DOĞAN ÖZKAN

DOĞAN ÖZKAN

İnsanlığın Yüz Karası Olaylar Batı’nın Köle Ticareti Ve Tehcir

İngilizlerin yerlilere bu vahşice soykırım uygulamalarından dolayı, Queensland'da 1885-1887 yılları arasında dayanılmaz işgal ve baskı politikasına karşı çeşitli direnişler oldu. 

İngiliz sömürge yönetimi, bu direnişlerde ölen her beyazın karşılığında ceza olarak yerlilerden 50 yerliyi katletti. 

İngiliz sömürgecilerin yerlilere karşı yaptıkları bu insafsızca soykırım uygulamalarında, yerlilerin; ibret alması, korkutulması, boyun eğdirilmesi ve köleleştirilmesi amaçlandığı için, yakaladıkları yerli kadınları önce öldürüp, daha sonrada cesetlerini yaktılar . 

1928 yılında, Coniston yakınlarında yerlilerin topraklarını ele geçirmek ve onları başka yerlere zorla göç ettirmek için yapılan sömürgeci saldırılarda, bir çok yerli toplu olarak katledildi. Topraklarını kaybeden yerliler ise sömürge yönetimi tarafından verimsiz ücra yerlerde oluşturulan toplama kamplarında yaşamak zorunda bırakıldı. 

Orta Avustralya'da ise 1861-1895 yılları arasında, 1,750 yerli, 1861- 1930 yılları arasında ise, Kuzey Avustralya'da 10,000 yerli işgalci beyazlar (İngiliz sömürgecileri) tarafından katledildi. Bu soykırım olayları Avustralya'nın diğer bölgelerinde de durmaksızın devam etti.

Konuyla ilgili araştırma yapanlara göre 1910 -1970 yılları arasında tüm yerlileri öldürerek yok edemeyeceğini anlayan İngiliz sömürge yönetimi, buna paralel olarak başka bir soykırımcı yöntemi de işleme soktu ve yaklaşık 100,000 Avustralyalı yerli çocuğu, ailesinden zorla koparttı ve beyaz ailelerin yanında iş gücü olarak alıkoydu ve kültürel olarak zorla asimile (Hawai' de yerliler üzerinde gerçekleştirildiği gibi 271) etmeye çalıştı. Aynı zamanda yerli kadınlar kendilerinin rızası olmaksızın kısırlaştırıldı. Sömürgeciler tarafından, Avustralya' da, sürekli ve rafine bir şekilde yapılan, 1970'lere kadar cereyan eden bu çocuk kaçırma ve zorla ailelerinden koparılan yöntemi olan soykırımcı tutum, Avustralya tarafından da 1949 yılında kabul edilen 1948 BM soykırım sözleşmesinin II. maddesine tamamen aykırı olması, Büyük Britanya İmparatorluğunun ve ona bağlı Avustralya hükümetinin bu anlamda soykırım suçu işlediğini açıkça ortaya koydu.

Avustralya yerlilerinin topraklarını ele geçirmek, köleleştirmek ve yıldırmak amacıyla yaptıkları soykırımcı yöntemler, İngiliz Sömürge Valisi tarafından, bütün Avustralya kıtası ve adaları çevresinde kesintisiz uygulandı. Bunun sonucu olarak adanın gerçek sahibi olan yerli topluluklar; sosyal, kültürel, hiyerarşik, ekonomik olarak ve binlerce yıllık gelenekleriyle birlikte sömürgeciler tarafından yok olmayla karşı karşıya bırakıldı.

(Devam edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DOĞAN ÖZKAN Arşivi