ÖZER BATTAL

ÖZER BATTAL

Şirketiniz Dijital Dönüşümün Neresinde?

Sosyal medya, mobilite, büyük veri analitiği, endüstrü 4.0, nesnelerin interneti gibi dijital teknoloji kavramları hergeçen gün kişilerin ve kurumların gündeminde daha çok yer etmeye devam ediyor. 

We Are Social ve Hootsuite tarafından her yıl yapılan Global Digital araştırmasının 2018 göstergeleri çok çarpıcı

. İnternet kullanıcı sayıs 4 milyarı aştı.

. Çoğunluğu akıllı telefon olmak kaydıyla 5,2 milyar kişi mobil telefon kullanmakta

. Sayısı 3,2 milyara yaklaşan sosyal medya kullanıcılarının her 10’undan 9’u sosyal medyaya mobil cihaz üzerinden erişiyor.

Dünya nüfusunun yarısı artık online durumda ve her 3 kişiden ikisinin mobil telefonu var. Sadece geçtiğimiz yıl 200 milyon insan ilk mobil telefonlarının sahibi oldu. GlobalWebIndex’in son verilerine göre insanlar bir günde ortalama 6 saatlerini internet bağlantılı cihazlar ve hizmetler üzerinde geçiriyor. Sadece bu rakamlar bile gelecek yıllarda dijitalleşme konusunda karşılaşacağımız genişlemenin göstergesi.

Bu şu demek müşterilerimiz ve hatta çalışanlarımız hızla dijitalleşiyor. Çalışanların bir çoğu işyerlerinde kullandıkları teknolojiye kıyasla evlerinde ve özel alanlarında daha dijitalleşmiş bir hayat sürüyor. Müşteriler çoğunlukla kendilerine mal ve hizmet satmaya çalışan şirketlere göre daha teknolojik.

Dijitalleşme konusunda verilen örneklerde daha doğuştan dijital yerli diyebileceğimiz Google, Amazon, Faacebook gibi örnekler ön plana çıksa da diğer geleneksel sektörler ve şirketlerdeki durumlar gözardı edilebiliyor.

Digirati kelimesi, iş dünyasında dijitalleşme konusunda tam olgunluğa ulaşmış şirketler için de bir kategorizasyon olarak kullanılmaya başlamış durumda.

Digirati’ler (Dijital Liderler): Dijital dönüşümün işlerine nasıl değer kattığının farkında olan, kurum vizyonu haline getirebilmiş, dijital teknolojilere yatırım yaparken dijital kültürün kurum içerisinde de yaygınlaşmasını ve kabul görmesini, işin ayrılmaz bir parçası haline gelmesini başarmış şirketler. Dijitalleşme ile rekabet avantajlarını devamlı yükseltirler.  Bu kategoride yüksek teknoloji şirketleri, bankalar, telecom şirketleri ve perakendeciler yoğunluktadır.

Dijital dönüşüm, özellikle de dijital dönüşüm kültürünün ve yönetim derinliğinin sağlanması bir günde olan birşey değil, belki de yıllar alacak bir süreç. Ancak bunu gerçekleştirmiş ve faydasını görmeye başlamış olan rakiplerinize, müşterilerinizin yaşadığı dijital dönüşüme, çalışanlarınızın dijitalleşmedeki yetkinlilerine baktığınızda bugunün bile başlamak için geç olduğunu siz de görebilirsiniz.

Aşağıdaki ifadeler doğrudan Capgemini ve MIT Sloan tarafından 400 işletme üzerinde 2 yıl süren araştırma çalışmasından çıkan sonuçlar. Kulak vermekte fayda var.

. Dijital olgunluk önemlidir.  Digirati’ler rakiplerine göre çok daha karlılar ve Pazar onları ödüllendiriyor.

. Hiçbir işletme dijital transformasyona karşı doğrudan bağışıklık sahibi değil. Her işletme kendi sektöründe Digirati rakipleri ile başetmek zorunda.

. Dijital olgunluk zaman alan bir süreçtir. Bu yüzden her endüstrideki yöneticiler acil olarak dijital dönüşümün getirdiği fırsatlar ve tehditler üzerinde düşünmeli ve aksiyon almalılar.

. Son olarak dijital dönüşüm konusunda aksiyon almaya karar verdiyseniz genel dijital dönüşüm modellerine dayanan bir strateji haritası belirleyebilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ÖZER BATTAL Arşivi