ÖZER BATTAL

ÖZER BATTAL

Koronavirüs çalışma hayatını nasıl değiştirdi? (1)

Pandemi ilanı ile birlikte dünyanın sosyo-ekonomik ve siyasi alışkanlıkları tamamen değişti ve gelinen noktaya baktığımızda değişen süreçler nedeniyle artık normal hayat denen dört ay önceye dönüş mümkün olmayacak. Yeni normal denilerek hedef gösterilen çalışma hayatı ve gündelik yaşamın yeni standarları ise zaman içinde kendiliğinden oluşacak. 

Google ve Microsoft gibi kamuoyunda iyi tanınan şirketler, çalışanlarını evden çalışma ilkesini benimsemeye teşvik etti veya bunu zorunlu kıldı. Modern teknoloji şirketlerinin uzaktan çalışmak için gerekli altyapısı ve politikası halihazırda mevcuttu ve personelin çok büyük bir kısmı büyük olasılıkla dizüstü bilgisayar kullanıcısıydı. Ancak, birçok küçük şirket ve kuruluş için bu durum oldukça farklı seyretti. Uzaktan çalışma büyük olasılıkla pandemi öncesine kadar az sayıda şirketle sınırlıydı ve aslında e-posta ve diğer operasyonel olmayan sistemlerle yürütülmekteydi. 

Küçük veya büyük, özel veya kamu fark etmeksizin tüm şirketler bu süreçte mevcut durumda nerede olduklarını, neyi doğru ve neyi eksik yaptıklarını görebildiler. Bunun yanı sıra “çeviklik” belki de organizasyonlar için bu dönemde hiç olmadığı kadar değerli oldu. Daha önce “İşin Geleceği”ni benimsemiş olan şirketler, operasyonlarını sürdürme ve bu sürece daha hızlı adapte olma noktasında daha hızlı aksiyon ve daha tatmin edici sonuçlar alabildiler.

Uzaktan çalışmaya en çabuk hizmet sektörü adapte oldu. Hizmet sektörünün bu ölçüde geçiş yapabilmesini tetikleyen nedenler arasında işin yapılış şekliyle birlikte devletin bu süreç için koymuş olduğu sınırlama ve kuralların da etkili oldu. Diğer ön plana çıkan sektörlerse Teknoloji ve E-Ticaret. Kısmi geçiş yapabilmiş sektörler arasında en fazla ön plana çıkanlar ise yüzde 80 oranıyla Gıda ve yüzde 75 oranıyla Finansal Kurumlar oldu. Geçiş yapma konusunda en büyük zorluğu yaşayan ve/veya halen geçiş yapamamış sektörlerin başında ise hepimizin tahmin edebileceği gibi Sanayi geliyor. Kamuda da halen önemli ölçüde ofislerde çalışan personel oranı görülüyor.

Uzaktan çalışmanın avantajları nelerdir?

Zaman kontrolü sizin elinizdedir : Uzaktan çalışma sizin için uygun olan zaman diliminde çalışmanıza imkan verir. Görevinizi yerine getirdiğiniz sürece bu görev ayıracağınız süre sizin inisiyatifinizdedir.

Yaşam kaliteniz ve iş-yaşam dengeniz iyileşme gösterir : CoSo Cloud tarafından gerçekleştirilen Uzaktan Çalışan Araştırması’na göre uzaktan çalışanların belirgin bir kısmı daha sağlıklı besleniyor, daha iyi bir uyku düzenine sahip, daha çok egzersiz yapıyor, daha düşük düzeyde stres yaşıyor ve sevdikleriyle daha fazla zaman geçirebiliyor. Böylece tükenmiş hissetme riski azalıyor.

Çeşitlilik sunan bir çalışma ve öğrenme ortamında olursunuz : Uzaktan çalışan bir ekibin parçası olmak kültürel çeşitliliğin olduğu bir insan grubuyla çalışmak ve iş birliğinde bulunmayı beraberinde getirir. Çeşitlilik bizi yeni bakış açıları, öğretiler, iyi uygulamalar ve iş etiği anlayışlarıyla tanıştırabilen bir niteliktir.

İşveren için uzaktan çalışmanın artıları nelerdir? : Daha mutlu ve sağlıklı çalışanlara sahip olan şirketler daha yüksek düzeyde üretkenliğin faydalarını görür. İş yerine seyahat etme zorunluluğunun ortadan kalkmasıyla gün içinde oluşan boşluk çalışanların işe daha fazla zaman ayırabilecekleri anlamına gelir.

(Devamı yarın)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ÖZER BATTAL Arşivi