'ABD İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu terör listesine alacak' iddiası

'ABD İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu terör listesine alacak' iddiası
ABD Başkanı Donald Trump'ın başındaki yönetimin, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu 'yabancı terör örgütü' olarak tanımlamaya hazırlandığı iddia edildi.

ABD Başkanı Donald Trump"ın başındaki yönetimin, İran Devrim Muhafızları Ordusu"nu "yabancı terör örgütü" olarak tanımlamaya hazırlandığı iddia edildi.

Wall Street Journal"ın ismini açıklamayan ABD"li yetkililere dayandırdığı habere göre, Washington yönetimi, İran Silahlı Kuvvetleri"ne bağlı Devrim Muhafızları Ordusu"nu gelecek hafta "yabancı terör örgütleri" listesine dahil edebilir.

Yetkililer, kararın aylarca süren değerlendirmelerin sonucu olduğu ve pazartesi ilan edilebileceğini söyledi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo"nun, Devrim Muhafızları tarafından Avrupa ve diğer bölgelerde yürütülen ticari faaliyetleri engelleme amacını taşıyan kararın en büyük savunucularından olduğunu aktaran yetkililer, buna karşın Pentagon ve Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford"un bölgedeki ABD güçlerine karşı tehditlere yol açabileceği endişesiyle karara sıcak bakmadığını belirtti.

Yetkililer, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı"ndan (CIA) yetkililerinin de kararın sonuçları konusunda çekinceleri olduğunu ifade etti.

Pentagon"dan bir yetkili ise kararın açıklanmasının ardından İran ve bölgedeki Şii milislerden gelebilecek olası misilleme endişeleri nedeniyle ABD Merkez Komutanlığı"nın (CENTCOM) ilerleyen günlerde bölgedeki ABD güçlerine uyarı vermeyi planladığını belirtti.

Eski ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Bürosu Direktörü Jason Blazakis, kararın büyük etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

Kararın çıkması halinde ABD"nin ilk kez başka bir ülkeye bağlı bir kurumu terör listesine almış olacağına dikkati çeken Blazakis, "Devrim Muhafızları Ordusu"nu yabancı terör örgütü olarak tanımlamak emsal oluşturabilir. Yabancı terör örgütüne ilişkin yaptırımlar daha önce hiçbir ülkenin kurumuna uygulanmamıştı. Gelecekte bu kararın derin sonuçları olacaktır. " dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.