FARUK KORÇA

FARUK KORÇA

BABA NASİHATLARI

Çocuklarda kişilik yapısı altı yaşına kadar oluşur. Baba ile çocuk arasındaki iletişim çocuğun kişilik yapısını geliştirir. İyi bir baba-çocuk ilişkisi çocuğun hayatla kurduğu ilişkiyi güçlendirir.

Babalar, çocuklarına sevgilerini her fırsatta ifade etmeli, ilgi ve alakayı davranışlarıyla da göstermeli ve çocuğa çok sevildiğini ve değerli olduğunu hissettirmelidir. Öfkelendiklerinde onları yargılamadan, suçlamadan dinlemeli, söyledikleri ile yaptıkları tutarlı olmalı, çocuğun ilgi ve tercihlerine saygı göstermelidir.

Çocuğun gelişim sürecinde anne ön planda görünse de, baba çocuğu dış dünyaya hazırlar. Çocukların yetiştirilmesindeki sorumluluğun paylaşımı çok önemlidir. Çocukların sağlıklı gelişimi için anne gibi babalar da iletişim ve etkileşim halinde olmaları gerekir., bunun çocuğun düşünsel, sosyal, duygusal, cinsel rol ve kimlik gelişiminde önemli rolü vardır. Baba-çocuk etkileşimi, çocukları dış dünyaya hazırlamasının yanında sosyal ve duygusal becerilerini de geliştirir.

Çocuklar babalarından kararlı durabilmeyi, sabır ve şefkati örnek alırlar.

Her Babalar Günü öncesi rahmetli babamın nasihatleri, hikâyeleri ve fıkraları aklıma gelir. Annem ve babamın öldüğü eş-dost ve akrabaların başsağlığı ziyaret, telefon ve telgraflarını hiç unutamam. Cenaze namazından önce 9. Cumhurbaşkanımız merhum Süleyman DEMİREL’in telefonu teselli kaynağım olmuş ve hayatım boyunca unutamadığım en duygusal anım olmuştur.

17 Haziran 9. Cumhurbaşkanımızın ölüm yıldönümü ve 19 Haziran Babalar günü. Bu Millet boşuna DEMİREL’i baba bilmemiş Babamı kaybettikten sonra iyi ve kötü günlerimde telefon ve telgrafları ile yanımda olan Türkiye’nin babası 9. Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL’i rahmet ve saygı ile anıyorum, kendisini tanıdığım günden vefatından öncesine kadar hep ziyaret eder, telefonlaşırdık. Her bayram, kandil ve yılbaşı günlerinde kendi ıslak imzasıyla gönderdiği yazıları hatıra olarak saklıyor, kötü günlerimde beni teselli eden telefonlarını hiç unutamıyorum. 

Rahmetli babamın “Baba olunca sabretmeyi öğrenirsin” deyip anlattığı şu hikâyeyi hiç unutmadım;

“Baba-oğul tarlaya giderlerken çocuk metruk bir evin bacasında duran hayvanın ne olduğunu her gidiş ve gelişte sorarmış. Babası da her defasında “Leylek, oğlum” dermiş. Yıllar sonra baba yaşlanmış, oğlu büyümüş, tarlaya gidişte bu defa babası “Oğlum, bacanın üstüne görünen nedir ?” diye sorduğunda oğlu “Leylek” demiş. Tarla dönüşü baba oğluna tekrar sormuş. “Bacada görülen nedir, oğlum ?” Oğlu da “ Leylek dedik ya yahu, yeter !” demiş.

ALTIN ÖĞÜTLER

Her babanın çocuklarına yaptığı nasihatleri kimse yapamaz.  Ancak hepimizin babası Süleyman DEMİREL‘den dinlediğim ve kitaplarından öğrendiğim altın öğütlerini vefatının yedinci yıldönümünde ve babalar gününde sizlerle paylaşmak istiyorum.

Huzurlu bir hayat için dinleten değil dinleyen, yargılayan değil, anlayan, eleştiren değil hoş gören, kavga eden değil affeden olmaya bakın. Barışmasını bilmiyorsanız kavga etmeyin ve küsmeyin.

Geçmiş pişmanlık, gelecek endişedir. Önemli olan bugündür.

Bugün yarından iyidir.

Sabrın öfkeden, nezaketin nefretten daha iyi olduğunu hatırla.

Gerçek dost, iyi günde davetle, kötü günde kendiliğinden gelendir.

Kalıcı mutlulukların küçük şeyleri büyük fırsatlara çevirme becerisi ile de bağlantılı olduğunu aklında tut.

Basit, kısa ve anlaşılabilir bir şekilde ifade edemiyorsan o konuyu sen de yeterince anlayamamış ve öğrenememişsin demektir.

İnsanı değerli kılan serveti değil, bilgisi, ürettikleri ve yetenekleridir.

İnsanda en önem verdiği şey konuşma adabı idi. O en sinirlediğimde bile konuşmalarını zarafetle yapar, sözcüklerini en kibar, yumuşak, düzgün bir şekilde yapardı. 

Şu dört hususa çok dikkat ederdi;

1-Konuşmalarım sessizliği bozmaya değer mi?

2-Anlatacaklarımın gereği var mı? 

3-Anlattıklarım samimiyet ve şefkat içeriyor mu?

4-Sözlerim başkalarını incitebilir mi?

Rahmetli DEMİREL sadece mükemmel ve tecrübeli bir devlet adamı ve siyasetçi değildi. O Muhteşem bir hoş görü anıtı, bir öğretme ve vefalı bir dost idi.

Bunun için Türk Milleti onu babası bildi.

Sabır ve hoş görü anıtı DEMİREL’den tarihi anekdot;

DEMİREL’i siyasetten silmek için rahmetli EVREN onu tutuklattırdı ve siyasi yasak koydu. Rahmetli ÖZAL siyasi yasağın kaldırılmaması için referandumda “HAYIR” kampanyası yaptı. Milletin iradesi DEMİREL’i önce Başbakan, sonra da Cumhurbaşkanı yaptı.

DEMİREL, EVREN’e ve ÖZAL’a hiçbir zaman sevgi ve saygıda kusur etmedi.

Özal’a “Fazla kilo alıyor, kendisine dikkat etsin, bu milletin ona ihtiyacı var” diye selam yolladı. Rahmetli ÖZAL bu tavsiyeye ve selama çok duygulandı.

İşte rol model devlet adamı DEMİREL budur.

Fırsat buldukça TRAKYA GRUBU olarak ziyaretine gider, sohbetlerine, tavsiyelerine ve ders veren fıkralarına doyamazdık. Ondan çok şeyler öğrendik.

Babalar gününde rahmetli babam ve büyük babam DEMİREL’i rahmetle ve saygıyla anıyor, nurlar içinde uyumalarını diliyorum.

BABALAR Gününüz kutlu olsun.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FARUK KORÇA Arşivi