Beldelerden oluşan yeni ilçemiz: SANCAKTEPE

Beldelerden oluşan yeni ilçemiz: SANCAKTEPE
Bir zamanlar belde olan Samandıra, Sancaktepe, Yenidoğan semtlerinin birleştirilmesiyle oluşan Sancaktepe, İstanbul’un önemli bir yerleşim ilçesidir.

Mega kentimiz İstanbul nüfus olarak genişledikçe, ilçeler de kontrol edilemez hale gelmektedir. Bir zamanlar belde olan Samandıra, Sancaktepe, Yenidoğan semtlerinin birleştirilmesiyle oluşan Sancaktepe, İstanbul’un önemli bir yerleşim ilçesi haline geldi.

Anadolu yakasının önemli ilçelerinden biri olan Sancaktepe, mesire alanları ve tarihi yazlık saraylarıyla mutlaka gidip görülmesi gereken yerlerden biridir. Ümraniye’den Şile’ye giderken, sağda kalan Sancaktepe, yeni yapılarıyla dikkat çekmektedir.

19 mahalleye ev sahipliği yapan Sancaktepe’nin yüzölçümü 62,41 kilometrekare civarındadır. Çekmeköy, Kartal, Maltepe, Sultanbeyli, Pendik, Ümraniye ve Ataşehir ilçeleriyle çevrelenen Sancaktepe, İstanbul’un en yeni ilçelerinden biridir. Havza niteliği taşıdığı için oldukça hassas bir yerleşim alanı olma özelliğine sahip Sancaktepe, Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakınlığı ve ulaşım olanakları sayesinde, ikamet amacıyla yoğun ilgi görmektedir.

Sancaktepe’nin en önemli yerlerinden biri ve 100 dönümlük alana sahip olan Safa Tepesi, halk tarafından ilgi görmektedir. Yürüyüş parkurları, çocuk parkları, voleybol ve basketbol sahaları, tenis kortları, seyir terasından oluşan Safa Tepesi’nde çok sayıda tesis vardır. İstanbul’un eşsiz manzarasını en iyi Safa Tepesi’nden izleyebilirsiniz.

İlçe olduktan sonra yerleşim akınına uğrayan Sancaktepe’nin ilk AVM’si Rings Alışveriş Merkezi’dir.

Alışverişinizi yaparken, keyifli vakitler geçirebilir, dilerseniz kafe ve restoranlarında dinlenerek güne başlayabilir ya da sonlandırabilirsiniz.

Sancaktepe’nin en önemli eserlerinden biri olan ve adını Demeter Tarım Tanrıçası’ndan alan Damatris Yazlık Sarayı, Bizans döneminden bu yana kalıntıları taşımaktadır. Damatris Yazlık Sarayı, Samandıra semtinde yer almaktadır. Arkeoloji severler mutlaka ziyaret etmelidir.

Osmanlı’nın kuruluşunda büyük hizmetleri olan kumandanı ve Aydos Kalesi’nin fatihi Abdurahman Gazi, 1329’da vefat etmiştir. Abdurahman Gazi adı, Eskişehir’de bir köyde yaşatılmaktadır. Mezarlığı ise Samandıra’dadır.

Samandıra semtinde yer alan Arap Hekim Camii’nin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Yapım tarihi,1520 yılı olarak rivayet edilen Arap Hekim Camii’nin bazı bölümleri orijinal haliyle günümüze ulaşmıştır.

Sancaktepe’nin bir başka tarihi yapısı Sarıgazi Köyü Mescidi ve Camii’nin hangi tarihte yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. 1554’de tekke olarak yapıldığı tahmin edilmekte olan Sarıgazi Köyü Mescidi ve Camii’nin 1580’li yıllar da mescit olarak yeniden inşa edilmiş, daha sonraki yıllarda da mescit camiye dönüştürülmüştür.1972’de yeniden yapılan caminin adı Sarıgazi Merkez Camii olarak değiştirilmiştir.

Sarıgazi Köyü Camii’nin bahçesinde bulunan Sarı Kadızade Şeyh Mustafa Efendi Türbesi’ni ziyaret edebilirsiniz. İstanbul’un fetih yıllarında Sarıgazi’ye yerleşen Mustafa Dede, 1482’de vefat etmiş ve buraya defnedilmiştir.

Türbenin yanına Sultan Abdülmecid’in saray ustalarından Şevknihal tarafından yapılan çeşmenin kitabesi ve mermer taşları 1950 yılında buraya nakledilmiştir.

Günümüzün tam bir yerleşim merkezi haline gelen Sancaktepe, ulaşım yönünden çok zengindir. Metro’dan toplu taşıma araçlarının tümünün hizmet verdiği Sancaktepe’de kiralık konut fiyatları da emsallerine göre uygundur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.