ZEKİ GÜVEN

ZEKİ GÜVEN

YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Merhaba,

Başlamak güzeldir ama bir o kadarda cesaret ister. Hele bu hayatımızı etkileyecek kadar büyük bir şeyse yeni bir başlangıç yapmak korkuyu ve yanında cesareti barındırır. Çevremize baktığımızda herkes değişiklik yapmak istiyor. Bazen yeni bir iş, bazen yeni bir şehir, yeni bir ülke, evlilik veya boşanma. Yeni bir başlangıç yapmak mevcut durumdan da vazgeçmek anlamına gelmekte.  Sabahattin Ali’nin çok güzel bir söz var bununla ilgili “Belki de yeni bir başlangıç yapmanın vaktidir. Yeni bir başlangıç için her şeyi yıkmanın vakti” Peki siz neyi değiştirerek yeni bir başlangıç yapacaksınız? Başlamak istiyorsunuz ama sizi tutan ne?

Hayatımızı kurarken hem sevdiğimizi işi yapmak, sevdiğimiz insanlarla olmak, bir yuva kurup maddi olanaklarımızla huzurlu yaşamayı hedefleriz. Ama bazen işler böyle kolayca oluvermez. Çok para kazanacağız derken sevmediğimiz bir işi yapmak, çevremizdeki insanların bizi anlamadığı ve sömürdüğü arkadaşlıklar, eşimizle olan iletişimsizlik, kendimizin sevmediği alışkanlık ya da duygu durumları, kilo, estetik gibi hayatımızı olumsuz yönde etkileyen durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. İşte bu durumlardan sıkılan ve hayatında değişiklik isteyen birey yeni bir başlangıcın hayalini kurar. Yeni bir başlangıç yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Sadece cesur olmak gerekir. Çoğu insanın başlangıçları yapamamasının sebebi, üşengeçlik, isteksizlik, korku, konu hakkında bilgi yetersizliği veya cesaret eksikliğidir. Belki de henüz değişim için hazır değilsinizdir. Peki yeni bir başlangıç için ne yapmalıyız?

Hayatımızda değiştirmek istediğimiz her neyse, değişmemiş halinin bizde bıraktığı olumsuzlukları not edin. Bunların karşısına durumu değiştirdiğinizde olumlu ne olacaklarını yazın. Örneğin kilo probleminiz var. Mevcut durumda olduğunuz kilonun sağlık açısından olumsuz yönlerini yazıp, karşısına ideal kiloya ulaştığınızda size sağlayacağı faydaları yazın. Ya da yeni bir iş planınız var. Mevcut işinizde sizi olumsuz etkileyen faktörleri yazın ve karşısına yeni bir iş kurduğunuzdaki olumlu yönlerini yazın. Bazen başlangıçlarımızı kökten değil küçük hedeflerle yapmalıyız. Hayatınızda yeni başlangıçlar yapmanızı kolaylaştıracak birkaç öneri de sunmak istiyorum.

  • Değiştirmek istediğiniz her neyse 5 yıl içinde yapacaklarınızı listeleyin. Yani 1.yılda hangi durumda olacak, 2.yıl neler yapılacak gibi 5 yılı planlayın. Bazen başlamadan önce geleceği görmek sizi daha motive edecektir.
  • Değiştirmek istediğiniz alışkanlığınızın yerine yenisini bulun. Mesela çikolata kek gibi abur cubur yemeyi çok seviyorsunuz ve değiştirmek istiyorsunuz. Onun yerine size ve sağlığınıza daha iyi gelecek bir meyve ile yer değiştirin.
  • Yogaya başlayın. Çağımızın en güzel sporlarından biridir yoga. Hem ruh sağlığınıza hem beden sağlığınıza hem de zihinsel, duygusal sağlığınıza çok iyi gelen bütünsel bir spor.
  • Uyku düzenine dikkat edin. Bedensel ve ruhsal sağlığınız için gerçek uyku çok önemlidir. Akşam yatıp sabah kalkmak demek uyku demek değildir. Bu süreç içinde bedeninizin ve ruhunuzun ne kadar dinlendiği önemlidir. Bunun için gevşeme tekniklerinden yararlanın.
  • Hobileriniz olsun. Müzik, dans, resim gibi alanlarla ilgili, kendi yetenekleriniz doğrultusunda kişisel hobiniz olmalı. Bu işiniz değil, keyif alanınız olmalı.

Değişim zor değildir. Sadece istemek ve cesaret gereklidir. Hayatına yeni bir başlangıç yapmak isteyenler için umarım iyi bir rehber olur bu yazım. Başlangıçlarınız için özgür olun. Bu sizin yaşamınız. Başkasına ait değil. Jean Jacques Rousseau’nun güzel bir sözüyle bitirmek istiyorum. “İnsanın özgürlüğü istediği her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasındadır” sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ZEKİ GÜVEN Arşivi