FARUK KORÇA

FARUK KORÇA

TASARRUF DEVRİ

Ukrayna Savaşı nedeni ile A.B.D. ve Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı ambargolar sebebi ile Rusya’nın Avrupa ülkelerine doğalgaz sevkiyatını azaltması, enerjide tasarruf ve verimliliği arttırma çalışmalarını hızlandırdı.

En önemli tasarruf, konutlarda ısı yalıtımının sağlanmasıdır. Devletin, geç de olsa, konutlara yalıtım kredisi vermeye başlaması doğru ve yerinde bir karardır. Bu yalıtım sayesinde binalarda ortalama %50 tasarruf sağlanabilecektir.

Yapı Denetim Kuruluşu Başkanı olarak benim tespitlerime göre yalıtım yapılması gereken beş milyon civarında konut bulunmaktadır. Doğalgaz tüketiminde yalıtım sayesinde %65 tasarruf sağlanabilir. Bunun yanı sıra, basit bazı tedbirler ile bu tasarruf arttırılabilir. Çamaşır ve bulaşık makinelerinin zamanında kapatılması, bekleme modunda bırakılan bilgisayarlar, şarjdan çekilen telefonlar, hem sahiplerine hem de Ülkemize fayda sağlar.

Enerjinin %24’ünü tüketen konutlarda basit yöntemlerle aylık elektrik faturaları 100~150 TL kadar düşürülebilir.

60 Wat’lık bir standart ampulü, aynı aydınlatmayı sağlayabilen, 12 Wat’lık bir LED lamba ile değiştirerek, beş kat daha az enerji tüketilebilir.

Koridorlar ve dış-mekânlarda, hareket sensörü de önemli tasarruf sağlar. Küçük ev aletleri ana düğmesinden kapatılmalı, çamaşır makinesinde en az % 50 dolulukta yıkama yapılmalı, elektrik süpürgesinin de torbası dolmadan boşaltılmalı, buzdolabı soğutucusunu +4~5 dereceye, derin dondurucuyu -20~18 dereceye ayarlamalı, yemekleri dışarıda soğutmadan buzdolabına koymamalı. Buzdolabının buzluğundan çıkartılan ürünleri, buzdolabının içinde çözdürerek, dolap içi soğukluğa daha az enerji harcanmasını sağlayabiliriz. Ayrıca çelik tencerede yemek pişirmek gibi tedbirler ile tasarruf sağlayabiliriz.

İşyerlerinde klima kullanırken kapılar kapatılmalı, ışıklandırma ve reklam panoları gündüz açılmamalı, klima, ısınma için max. 19°C, soğutma için min. 26°C’de kullanılmalıdır.

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri her geçen gün daha fazla hissedildiği zamanımızda tüketiciler ve kurumlar enerji alanında tasarruf sağlayarak iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya çalışmalıdırlar. Boşa akan sular Dünya’mızın geleceğini tehdit ederken, afetlerin artması da kullanım bilincini yükseltmektedir, tüketiciler evlerinde, kurumlar ve sanayiciler enerji hatlarında izolasyon yaparak, evlerde %80 su tasarruf sağlayan perlatörlerin kullanılması önemlidir. Sensör teknolojisi ile su oldukça tasarruflu bir şekilde kullanılabilir. Fotoselli ürünlerin kullanılması ile birlikte %75 oranında tasarruf sağlanabilir. Evlerde su saatleri, bulaşık, çamaşır makinesi gibi eşyaların daha akıllı ve tüketimi azaltacak nitelikte olanlardan seçilmesi de fayda sağlar.

Bireyler olarak evlerimizde %75 su tasarrufu sağlayan perlatörler kullanarak, günlük bir saat sürekli kullanılsa, yıllık ortalama 100~200 ton arası su tasarrufu sağlayabilmemiz mümkün olabilir.

Bahçeli nizamdaki binalarda yağmur sularını bir depoda toplayarak bahçe sulamasında kullanılması da önemli ölçüde su tasarrufu sağlar.

Dünya’daki çoğu politikacının artık iklim ve çevre bilinci doğrultusunda gerçekleştirdiği enerji ve su tasarrufu, daha yaşanabilir gelecek için bir tercih değil, zorunluluk haline gelmiş bulunmaktadır.

İnsanlık için en önemli konulardan biri de gıda israfı olup, atmosferin kirlenmesidir.

Gıda üretim sürecinin yer küre ve atmosfer üzerinde ciddi yan etkileri olup, iklim değişikliğine yol açan sera gazı emisyonlarının üçte biri, gıda sistemlerindeki kaynaklandığından, biyo-çeşitlilikteki kayıpların %75’inden gıda üretimi sorumludur. Gıda üretiminin su tüketimindeki payı büyük olup, yeryüzündeki su rezervlerinin %75’ini gıda kullanmaktadır.

Yaşamı tehdit eden küresel ısınma sorununun çözümü için gıdadaki kayıp ve atıkların Dünya’daki üretilen gıdanın üçte-birinin israf olduğunu düşünerek önlem alınması zorunludur.

Gelişmekte olan ülkelerde atıkların ana sebebi ağırlıklı olarak üretim sürecindeki sorunlar ve depolama tesislerinin olmaması gelişmiş ülkelerde ise sorun tüketicilerin israfıdır. İsraf edilen gıdaların İsveç’te olduğu gibi enerji geri kazanım projelerinde kullanılabilmesi fayda sağlar.

Netice olarak;

Gıda israfı sonuçta su ve enerji israfına sebep olduğundan, gıda israfı mutlaka önlenmelidir.

HAFTANIN SÖZÜ

Ne kadar zengin olsanız da, ancak doyuncaya kadar yiyebilirsiniz.

Bir testiyi ne kadar suya daldırsanız da, alabileceği kadar su alır, gerisi kalır.

Peygamberimizin abdest alırken maşrapaya sadece ihtiyacı kadar su aldığını unutmayalım.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FARUK KORÇA Arşivi