CEVDET TÜTÜNCÜ

CEVDET TÜTÜNCÜ

İZLE ( ME )

Sevgili dostlar, her ne kadar kitle imha silahlarının yapımı ve kullanılmasıyla               ( Japonya, Hiroşima – Nagazaki - 1945 ) insan neslini tehdit eden gelişmeler olmasına rağmen, insanlık özellikle sağlık alanında olmak üzere pek çok konuda bilimsel çalışmalar yaparak büyük aşamalar kaydetmiş bulunmakta.

Ancak bu çalışmalara halen de yeterli seviyede diyemiyoruz çünkü, yeterli seviyede olması halinde günümüzde hiçbir bulaşıcı hastalıktan veya kesin tedavisi bulunmayan kanser gibi hastalıklardan bahsetmememiz gerekiyor. 

O halde daha pek çok çalışmayı gerçekleştirmek durumundayız derken;

Elbette bilim insanları tarafından bu araştırmalar yapılmakta ve onların çalışması daha MÖ 200 Yılında Çiçek Aşısıyla ilgili olarak Çin’de başlamıştı.  

At sırtında günlerce süren yolculukları saatlere indirerek, insana en değerli hazineyi yani kullanabileceği ekstra zamanı sunan ulaşım araçlarının icadı ise 1760 yılında Fransız mühendis Nicolas Joseph Cugnot ( 1725 – 1804 ) tarafından 1769 yılında buharla çalışan bir kara aracı olarak yapıldı.

Yine insan hayatına büyük kolaylıklar sağlayan iletişim araçlarının icadı ise 1876 yılında Alexander Graham Bell ( 1847 – 1922 ) tarafından ortaya konmuştu. Graham Bell telefonu icat ederek iletişimin neredeyse saniyelerle gerçekleştiği bir çığır açmış oldu.

İnsanların yaşamasında son derece etkili olan bu çalışmalar, daha sonra diğer teknolojik çalışma ve gelişmelerin de yolunu açarak kolaylıklar sunması açısından ayrı bir öneme sahiptir.

 Araştırma ve geliştirmeler sonunda pek çok şey elde edebileceğini öğrenen insanoğlu bilimsel açıdan artık duramayacağı bir noktaya doğru hızla ilerlemektedir. Bunun sonucunda günümüzde bile artık Dünyanın kendisine yetmeyeceği düşüncesiyle Mars’a ayak basarak yaşam koşullarını araştırmak ve Hubble Teleskobuyla da ( 1990 ) yetinmeyerek evreni oluşturduğu varsayımıyla neredeyse  büyük patlamanın ne ve nasıl olduğunu öğrenmek için James Webb Teleskobunu  ( 2021 ) uzaya gönderdi. Çünkü James Webb teleskobuna gelen görüntüler bundan tam 13.5 milyar ışık yılı önce yola çıkmış ve ancak şimdi buraya ulaşmaktadır. Dolayısıyla içinde bulunduğu o zamanın görüntüleridir. 

James Webb’in uzaydaki yörüngesine oturması için kat ettiği yol 1.5 milyon km. ve 30 gün sürdü.   

Mars’a helikopteriyle ( Ingenuity ) birlikte 2020 de gönderilen Perseverange uzay aracı ise 7 ayda 225 milyon km. yol kat ederek hedefine ulaştı.

Bizlere de onları ve çektikleri görüntüleri kendi olanaklarımızla internetten araya araya, belki de yalan yanlış görmeye, öğrenmeye çalışmak düşüyor.. 

O kadar çalışmanın, araştırmanın sonucunda ayağımıza kadar gelen bu bilgileri tercüme ederek, açıklayarak sunan, bu branşta yayın yapan şifresiz bir TV programı bile ne yazık ki yok..

Onlar öyle çalışıyor, bizler de bu şekilde izleyip bilgi sahibi olamıyoruz !.

Esen kalın. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
CEVDET TÜTÜNCÜ Arşivi

ÜLKEM

27 Aralık 2023 Çarşamba 09:22