FARUK KORÇA

FARUK KORÇA

KOLAY HARCANMAMALI

Günümüz şehir yaşamı pek çoğumuz için öyle yüksek bir tempoda geçiyor ki, zaman adeta hiçbir şeye yetmiyor, önemli bazı işler için dahi bir türlü vakit bulunamadığımız oluyor. Eski devirlerde durum böyle değildi. Özellikle tarımla ilgilenenler için boş vaktin nasıl değerlendirileceği mühimdi.

İnsan, Dünya ve âhiret için faydalı bilgiler edinmeli, bildikleri ile bir şeyler üretmeli ve bildiklerini başkalarına öğretmelidir.

İnsan, sağlık, zaman ve parasına sahip çıkabilmelidir. Kaybedilen sağlık ve parayı tekrar kazanma imkânı vardır. Ancak kaybedilen zaman geri gelmeyeceği için, insan vaktini çok iyi değerlendirmeli ve boşa harcamamalıdır. 

“Boş duranı Allah sevmez” deyişinin kaynağı bu tavsiyelerden.

Hz. Peygamber, “İki günü bir olanın, bir günü kayıptır” .

“Kişinin malayaniyi (yani değer taşımayıp, kişiyi doğrudan ilgilendirmeyen, günlük dilde, faydasız boş işler anlatımında kullanılır) terk etmesi, Müslümanlığın güzelliğindendir” diyerek zamanın faydasız işlerle boşa harcanmaması tavsiyesinde bulunmuştur.

Çalışanın, yorulanın dinlenmesi elbette en tabi hakkıdır. Ama bunun ötesinde, boş geçen her dakika, kaçırılmış fırsattır. Mazeret nedeni ile vaktinde edâ edilmeyen ibadetin bile kazası vardır. Ama kayıp giden zamanın telafisi yoktur. Çünkü hepimiz günün birinde bize tanınan sürenini sonuna geleceğiz. O süre çok yakın zamanda dolacakmış gibi onu en iyi şekilde, en güzel şekilde değerlendirmek gerekir.

Gelinen bu Mübarek Ramazan Ayı münasebeti ile dünü unutmadan, bu günün hakkını vererek yaşayalım, yarından ve ölümden korkmayalım, dolu-dolu yaşamaya gayret edelim. Hem kendimiz, hem ailemiz ve hem de çevremiz için.

BİR AYET

“Boş kaldın mı, hemen başka işe koyul ve yalnız Rabbine yönel.”

BİR HADİS

İki nimet vardır ki, insanların çoğu onları değerlendirme hususunda aldanmıştır: Sağlık ve boş zaman!

Kuran’a göre salih amel, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için boşa zaman harcamamak, fert ve topluma yararlı işler yapmaktır. İnsan, salih bir amelde bulunurken, yapabileceğinin en iyisini, en güzelini yapmak için gayret eder. Çünkü amacı gösteriş değil, o işte Allah’ı en fazla hoşnut kılacak sonucu elde etmektir.”

TURGUT ÖZAL’I ANMAK

A.N.A.P.’ta beraber çalıştığımız 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut ÖZAL’ı 17 Nisan ölüm yıldönümünde rahmet ve saygı ile anıyorum. Ruhu şad olsun.

HAYIRLI RAMAZANLAR

Bir süre rahatsızlığım sebebi ile yazamadım. İnşallah yazmaya devam edeceğim.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FARUK KORÇA Arşivi