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.