ÖZER BATTAL

ÖZER BATTAL

ERP'de Açık Kaynak Kodu

Açık Kaynak Kodu” kavramının iki boyutu var. Bir tanesi global veya lokal olarak herkesin bir şey kattığı tamamen açık platformlar. Ki bu platformlardaki koda herkes farklı seviyelerde katkılar sağlıyor ve tamamen imece usulü geliştiriliyor. Diğer boyutu ise yazdığı yazılımı müşterisine açık kaynak kodu ile birlikte veren yazılım şirketlerinin geliştirdikleri yazılımlar.

Söz konusu olan ERP, CRM gibi uygulamalar ise her ikisinin de farklı avantajları ve dezavantajları olduğunu görürüz. Açık platformlarda geliştirilen açık kaynak kodlu yazılımların bir sahibi yoktur ve tamamen ücretsizdir. Bu açıdan özellikle maliyet baskısı altında olan işletmeler açısından çok caziptir. Ancak ERP yazılımları tak çalıştır yazılımlar olmadığı ve önemli proje aşamalarından sonra işletmelerde kullanıma alınabildiği ve işletmenin tüm departmanlarını bir başka deyişle işletmenin kaderini belirleyen yazılımlar olduğu için arkasında kurumsal bir güç ve destek bulunmayan bu tip açık kaynak kodlu yazılımlar önemli bir risk teşkil edebilmektedir. Ve çok ciddi bir maliyet ortaya çıkarabilir.

Açık platform yazılımların etrafında çok ciddi bir bireysel ve kurumsal network ağı oluşsa da özellikle ülkemiz için bu konuda ciddi bir zamana ihtiyaç vardır. Hem iş yükü hem de kullanıcı sayısı düşünüldüğünde küçük ölçekli işletmelerin bu tip açık platform yazılımları başarı ile kullanma şansı daha yüksektir. Ancak büyük işletmeler için kesinlikle doğru bir çözüm olarak kabul edilemez.

Diğer açıdan ERP projeleri işletmelerin çok uzun yeniden yapılanma süreçlerinden geçerek geldikler son nokta olma özelliğini taşımaktadır. Bu yüzden işletmeler kendi kurumsal süreçlerine tam olarak uyarlayabilmek için ERP yazılımlarını açık kaynak kodu ile satın almayı daha çok tercih etmektedir. Açık kaynak kodunun en cazip tarafı işletmelerin değişen ve gelişen ihtiyaçları için yazılım tedarikçisine gelecekte bağımlı kalmamalarıdır. Bu yöntem daha çok büyük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilir. İşletmelerine özel özgün uyarlama ve özelleştirme ihtiyacı duyan büyük ölçekli işletmeler satın aldıkları ERP çözümünü daha çok açık kaynak kodlu satın almaktadır.

Açık kaynak kodunu almak tek başına yeterli değildir. İşletmelerin elinde bu yazılımı güncelleyebilecek ve ihtiyaca göre özelleştirebilecek yetkinlikte ciddi bir yazılım ve proje ekibi yok ise kaynak kodu hiç bir işe yaramaz. Satın alınan çözümün kodunu kullanabilecek ve uyarlayabilecek şekilde ekibin eğitilmesi de çok önemlidir. İşletmenin kendi bünyesinde yaptığı değişiklikler için yazılım şirketi sorumluluk taşımaz. Sorumlu ve yetkin ellerde olmadığında sistemi tıkayacak yanlış kod yazma riski vardır ve bunu düzeltmek için yazılım tedarikçinizden ciddi oranda hizmet satın almanız gerekebilir.

Açık kaynak kodu satın aldığınızda yapacağınız geliştirimlerin yazılımın temel kod yapısına uygun olması da önemlidir. Bu konu özellikle çözüm yükseltmelerinde işletmeler için sorun yaratabilir. Çünkü yazılım tedarikçisi sadece kendi sattığı kodu yükseltir ve işletme tarafından geliştirilmiş koda karışmaz. Eğer yeni uyarlama ile kendi yazdığınız kod arasında bir uyumsuzluk söz konusu ise işte o zaman işler sarpa sarabilir. Buna dikkat etmek ve her zaman yazılım şirketi ile birlikte hareket etmenizde fayda vardır. 

Açık kaynak kodu ile satın almak, işletmeye aldığı ürünün bütününe sahip ve hakim olma duygusu vermesi ve işletmeyi tedarikçiden bağımsız kılması açısından oldukça caziptir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ÖZER BATTAL Arşivi