ÖZER BATTAL

ÖZER BATTAL

Dijitalleşmenin Şirketlere Maliyeti Nedir? (2)

4- Sürdürme Maliyeti

Projenizi tamamladınız, satın aldığınız ERP’yi canlı veriler ile kullanmaya başladınız. Artık hayatınıza sürdürme maliyeti diye bir kavram girer. Sürdürme maliyeti başlığı iki kavramı kapsar. Bunlardan biri Destek Hizmeti diğeri ise Lisans Güncellemesidir.

5- Ölçeklenebilme Maliyeti

ERP yazılımı söz konusu olduğunda ölçeklenebilirliği değerlendirmek için 3 ana bileşen etrafında ölçeklenme maliyetini hesap edebilmelisiniz.

Fonksiyonalite: İleride ihtiyaç duyacağınız ek fonksiyon veya modülleri satın aldığınız çözüm size sunabilecek mi? Bu ek fonksiyon veya modüllere ileride ne kadar para harcamanız gerekecek?

Kullanıcı Sayısı: Yazılım ölçeklenmesinde bir diğer önemli konu kullanıcı sayısının arttırılabilirliğidir. Elbette kullanıcı sayısını arttırmak neredeyse tüm ERP çözümleri için temel bir özelliktir. Burada çözümleri birbirinden ayrıştıran şey sizin yeni kullanıcılar için katlanmanız gereken ek maliyet ve iş yüküdür.

Kullanım oranı/veri yükü: Yazılımı kullanım oranınız arttığında, depoladığınız veriler hızla çoğaldığında elinizdeki çözüm buna nasıl cevap verecek? Kullandığınız yazılımın mimarisi iş, işlem ve veri hacminiz büyüdükçe gerekli altyapı yatırımlarını sağlayarak, performanstan ödün vermeden yola devam edebileceğiniz şekilde kurgulanmış olmalıdır.

6- Eğitim Maliyeti

ERP yazılımları birden çok kullanıcının eş zamanlı olarak doğru kullanımını gerektiren kompleks yazılımlardır. Şirketinizdeki anahtar kullanıcıların, sistem yöneticilerinin ve son kullanıcıların eğitime ihtiyaçları olacaktır.

7- İş gücü Maliyeti

Proje esnasında çözümün şirketinize uygun hale getirilmesi için şirketiniz bünyesinde bir proje ekibi oluşturmanız gerekecektir ve bu ekipte pek çok seviyede çalışanınız görev alacaktır. Uzun süren projelerde, maaş bordronuzda olan ve projeye emek harcayan çalışanlarınızın ve yöneticilerinizin harcadığı zaman, bu projeye vakit ayırırken asıl sorumlu oldukları diğer işlerin aksamasından kaynaklı kayıplar, ciddi ve genellikle göz ardı edilen bir maliyettir.

En sonunda hazırladığınız kısa listedeki kurumsal yazılım alternatiflerini değerlendirirken, mutlaka 5 yıllık toplam sahip olma maliyeti’ni gösteren bir bütçe çıkarmaya çalışın. Özellikle bulut lisanslama, sınırsız kullanıcı opsiyonu v.b. unsurların yazılımları karşılaştırırken hem maliyette hem de yatırımın geri dönüşümünde (ROI) çok büyük farklılıklar yarattığını göreceksiniz.

(Bitti)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ÖZER BATTAL Arşivi