ZEKİ GÜVEN

ZEKİ GÜVEN

MANİPÜLE EDİLDİNİZ Mİ?

Merhaba,

Biri sizin kafanızı karıştırıyor, kendinizi suçlu hissediyor veya sizi kontrol etmeye çalışıyorsa dikkat edin. Manipüle ediliyor olabilirsiniz. Nedir bu manipüle? İnsanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri hâlde etkileme veya yönlendirme anlamına gelir. Kökeni Fransızca olan bu kelime Türk Dil Kurumunun tanımına göre “yönlendirme ve etkile” anlamına gelir. Fakat bu yönlendirme ve etkileme sizin isteğiniz dışında gerçekleşiyorsa o zaman manipülasyon başlamış demektir. Peki nereden bileceğiz manipüle edildiğimizi ve nasıl korunuruz?

Manipüle edildiğimizi anlamak için öncelikle manipülasyon taktiklerine bakmak gerekir. Bu yazıyı okuduğunuzda belki fark etmeden sizde birilerini manipüle ediyor olabilirsiniz. Manipülasyon taktiklerini anlamak için karşınızdaki kişinin davranışlarından ziyade kendi davranışlarınızı inceleyin. Manipülasyonda sizin hislerinizi, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı kontrol etmeye çalışan kelimeler, jestler ve eylemler mevcuttur. Manipülasyon sadece ilişkilerde değil medyada, reklamcılıkta veya siyasette de karşımıza çıkmaktadır. Mutlaka başınıza gelmiştir. Almak istemediğiniz bir eşyayı aldığınız, fiyatı böyle daha avantajlı oluyor diye fazladan bir şeyler aldığınız durumlarla karşılaşmışsınızdır. Bu da bir manipülasyondur. Hayatımızın içindeki manipülasyon taktikleri şöyle;

  • Suçluluk: Kendinizi suçlu hissetmeniz için mağdur rolünü üstlenirler. 
  • Zorla Yardım: Sizi öven cümlelerin ardından, sizin yardımınızla çok daha güzel şeylerin olacağı gibi durumları anlatırlar.
  • Hile: Gerçeği yansıtmadan ve dürüst davranmadan duygularınızla oynayabilirler.
  • Agresif Davranış: Yaptıkları davranışları kendi lehlerine haklı çıkarmak için “çok kişisel algılıyorsun” “şakadan da anlamıyorsun” gibi reddetmeyi içeren davranışlar sergileyebilirler.
  • Üçgen: Bir fikri haklı kılmak için başka birini duruma dahil ederek sizi güvensiz hissettirebilirler.
  • Şüphelendirme: Kendinizi sorgulamanız veya şüpheye düşmeniz için adım atarlar.

Manipülasyon taktiklerini kullanan insanlar neden bunları yapar? Her insan bu taktikleri kullanırken farkında olmayabilir. Manipülasyon yaptığını fark etse bile kendisine yarar sağladığını görmesi onları yolundan saptırmaz. Birde bilinçli olarak bunları yapanlar var. Bu kişilerde insanları nasıl etkilediklerini bildikleri halde bu davranışlarından kurtulamazlar. Bu durum aslında psikolojik bir sorun haline gelmiştir. Peki bu manipülasyondan nasıl korunuruz?

Manipülasyon işaretlerini fark edin. Bunun için kendinize sorun. Karşıdakinin davranışları sizi nasıl hissettiriyor. Kendinden şüphe etme, korku, suçluluk gibi rahatsız edici duygular hissediyorsanız manipüle ediliyor olabilirsiniz. İlişkideki konunun dağılmamasını sağlayın. Çünkü manipüle eden kişi, sohbet konusunu kendi istediği noktaya çekmek isteyecektir. Ayrıca her konuda sınırlarınız olsun. Sizin istemediğiniz alana müdahale olduğunda uyarın. İlişkilerin veya konuşmaların en başında sınırları oluşturmak karşınızdakinin uyumlanmasını da sağlayacaktır.  Hayatınızda sizin istemediğiniz hiçbir şey size etki etmeyecektir. Yeter ki siz sınırlarınızı çizin ve kendinize güveninizi yitirmeyin. Farkındalıklı ve sağlıklı yaşam dilerim.

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ZEKİ GÜVEN Arşivi