ASIM ÇALIK

ASIM ÇALIK

BİR DEVRE SİYAH BİR DEVRE BEYAZ

Fenerbahçe kimliğini arıyor adeta haftalardır. Bir devre kötü, bir devre iyiler. Bir yarı siyah, bir yarı beyazlar. Bir 45 dakika gece kadar karanlık, diğer 45 dakikaysa gündüz kadar aydınlıklar. Kısacası istikrarlı bir şekilde istikrarsızlar! İlk çeyreği şöyle böyle geçen sarı lacivertliler, son yarım saatte deyim yerindeyse demir parmaklıkların ardında tutsak gibiydiler. Bırakın hücuma çıkmayı, nerdeyse orta sahayı bile geçemediler. Başakşehir inanlmız bir 30 dakika oynadı Fenerbahçe’ye karşı. Ne mi yaptılar? Deyim yerindeyse futbol anlamında bir futbol takımının yapması gereken herşeyi yaptılar. 

Sahaya çıkan onbirlerinin ortalaması 31,7. Yani 32 yaşındaydı saha çıkan kadro. Futbol penceresinden baktığınızda yaşlılar! Ama inanın onlar sokak deyimiyle “İhtiyar Delikanlılar”. Sahaya çıkan oyuncuların en genci 23 yaşındaki İrfan. 23 ile 28 yaş arasında oyuncuları yok! 29 ve üstü yaştalar.  İlk yarıda Fenerbahçe neden kendi sahasından çıkamadı? Çünkü öndeki oyuncular orta sahanın merkezine yardım ettiler ve sürekli önde bastılar. Bu presli oyuna önderlik edenlerden Emre; 39, Mossoro; 36 yaşındalar.  Peki oyuna girenlere bakalım; Adebayor; 35, Napoleoni; 32 yaşındalar. Abdullah hocayı tebrik etmek gerekiyor. Kimlikleri kalbur üstü olan oyuncuları kadrosunda barındıran bir takımı yöneten Avcı’nın seyirci desteği olmadan böylesine bir ekiple şampiyonluğa emin adımlarla yürümesi hiçde şaşırtıcı olmamalı doğrusu.

FUTBOLDAKİ HASSAS NOKTA: ATAMAZSAN YERSİN

Ersun hoca iki haftadır geriden gelip derbide beraberliği kurtarmış, Rizespor’a karşı da 3 puanı yazdırmıştı hanesine. Beşiktaş maçındaki yapılan değişiklikler ve verilen kararlar risk almaktan öte adeta bir kumar gibiydi. Kaybedersem cesaretimle yenileyim demişti Yanal. Ersun Hoca Topal-Tolgay-Zajc ile başladığı derbide mahkum oynayınca Başakşehir’e karşı Eljif tercihiyle oyunu tutmak istedi ama Topal’ın sakatlığından dolayı kadro dışı kalmasıyla Mehmet’in yerine Jailson vardı sahada. Dolayısıyla Fener’in orta sahası Beşiktaş maçının kopyası gibiydi; Topal (Jailson)-Tolgay-Zajc. Kanımca esas dikkat edilmesi gereken önemli nokta takımı 2 haftadır toparlayan, sürükleyen, ekibine liderlik eden Valbuena’nın olmamasıydı. Bunun anlamı açıktı; Ersun hoca Eljif eklemesiyle skoru korumak ve oyunu tutmak istedi . Kimbilir Dirar’ın yokluğunda Faslı oyuncunun açığını Elmas’la kapatmak istemişti. Makedonya’lı oyuncunun gençliği, koşuculuğu orta sahaya direnç getirecek, ileri geri deplase olacak ve zaman zaman da hücuma gidecekti. 

Ancak evdeki hesap çarşıya fena halde uymadı. Fenerbahçe kelimenin tam anlamıyla Beşiktaş karşılaşmasının senaryosunu yaşıyordu ilk devrede. De javu denilen olgu yeniden gözler önündeydi. Aynı şekilde İsla ve Kaldırım da hücuma destek vermekten çok uzaktaydılar. Açıkcası bir kanatta Mosas, diğerinde de Valbuena oynar diye düşünmüştüm. Beşiktaş’da Şenol hocanın Oğuzhan ve Olcay’ı zaman zaman beraber oynattığını ve bu ikiliden komple tek bir orta saha oyuncusu çıkmadığını görmüştük daha önceki oyunlarda. Fenerbahçe’de de aynı sorun yaşanacağa benziyor. Fenerbahçe futbol takımı kötü geçirdiği bu sezonda takım olabilme bütünlüğüne bir türlü erişemediği için, Ersun hocanın tercihlerini nokta isabetle yapması gerekiyor.

HERKES YERİNDE OYNAMALI

Eljif’den sol kanat oyuncusu olmaz, olamaz. Bu net. Ayrıca Ekici, Zajc, Tolgay da aynı anda oynayamaz. Bu da net. Diyeceksiniz ki Başakşehir’e karşı hepsi aynı anda ikinci devre oynadılar. Ersun hoca derbideki gibi risk almak zorundaydı ve tercihlerini bu yönde yaptı oyunu çevirebilmek adına. Zajc biri kafa diğeri ayakla attığı şutlarda başarılı olabilseydi oyun 1-3’e bile gelebilirdi. Böyle oyunlarda golü atamazsan karşı bir atakta kalende görmen gayet doğal. Fenerbahçe kadro yapısı itibariyle maçlara Eljif-Topal veya Jailson üçlüsünden ikisiyle başlamalı. Aykut Kocaman Topal-Joseph oynatırken hepimiz eleştiriyorduk belki ama zaman geçtikçe görüldü ki Fenerbahçe merkezde 2 defansif ön liberoyla oynamalı. Şu anki formuyla Tolgay’ın daha sıkı çalışmaya ihtiyacı var. İlk golde İrfan Can karşısındaki çaresizliği, ikinci golde de Massoro’ya müdahale edememesi Aslan’ın güçsüzlüğünün göstergeleriydi. 

Lig sonuna kadar, küme düşme hattının üstünde kalmak adına Fenerbahçe’nin orta saha ve uç bölgedeki ilk tecihlerinin Eljif-Topal veya Jailson; sol kanatta Valbuena, sağ kanatta Moses, forvet arkası Ekici veya Zajc, forvette de Soldado’nun oynamasıyla takımın daha iyi bir yapılanma içinde olacağını düşünüyorum. Yanal’ın ayrıca Volkan ve Isla ısrarlarından vazgeçip, Harun ve Şener’e de şans vermesinin ilerleyen haftalar adına önemli olduğunu söylemek isterim . 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ASIM ÇALIK Arşivi