İLTER AVCI

İLTER AVCI

TEŞKİLÂTÇILIK VE DEVLET KURMA GELENEĞİ

Cumhuriyetin ilk yıllarında, Amerika'nın Türkiye sefaretinde bir süre bulunmuş olan Charles H. Sherrill, Türkiye'ye ve Türk meselesine dair görüşlerini derlediği eserinde şunları yazar : 

   " Büyük adamlar yetiştiren bir ırk, herhalde büyük ırktır. Bir kavmi anlamak için , onun ırkını, liderlerini tetkik etmekten daha iyi vasıta yoktur. Bugün herhangi bir yerde , kendisinden üstün bir devlet adamı bulunmayan Mustafa Kemal gibi büyük, liyakatli bir zâtı Türkler yetiştirdiler. Türkiye'yi tetkik etmek için arayacağımız en iyi yol, onun başındaki zatla işe başlamak ; kurtarıcı ve milli kahraman olduğu kadar , dünya ölçüsünde devlet adamı olan Cumhurreisini tetkik etmektir "

BOZKURT

Son Türklerin son topraklarında da mücadele başlarken herşey nereden bakılsa ümitsiz gibidir. Ama şartlar öyle gelişmekteydi ki son Türkler   isteseler de , istemeseler de , beliren karanlık akıbete toptan teslim olmazlardı.

Er geç bir davetçi çıkacaktı. Bu davetçi orduyu, yedek subayları, devlet memurlarını, orta sınıfı , kasabalar , şehirler halkını ve köylüleri , er geç bir milli mücadeleye çağıracaktı. Generaller yeniden çizmelerini giyeceklerdi. Askerler yeniden silahlarını kuşanacaklardı.

Ne yabancı kuvvetler, ne Rum, Ermeni saldırıları, ne İstanbul'daki kukla sultanlığın fetvaları bunu önleyemezdi. Son Türkistan , gene kahramanını yaratacak ve bu kahraman bir BOZKURT  olacaktı.

Hulâsa ufuklardan bir Bozkurt bekleniyordu. Bu Bozkurt çıkmalıydı. Bir bayrak açılmalı, bir devlet kurulmalı, emirler verilip, emirler alınmalıydı. Nitekim bir gün , bütün bunları yapacak olan Bozkurt, yani beklenen kahraman çıktı da : MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ....

 İşte yazar böyle diyor....

Türkler en zor zamanlarda bile sabırlıdırlar, ama bir yere kadar. Sanmasınlar ki ülkenin evlatları işin farkında değiller , bu topraklarda ihanet edenleri biliyoruz. Devletin kurallarına uymayan ısmarlama  sözde  partiler veya oluşumların yaşama şansları yoktur. Onlar için en iyi yol güzel vatanımızda, güzel yaşamanın keyfini sürerek, çocuklarını tasarımcı, araştırmacı, kalifiye ve insanlığa faydalı  şeyler ürettirmesine vesile olsunlar, yabancı güçlerin fitnesine de aldanmasınlar diyorum...

         Niceleri geldi , neler istediler ;

         Sonunda dünyayı bırakıp gittiler.

         Sen hiç gitmeyecek gibisin değil mi ?

         O gidenler de hep senin gibiydiler...

( Ömer Hayyam )

Sevgi ve Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLTER AVCI Arşivi