FARUK KORÇA

FARUK KORÇA

HAYATI RENKLENDİRMEK

Yaşadığımız sürece genç bir beyine sahip olabilmemiz için hepimizin bildiği fakat ayarlamada zorlandığımız konular, hayatımızı hem monotonlaştırır ve hem de başarısız kılar.

Kendimden misal vererek öncelikle tahsil hayatımda ilk, orta ve lisede zar zor sınıf geçerken, üniversitede ve sonrasında ise nasıl başardığımı anlatarak gençlere faydalı olacağıma inanıyorum.

Dar gelirli bir aileden olmam nedeni ile tahsil hayatım süresince çalışmak mecburiyetinde kaldım. Okullarda, orta tahsilim esnasında, daima kullanılmış kitap ve gereçlerden yararlanmaya çalıştım. İnanmayacaksınız ama Üniversitedeki tahsilim esnasında ise, mühendislik fakültesini hiç kitap almadan, başarı ile bitirdim. Hocalar ders anlatırken dikkatle dinler ve yazardım. O yazıları aynı gün temize çekerdim. Hem hocayı dinlemek, hem de iki kez yazmak suretiyle konuları çok iyi öğrenirdim. Bu bana yazmanın en az okumak kadar faydalı olduğunu genç yaşımda öğretti. Elli yıllık tecrübeme rağmen, not alma alışkanlığımı hiç bırakmadım. Bunu yetiştirdiğim bütün genç mühendis ve mimarlara aşıladım.

Dünya Beyin Günü dolayısı ile siyasi, mesleki ve sosyal faaliyetlerde önemli bulduğum tespitleri okurlarım ile paylaşmak istiyorum.

Her güne yeni hayaller ile başlamak ve gün sonunda bir muhasebe yapmak gerekir. 

Ben yüce Peygamberimizin veciz sözünü günün muhasebesini yaparken bunu hep aklıma getiririm.

“İKİ GÜNÜ BİR OLANIN, BİR GÜNÜ KAYIPTIR.”

Bilhassa gazetede köşe yazarlığına başladıktan sonra ihtisasım dışındaki her konuyu da araştırmaya ve öğrenmeye başladım. Yazı yazma kabiliyetimi Gazeteci-Yazar Engin KÖKLÜÇINAR sayesinde keşfettim ve kendisini kendime örnek aldım. Onun yazılarını okumaktan keyif alıyorum.

Kendi mesleğimde rahmetli Prof. Dr. Korkut ÖZAL’ın nasihatlerini ve tavsiyelerini tutmamın, mesleğimi başarmamda önemli rolü oldu. Ayrıca kendisinden hem siyasi ve hem de dini konularda çok feyiz aldım. Rahmetli hocamızdan öğrendiğim şu söz, mesleki faaliyetlerimde bana kılavuz olmuştur:

“Mümkün olan zamanda mümkün olanı yapmazsan, mümkün olmayan zamanda mucize yaratamazsın.”

Rahmetli T. ÖZAL ve Y. Bozkurt ÖZAL’dan da uzun yıllar beraberliğim esnasında çok feyiz aldım.

Gelişen teknoloji insanların hareket kabiliyetlerini kısıtlıyor. İnsanlar yürümüyor, her yere otomobil ile gidiyor. Televizyon karşısında çakılıp kalıyor. Bütün bunlar beyinde yaşlanmayı hızlandırıyor. Oysa gazete ve kitap okuyan, yazı yazan, hayal kuran insanlar, beyin sağlığını yaşam boyunca koruyor. Her insanın sevdiği bir hobisi mutlaka vardır ve olmalıdır.

Eskiden 65 yaşındaki insanlara “Yaşlı” dendiğini ancak bu yaşın artık 80’lere vardığını ama buna rağmen Dünya’da elli milyondan fazla insanın Alzheimer hastası olduğunu dikkate almak gerekir. Kalkınmış ülkelerde yüksek eğitimli ve faaliyetlerine devam eden yaşlıların sayısı giderek artıyor. Beyinin genç kalması için sigara ve alkolden uzak durup, yediğimize ve içtiğimize dikkat edip, zihin aktivitelerimize devam etmeliyiz. Riskli insanların belirlenmesi için farkındalık yaratmak lazım. Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklar, geri kalmış ülkelerde hızla yayılmakta ve ölüm hızında üçüncü sırada yer almaktadır. Bu hastalıkların ekonomik kaybı ise ülkelere büyük külfet oluşturmaktadır. Dünya Beyin Günü’nde ilgili ve yetkili kurumlar, Dünya Beyin Günü dolayısı ile üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli en az Pandemi kadar tehlikeli bu konuda da önlemler almalıdır.

Yaşamı büyük mücadeleler ile geçmiş, Ülkemize büyük ve başarılı hizmetler vermiş, yaşına ve rahatsızlıklarına rağmen beynini genç tutmada örnek alınacak saygıdeğer insan, rahmetli Cumhurbaşkanlarımızdan Süleyman DEMİREL ile sohbetimizde bu konudaki nasihatini hiç unutamam:

“Büyük işler başaran herkesin bir yaşam hedefi vardır. Hepimizin bir ya da daha çok iyi hayat hedeflerinin olduğu da kesin.

Peki, bu hedef ile yolculuk yaparken ya da hedeflerimize koşarken ne kadar fayda üretebileceğiz?

“Lafla mercimek pişmez” der atasözü. Doğrudur. İyiliklerin de faydaların da güzelliklerin de sana durup otururken gelmesini bekleme, sen onlara git. Sahip olduklarının seni hapsetmelerine izin verme, yoluna devam et ve her zaman vazgeçebilen, her koşulda daha iyisini ve faydalısını üretebilmeyi hedefleyen biri olmaya gayret et. Unutma! Ya etken, ya edilgen, ya da tüketen, ya iz bırakan, ya da iz süren biri olacaksın. Karar senin. Seçimini aklını kullanarak sen yapacaksın.”

DÜNYA BEYİN GÜNÜ

22 Temmuz Dünya Beyin Günü’nüz kutlu olsun.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FARUK KORÇA Arşivi