'Aşkın, doğanın ve hüznün şairi': Ahmet Muhip Dıranas

'Aşkın, doğanın ve hüznün şairi': Ahmet Muhip Dıranas
Türk şiirinin önde gelen isimlerinden Ahmet Muhip Dıranas, ölümünün 39 yılında anılıyor.

"Denizler yolculuğa çağırır durur da beni/ Gitmem düşünerek geri döneceğim günü./ Ben büyük rüzgarları severim; büyük olsun / Aşkım da özlemim de hepsi, her şey ve mahzun." dizelerinin de aralarında bulunduğu unutulmayan eserlere imza atan Ahmet Muhip Dıranas, Galip Efendi ile Seniha Hanım"ın oğlu olarak 1909"da dünyaya geldi. Doğum yeri konusunda belirsizlik bulunan Dıranas, kimi kaynaklara göre İstanbul"da, kimi kaynaklara göre ise babasının Sinop"ta doğduğu Salı Köyü"nde dünyaya geldi.

1. Dünya Savaşı"nın ilk yıllarında Çanakkale"de görev yapan Galip Bey, Balkan Savaşı"nda yer aldı, 7 yıl boyunca Kafkaslar ve Arap çöllerinde savaştı. 1. Dünya Savaşı"nın ilerleyen günlerinde Seniha Hanım, Çanakkale"de dünyaya gelen Fehime ile Ahmet"i yanına alarak İstanbul"a döndü.

Savaşın ardından İstanbul yerine Sinop"taki köyüne dönerek ikinci evliliğini yapan Galip Bey"in peşinden giden Seniha Hanım ve çocukları da Sinop"a yerleşti. Dokuz yaşındaki Ahmet Muhip, gecikmiş olarak ilkokula başladı.

Yazları köye giderek çobanlık yapan ve doğa sevgisini kazanan usta şair, 40 yaşındayken Zafer gazetesinde kaleme aldığı bir yazıda, o günleri şöyle ifade etmişti:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.