İSKENDER ÖZSOY

İSKENDER ÖZSOY

Bu Binalar Müze Olmalı

Geçen hafta cumartesi günü Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’ndan sonra İstanbul’a üçüncü; mübadelenin başkenti Tuzla’ya ikinci gelişinin 93. yıl dönümüydü.

Atatürk Tuzla’ya ilk kez 5 Haziran 1928 tarihinde geldi.

Bu gelişinde onu İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Cevat Abbas Gürer ve Salih Bozok karşıladı. İstasyonda kendisini karşılayan heyetle beraber askerleri, halkı ve öğrencileri selamlayan Mustafa Kemal onlarla sohbet etti. 

Gazi’nin cumhuriyetin ilanından sonra ikinci İstanbul, ilk Tuzla ziyareti gazetelerde geniş yer buldu.

Cumhuriyet gazetesi 6 Haziran 1928 tarihli sayısını birinci sayfasını tümüyle bu ziyarete ayırdı.

Mustafa Kemal Paşa Tuzla’ya ikinci kez 6 Ağustos 1929 tarihinde yine trenle geldi.

Onu ve beraberindeki kalabalık heyeti İstanbul’a getiren özel tren 5 Ağustos 1929 tarihinde saat 17.00’de Ankara Garı’ndan uğurlandıktan sonra Ahimesut (Etimesgut) ve Polatlı’yı geçip gece yarısı Eskişehir’e, ertesi gün de gün doğarken İzmit’e vardı.

Dönemin İzmit Valisi Eşref Bey tarafından Arifiye istasyonunda karşılanan Mustafa Kemal, kentten top atışlarıyla uğurlanıp özel tren Tuzla’ya doğru yola çıktığında önce Hereke’de o yılların Gebze Kaymakamı Ragıp Bey tarafından karşılandı. Tren Gebze’ye vardığında Gazi, özel vagonunun penceresinden kendisini karşılayanları selamladı.

VE GAZİ PAŞA TUZLA’DA

Özel tren Tuzla’ya geldiğinde Mustafa Kemal, daha önceden Haydarpaşa’dan Tuzla’ya gelen dönemin İstanbul Valisi Muhittin (Üstündağ) Bey, Kolordu Komutanı Şükrü Naili Bey ve parti (CHP) müfettişi Hakkı Şinasi Paşa tarafından yine istasyonda karşılandı.

Önce kendisini karşılayanların hatırını soran Mustafa Kemal daha sonra tören kıtasını ve eratı selamladı, öğrencilerle sohbet etti.

İstasyondaki bu kısa karşılama ve sohbetten sonra Gazi, Pendik’e uğradı, oradan da Haydarpaşa giderek Söğütlü yatıyla Dolmabahçe Sarayı’na geçti. 

……..

Tuzla bu kutlu günü iki yıl öncesine kadar hiç hatırlanmadı.

Gazi Paşa’nın ziyaretleri, üstelik bir mübadil beldesindeki hemşerilerini ziyaretleri yıllar yılı yok sayıldı.

Kaymakamlık, belediye, Tuzla için çalıştıklarını söyleyen STK'ler, Piyade Okulu Komutanlığı, Deniz Harp Okulu Komutanlığı, Garnizon Komutanlığı, Halk Etiğimi Merkezi Müdürlüğü, ilçedeki üniversiteler, spor ve hemşeri dernekleri 5 Haziran 1928 ve 6 Ağustos 1929 tarihlerini hep unuttu.

Tuzla'ya yakışmayan hareketlerdi bunlar.

ADD Tuzla şubesi Allah'tan iki yıldır Atatürk'ün Tuzla'ya gelişlerini anıyor da Tuzlalılar neyin ne olduğunu; kimin Tuzla'yı sevdiğini gördü, Tuzla’yı özde değil sözde sevenlerin maskelerini düşürdü.

O BİNALAR MÜZE YAPILMALI

Şimdi gelelim can alıcı noktaya.

Mustafa Kemal Tuzla ziyaretlerinde ayak bastığı istasyon binaları ufak tefek değişiklerle ayakta.

Galiba konut olarak kullanılıyor şimdi.

Öneriyorum.

İşte bu binalar müze yapılmalı.

Çağrım “Ankara”ya ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na olduğu kadar TCDD’ye, Tuzla Kaymakamlığı ve belediye başkanlığına, ilçedeki tüm  STK’lere, askeri makamlara, ilçedeki üniversite yöneticilerine ve  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na.

Yineliyorum.

Tuzla, tarihine sahip çıkmalı ve bu binalar mutlaka müze yapılmalı.

   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İSKENDER ÖZSOY Arşivi