ÖZER BATTAL

ÖZER BATTAL

Koronavirüs çalışma hayatını nasıl değiştirdi? (2)

Yeni nesil işgücü için daha cazip olma : Şaşırtıcı olmayacak biçimde modern işgücü artık farklı çalışan türlerinden meydana geliyor. Her geçen gün genç yetenekler de piyasaya katılıyor ve konvansiyonel şirketler çevrimiçi çalışmayı kolaylaştıran teknolojilere hakim olan bu kesim için cazibesini kaybediyor. Freelance çalışma ve girişimciliği önceliklendiren bu genç yetenek havuzunu çalışanlarına dönüştürebilenler, ancak yeni dünya düzenine uyum sağlayabilen işverenler olacak gibi görünüyor.

Masrafların azalması : Uzaktan veya evden çalışma giderleri azaltıyor. Tatmin ve sadakat düzeyi daha yüksek olan çalışanlar ile personel devir hızı da azalıyor. Dolayısıyla işverenler işe alım ve ekip kurma maliyetlerinden de tasarruf ediyorlar. Ayrıca belirli bir mekanda çalışmak gerekmediği için ofis alanı, sarf malzemeleri ve teknik ekipman ihtiyaçları da azalıyor.

Çalışanlar arasında güven duygusunun güçlenmesi : Çalışanların birbirinden fiziksel olarak uzak olması herkesin üst düzeyde sorumluluk bilincine sahip olmasını gerektiriyor. Ayrıca, uzaktan çalışırken hemfikir olmak önemli olduğu için uyum ve işbirliğinde de artış gözlenebiliyor. Net iş tanımları ve zaman çizelgeleri ile çalışanlar hem bireysel hem de ekip olarak kendilerini daha güçlü hissedebiliyorlar.

Peki, Uzaktan Çalışmanın Beraberinde Getirdiği Problemler Neler?

Geleneksel çalışma ortamları ve biçimlerinden sonra özellikle patron ve yöneticiler için uzaktan çalışmayı tetikleyen faktörleri değerlendirmek ve yeni sistemler kurmak oldukça zor oldu. Örneğin önceden yüksek performanslı ve verimli çalışanların iş performanslarında tersine değişme olduğu görüldüğünde bu tip durumları yönetmek ve analiz etmek için  yeni yönetim yaklaşımlarına ihtiyaç duyulmaya başlandı. 

Yöneticilerin yeterince destek verememesi : Çalışanların ve işlerin denetiminde hem yönetim hem de çalışanlar açısından fiziksel olarak aynı ortamda olamamanın bazı zorlukları var. Yönetimler, genel olarak çalışanların uzakta olmalarının performans düşüşüne neden olduğunu ifade etmektedirler. Çalışanlar ise, yöneticilere fiziksel olarak ulaşılabilir olamamanın sıkıntıları nedeniyle  işleri tamamlamada yönetim desteğinin olmayacağını düşünüyor. 

Ortak bilgi paylaşımı : Uzaktan çalışma nedeniyle çalışanlar arasında bilgi paylaşımı ve geribildirim konusunda yetersizlikler oluşabilmekte hatta bilgi kaybı oluşabilmektedir. 

İşletmeye olan aidiyet : Çalışanlar iş ortamında sahip oldukları sosyal etkileşim olanağını yitiriyor. Bu nedenle özellikle uzun vadeli olarak çalışanların uzaktan işlerini yürütmeleri iş yerine ve şirkete ait olma duygularını zayıflatacağı için işten ayrılma riskini yükseltiyor. Özellikle uzaktan çalışmanın takım çalışması ve kurumsal bilincin zayıflaması üzerinde etkilerinin olacağı söyleniyor.  Yöneticilerin bilinçli şekilde çalışanlara destek vermesi ve süreçleri yönlendirirken bu tür faktörleri dikkate alması gerekiyor. 

Ev ortamının zorlukları : Bir çalışanın ev ortamında koltukta oturarak aile ortamında iş yapmaya çalışması sıkıntılı bir durumdur. Uzaktan ya da sanal olarak bir çalışan, işlerini düzgün bir şekilde yürütebilmesi için çalışma alanına ve aile ortamından uzaklaşmasına ihtiyaç duyar. Bu tür durumlarda evin olası talepleri ile işin gerekleri arasında paradokslar oluşabilir. 

Sonuçta, uzaktan da çalışsa personel, günün sonunda çalışacak bir işi olduğuna sevinecek noktaya geldi. Koranavirüs nedeniyle küresel durgunluğa giren ekonomiler ve kapanan işletmeler nedeniyle Yeni Normal acaba Anormal bir süreç mi olacak, önümüzdeki günlerde göreceğiz...

(Bitti)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ÖZER BATTAL Arşivi