Cezayir'de Buteflika sonrası ordunun sıradaki hamlesi bekleniyor

Cezayir'de Buteflika sonrası ordunun sıradaki hamlesi bekleniyor
Cezayir'de Cumhurbaşkanı Buteflika'yı istifaya iten ordunun, yedi haftadır sokağa inen ve bu hafta özellikle rejimin eski unsurlardan temizlenmesi mesajını gönderen gösteriler karşısındaki hamlesinin ne olacağı merak ediliyor.

Cezayir"de art arda yaptığı uyarılarla Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika"yı istifaya götüren ordunun, üst üste yedi haftadır sokağa inen ve bu hafta özellikle rejimin eski unsurlardan temizlenmesi mesajını gönderen gösteriler karşısındaki hamlesi bekleniyor. Buteflika"nın kötü giden sağlığına rağmen beşinci dönem cumhurbaşkanı adaylığına karşı şubat ortasında başlayan protestolar, aradan geçen bir buçuk ay sonunda ordunun da müdahalesiyle, cumhurbaşkanını geçen salı istifa ettirdi.

Ancak Buteflika"yı koltuğundan ettikten sonra bu cuma yedinci kez başkent ve diğer büyük kentlerin sokaklarına dökülen binlerce Cezayirli, cumhurbaşkanının devletin zirvesinde bıraktığı isimlerin de ayrılmasını istiyor.

Göstericiler, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika"nın istifasından sonra Millet Konseyi Başkanı olarak ülkeyi seçime götürecek geçici cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, Anayasa Konseyi Başkanı Tayyib Bilayz ve Başbakan Nureddin el-Bedevi"nin de görevden ayrılması talep ediyor.

Göstericiler taleplerini "Üç B gitmeli" sloganıyla dile getiriyor. Üç "B"den biri olan Bilayz, bu göreve şubat ayında Buteflika tarafından atandı.

Bilayz başkanlığındaki Anayasa Konseyi, yeni cumhurbaşkanı seçimlerinde adaylık başvuruları, aday listesinin açıklanması, cumhurbaşkanının görevden alınması ve seçim sonucunun açıklanması gibi kritik görevler üstleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.