ÖZER BATTAL

ÖZER BATTAL

Şirketinize Nasıl Zarar Verirsiniz?

Dünya kadar emek harcadığınız, bir o kadar da para verdiğiniz ERP sistemleri şirketinizin geleceği için önemli bir zorluk, büyümenizin önündeki engel, sizi kilitleyen bir sisteme zamanla dönüşmüş olabilir.  Şirketinizin beyni diye ele aldığınız yazılım çözümleri sizi tamamen tutucu, yerinde sayan ve değişimden uzak bir organizasyon haline de getirebilir. Her şeyi kontrol etmek, yönetmek ve planlamak için aldığınız bir yazılım sizi bürokratik, gelişmeyen bir yapıda tutarak karar mekanizmalarınızı zedelediyse,  değişim vakti gelmiş demektir. 

Öyleyse bu durumda lütfen öncelikle şunu sorun kendinize. Şirketinizde, işletmenizde kullandığınız ERP yazılımını size sunan şirket bu yazılımı kaç yıl önce yaznış? Hangi zamanın teknolojisine ve dünyasına göre hayata geçirmiş? Türkiye başta olmak üzere görüyoruz ki, iş dünyasını ileriye taşıyacak ya da taşımasını beklediğimiz yazılımların çoğu 30 yıl önceki dünya için geliştirilmişler. O gün geçerli olan ama şimdi neredeyse demode olmuş, yazılım dilleri, mimarileri ile yazılmışlar. Hâla da bu teknolojiler ile hizmet vermeye çalışıyorlar. Omurgalarını isteseler de değiştiremedikleri için, çağa ve gerekliliklere uyabiliyormuş gibi yapıyorlar ve bir işletmenin rekabet, inovasyon, karar gücünü elinden alıyor ve hızını düşürüyorlar ve aslında zarar veriyorlar. 

Bu eski ERP teknolojileri örneğin; sizi ofisinize kurulmuş sunucularda ve çalışınlarınızı ise masa üstü bilgisayarlarda çalışmaya zorlar ve ERP güncellemeleri için sisteminizin tamamen kapatılmasını gerektirip, işinizi ve rekabet gücünüzü zayıflatır. Veya bulut üzerinden size hizmet sunmaya çalışan ERP sadece kendi bulutunu kullandırabilir ve ERP üzerinde yapılacak değişikler için sınırlar koyabilir. Çoğu zaman bu değişikliklerin bazıları zaten hiç mümkün değildir ve versiyon güncelleseniz dahi ihtiyaçlarınıza karşılık ERP yetersiz kalır. Bu sorunların en az ikisini yaşadıysanız geçmiş ve bitmiş dönemin ERP si ile bugünün ve yarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorsunuz demektir. Eski ERP ile çok zor ve gerçekleşmeyecek, sizi bir yere götürmeyecek bir uğraş içindesinizdir artık. 

Eski dönem ERP yazılımların şirket bünyesinde kalması IT bütçenizin %70’ini bakım ve destek için harcadığınız anlamına gelir. Şirketiniz günümüz dünyasında daha çok inovasyona bütçe ayırmak zorundadır ve bu nedenle bilişim teknolojileri ile ilgili bütçenizin çok büyük bir kısmı inovasyon yerine ERP inizin ve ERP inizin çalıştığı altyapının ayakta ve güncel kalması için harcanıyorsa şirketinizin geleceğine zarar veriyorsunuz demektir. 

Bugün işletmelerin çalışanlar, operasyonlar ve diğer paydaşlar diye baktığımız en azından 3 temel katmanda işlerini, yazılımlarını ve stratejilerini harmanlaması ve bir de bunu mobil ve hızlı bir dünyaya uygun yapması gerekiyor. Bunun için kullandığınız ERP eğer sizi doğru dürüst buluta bile taşıyacak altyapıda değilse işiniz zordur. Ayrıca bulutta olmak tek başına %100 web tabanlı olmak anlamına gelmiyor. Şirketiniz günümüz web dünyası ile uyumlanan, web tarayıcının içinde olan ve tüm paydaşlarınıza mobilite getiren bir ERP değilse, şirketinize yine zarar veriyorsunuz demektir. 

Sistemleriniz ne olursa olsun günümüz dünyasının gittikçe hızlanan bir değişimde ve hızda olduğunun farkındasınızdır. Şirketinizin içinde olduğu sektörün ne olduğundan bağımsız olarak, değerlendirmeniz, analiz etmeniz ve gözlemlemeniz gereken verilerin miktarı artık çok büyük boyutlara ulaştı. Bu halde iken artık bir hafta önceki veriye bile bakarak karar veriyor olmanız gerçek zamanlı bir yönetim anlamına gelmemektedir. Bu tip gecikmeli kararlar ile şirketinize zarar verme olasılığınız arttığından, ERP'nizi yenilemeniz artık kaçınılmazdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ÖZER BATTAL Arşivi