İLTER AVCI

İLTER AVCI

HER DEVİRDE OLAN PAHALILIK

Narha uymayanı dükkânının önünde asın."

Narh : Tüketiciyi korumak adına devlet tarafından öngörülen fiyat.

   III.Selim, pahalılıkla mücadele etmek  için en şiddetli  tedbirlere başvurmaktan geri kalmamıştı.

Pahalılık, her devirde varmış. Öyle ki ; Padişahlar fiyat artıranları sürgüne yollayarak , hatta idam ederek cezalandırmış, piyasayı ucuzlatmak için mukâfatlar bile vermiş.

   Pahalık yalnız günümüzde değil ,  hemen her devirde  geniş halk kitlelerini ve yöneticileri en fazla meşgul eden dertler başında gelmiştir. Ama şimdiye kıyasla: Geçmişteki fiyat artışları kuruşlarla ifade edilirken , bir kuruşluk artış bile milleti hop oturtup , hop kaldırırken , günümüzdeki artışlarda  bizi zıplatmaya yetiyor.

II.Mahmut zamanındaki pahalılık çaresine, dış yerlerden  gıda maddesi getirene mukâfat vererek engellemeye çalışıyormuş.

I.Mehmet devrinde görülmemiş bir kıtlık çekilmiş o da çareyi narh koyarak bulmaya çalışmış.

Sadrazam Tarhuncu Ahmed Paşa var gücüyle çalışmış , ama nafile canı ile ödemiş..

Sultan Abdülaziz tahta geçmesiyle   bozuk olan  mali düzen daha da bozulduğundan yeni para basılmış. Esnafın bu kargaşalıktan yararlanarak fiyatları yükseltmesi , bazı mallarında el altından fahiş fiyata satılmasına neden olmuştur.. İngilizlerden 8 milyon sterlin borç alması ve basılan paraların toplanması fiyat artışlarının önüne geçilmiştir.

Cumhuriyet ilanından sonra , Amerika'da başlayan ekonomik buhran bütün dünyayı etkilemiş ,  bundan Türkiye'de nasibini alarak, iflaslara neden olmuştur. Bazı gıda ürünlerindeki artış rekor seviyeye ulaşmıştır.

Hatta o dönemde   gıda maddeleri talebinin önüne geçmek için , ucuz yemek tarifleri bile veriliyormuş.

Bunu  Cemal Gürsel ve İsmet İnönü dönemi  izlemiş....Süleyman Demirel döneminde, devalüasyonlar , mini devalüasyonlar peş peşe birbirini izledi..

1998 yılındaki  Çiller  koalisyon hükümeti devalüasyonları ...

Ve şimdi ise pandemi , savaş ve küresel olumsuzluklar , gözü doymaz vampirlerin tam da  aradığı ortamı da beraberinde getirmiştir. Bu fırsatçılığı nereye kadar yapacaklar  bilemiyoruz...

Bu hükümetin bunlara  vermiş olduğu desteğin karşılığı bu olmamalıydı..

Saygı ve Sevgilerimle..

Kalın Sağlıkla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLTER AVCI Arşivi