TGC 'Basın Hizmet Ödülleri' Sahiplerini Buldu

TGC 'Basın Hizmet Ödülleri' Sahiplerini Buldu
70 yaşından gün alan ve meslekte 50 yılını tamamlayan gazeteciler, Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan “Basın Hizmet Ödülleri”ni düzenlenen törenle aldı. Ödüle bu yıl; gazetemizin kurucusu Engin Köklüçınar, Ertan Ünal, Hikmet Çetinkaya, Hulusi Turgut, Hüseyin Kırcalı, Mustafa Küçük, Raşit Yakalı, Ümit Gürtuna, Üstün Akmen ve Yalçın Pekşen değer görüldü.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan “Basın Hizmet Ödülleri”, düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödüller, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç’in Başkan, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yazman olduğu; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Önceki Başkanlardan Nail Güreli, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Atilla Güner, spor yazarı Esat Yılmaer, Şükran Soner ve Engin Başçı’dan oluşan seçici kurul tarafından belirlendi

 

Oylama sonunda özel yönetmeliğe göre; 70 yaşından gün alan, meslekte 50 yılını tamamlayan gazetecilerden gazetemizin kurucusu Engin Köklüçınar, Ertan Ünal, Hikmet Çetinkaya, Hulusi Turgut, Hüseyin Kırcalı, Mustafa Küçük, Raşit Yakalı, Ümit Gürtuna, Üstün Akmen ve Yalçın Pekşen Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü"ne değer görüldü.

 

BABIALİ’NİN USTALARI TGC’DE BULUŞTU

 

TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen törene; başta ustadlardan Bedii Faik, Hıfzı Topuz, Halit Kıvanç, Orhan Karaveli, İzzet Sedes, TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, TGC Genel Sekreter Yardımcıları Ahmet Özdemir ve Niyazi Dalyancı, TGC Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Masaracı, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, TGC eski Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Akın, Onur Kurulu Sekreteri Mustafa Dolu, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon İstanbul İl Müdürü Necmettin Altuntaş, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Balotaj Kurulu Üyesi Olay Tan, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Genel Sekreteri Engin Köklüçınar, İstanbul eski Valisi Nevzat Ayaz, İstanbul Valiliği Basın Müdürü Oğuz Gül, İstanbul eski milletvekili Prof. Dr. Sacit Yıldız, İÜ. önceki Rektörü Mesut Parlak, İÜ. Hukuk Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. İlhan Akın, İÜ. İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suat Gezgin, Prof. Dr. Muzaffer Bayhan, Bürokrat Şevket Ayaz, Bürokrat Hüseyin Mutlu, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon İstanbul İl önceki Müdürü Bülent Uğur, İstanbul eski Vali Yardımcısı Gazi Kaya, Marmara Vakfı Genel Sekreteri İşadamı Dr. Fatih Saraçoğlu, Marmara Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İşkadını Lale Aytanç, İşadamları Hüsamettin Kavi, Kadir Eriş, Arif Nalbant, Cenk Saltık, Mehmet Ayyıldız, Muzaffer Akın, Mustafa Şahinkaya, Nihat Boytüzün, Ahmet Güleryüz, Yüksel Erikmen, Eczacı Sevda Ayyıldız, Op.Dr. ve yazar Namık Kemal Kurt, Av. Oktay Gök, Av. Kaşif Töre Ağanoğlu, bankacı Turgay Kapu, romancı Mualla Orhan, milli şairimiz Ayhan İnal, E.Org. İlhan Kılıç, E.Org. Atilla Ateş, E.Org. Fikret Boztepe, gazeteciler Abdullah Nebioğlu, Alaattin Koçak, İskender Özsoy, Engin Çağlar, Altan Tanman, Recep Arslan, Hami Alkaner, Hüsrev Varım, Semih Hız, İstiklal Belen, Kemal Sallı, Kenan Sönmezler,  Esat Yılmaer, Tanju Akerman, Ersin Bural, Nevzat Soysal, Hüseyin Aydoğan, Muhsin Durucan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

 

Ödül töreni öncesi konuşmasında Burhan Felek"in 26 yıllık cemiyet başkanlığında yaptıklarını hatırlatan TGC Başkanı Turgay Olcayto, en önemli işin de onca darbe ve sıkıntılar arasanda cemiyeti ayakta tutmak olduğunu söyledi.

 

KÖKLÜÇINAR: ÖDÜLÜ ALMAK İÇİN İHTİYARLIĞIMI HEYECANLA BEKLEDİM

 

Açılış konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. İlk ödülü gazetemizin kurucusu Engin Köklüçınar aldı. Köklüçınar"a ödülünü TGC"nin ilk Genel Sekreteri Bedii Faik takdim etti. Köklüçınar, üstad Bedii Faik’in elini öpünce, Bedii Faik de Köklüçınar’a “Gel ben de seni alnından öpeceğim” dedi. Daha sonra TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Köklüçınar’ı kürsüye davet etti. Köklüçınar, ödül töreninde duygularını şöyle dile getirdi:

 

DEĞERLİ  ÜSTADLARIM, USTALARIM, KONUKLARIM VE MESLEKTAŞLARIM…

HAYATIMIZIN VİTRİNİNDE GURURLA TAŞIYACAĞIMIZ BURHAN FELEK ÖDÜL TÖRENİNE ŞEREF VERDİNİZ.

ESKİDEN BU YOKUŞU ÇIKARKEN YORULMAZDIM, ŞİMDİ İNERKEN YORULUYORUM. OLSUN BABIAİL’Lİ OLMAKTAN HİÇ PİŞMANLIK DUYMADIM. GURUR DUYDUM. DÜNYAYA YILDIZLAR KADAR GELSEM YİNE MESLEĞİ YAPARIM.

ÖNCE BİR İTİRAFTA BULUNMAK İSTİYORUM.

BU ÖDÜLÜ ALMAK İÇİN İHTİYARLAMAYI HEYECANLA BEKLEDİM… ESKİDEN BU YOKUŞU ÇIKARKEN YORULMAZDIM,  ŞİMDİ İNERKEN YORULUYORUM.

ÇÜNKÜ YAŞLILIK APTAL İNSANLAR İÇİN KIŞTIR FAKAT AKILLI İNSANLAR İÇİN HASAD MEVSİMİ. İŞTE BUGÜN HASADIMIZI BU ÖDÜLLE ALIYORUZ.

İZİN VERİRSENİZ BİZİ BUGÜNLERE TAŞIYAN ÜSTADLARIMA   TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM. 

  BENİ VATAN GAZETESİ"NE GETİREN DEDEMİN VE BABAMIN MAHALLE ARKADAŞI ASİL BİR İSTANBULLU SELAMİ AKPINAR"A  RAHMET DİLİYOR  VE RUHU YILDIZLARLA BULUŞSUN DİYORUM.

SONRA BENİ EMANET ETTİĞİ VE MESLEĞİMDE HER ŞEYİ BANA ÖĞRETİP KANATLARI ALTINA ALAN DEĞERLİ  HOCAM  SAYIN  TURGUT FETHİ"YE,

ÖDÜLÜMÜ ELLERİNDEN ALDIĞIM VE  BABIALİ"YE GELDİĞİM GÜNDEN BERİ TAKLİT ETMEYE ÇALIŞTIĞIM FAKAT KIRINTISI BİLE OLAMADIĞIM BÜYÜK YAZAR SAYIN BEDİİ FAİK"E  TEŞEKKÜR EDİYOR VE ONLARA UZUN ÖMÜRLER DİLİYORUM.

HEP IŞIKLARINDAN YARARLANDIĞIM, HEP YANIMDA OLAN, BANA GÜÇ VEREN ÜSTADLARIMDAN SN. HIFZI TOPUZ HOCAMA,  SN. ORHAN KARAVELİ HOCAMA, SN. HALİT KIVANÇ HOCAMA VE TGC DAYANIŞMA VAKFI"NDA BİRLİKTE ÇALIŞTIĞIM BAŞKANIM SN. SELAMİ TURGUT GENÇ"E MİNNETLERİMİ VE SAĞLIK DİLEKLERİMİ SUNUYORUM.

AYRICA BU ÖDÜL İÇİN ANA KUCAĞI BABA OCAĞI OLARAK ALGILADIĞIM TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ"MİZİN YÖNETİMİNE VE   BAŞTA   SAYIN ORHAN ERİNÇ - NAİL GÜRELİ VE TURGAY OLCAYTO BAŞKANLARIMIZ OLMAK ÜZERE TÜM SEÇİCİ KURUL ÜYELERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM.

AYRICA BABI-ALİ HAYATIMDA HEP DESTEĞİNİ GÖRDÜĞÜM AKRANLARIM AKKAN SUVER’E, ERGİN KONUKSEVER’E, KENAN AKIN’A VE AHMET ÖZDEMİR’E TEŞEKKÜRLERİMİ, RAHMETLİ DOĞAN KATIRCIOĞLU İLE BEHİÇ KILIÇ’A DA RAHMET DİLİYORUM. 

 VE BUGÜN BENİMLE BİRLİKTE BU ÖDÜLÜ ALAN BÜTÜN MESLEKTAŞLARIMI DA KUTLUYOR, BAŞARILAR DİLİYORUM…

BURAYA TEŞRİF EDEN DOSTLARIM VE KONUKLARIMA MUTLULUKLAR DİLİYORUM. AYRICA KAHRIMI ÇEKEN EŞİM SEVİNÇ’E VE ASİSTANIM SONGÜL TALU’YA HUZURUNUZDA TEŞEKKÜR EDİYORUM.

VE SÖZLERİMİ ŞÖYLE TAMAMLAMAK İSTİYORUM.

BİZ ÇOK ŞANSLI BİR NESİLDİK. HALA ÖYLEYİZ. BÖYLE BÜYÜK USTALARIMIZ, BÖYLE BÜYÜK ÜSTADLARIMIZ VARDI. BİZİ MADDE ADAMI DEĞİL, MANA ADAMI OLARAK YETİŞTİREN ÜSTADLARIMIZ.

SORUYORUM SİZE… ŞİMDİ BU NESİL, KİME USTAM, KİME HOCAM, KİME ÜSTADIM DİYECEK,  EN ÇOK ONU MERAK EDİYORUM…

 

TGC BURHAN FELEK BASIN HİZMET ÖDÜLÜ"NÜ KAZANAN GAZETECİLERİN ÖZ GEÇMİŞİ

Engin Köklüçınar

1943 yılında İstanbul"da doğdu. Gazetecilik Yüksek Okulu mezunu. 1962 yılında Vatan Gazetesi"nde  mesleğe başladı. Daha sonra  Ticaret Postası ve Dünya Gazetesi"nde muhabirlik ve sayfa sekreterliği yaptı.

1969 yılında arkadaşı Akkan SUVER"le birlikte Dünya Gazetesi"nden ayrılarak Yenigün"ü günlük olarak yayınlamaya başladı. La Gazette adlı günlük fransızca gazetenin imtiyaz sahipliğini yaptı. Aktüel, Ayrıntılı Haber, Ulus gazetelerinde genel yayın ve yazı işleri müdürlüğüyle mesleğini sürdürdü. 

25 yaşında sarı basın kartı sahibi, 26 yaşında TGC"nin 705 no"lu  üyesi oldu. 45 yaşında da "Sürekli Basın Kartı" taşımaya hak kazandı.

KKTC  vatandaşı da olan KÖKLÜÇINAR, 1974 Kıbrıs Harekatı sonrasında görev yapan başbakanlardan  Nejat KONUK ve  Derviş EROĞLU ile Rauf DENKTAŞ"ın Cumhurbaşkanlığı döneminde iki ülke arasında danışmanlık ve medya işbirliğini geliştiren çalışmalar yaptı. 

Halen TGC Gazeteciler Dayanışma Vakfı Genel Sekreteri olan KÖKLÜÇINAR"ın yayınlanmış "Ağlayan ve Gülen Kıbrıs", "Mutlulukla Randevu Ne Zaman", "Parasız Kitap", "Parayı Veren Kitabı Okur" ve "Biz Neler Gördük" adlı 5 kitabı yayınladı. Şimdilerde yeni bir kitabın çalışmasını yapıyor. Mesleki ve sosyal kuruluşlardan aldığı ödüllerin yanı sıra, okullar ve özel kurumlarda konferanslar veriyor. 

İstanbul Gazeteciler Derneği"nin kuruluşuna katıldı ve derneğin ilk Genel Sekreteri olarak görev yaptı. 2003 yılında da İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanlığına seçildi. 6 dönemdir başkanlığı sürdürüyor.

Marmara Grubu Vakfı Kurucusu (1985), Genel Sekreteri ( 2001-2012), Genel Başkan Yardımcısı, Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi, Türkiye Turing ve  Otomobil Kurumu Şeref Üyesi olan KÖKLÜÇINAR iki evlat ve dört torun sahibidir.

 

ÖDÜLLERİN TARİHÇESİ

"Şeyhül Muharririn" ünvanınıtaşıyan, 50 yıldan fazla aktif gazetecilik yapan Burhan Felek"in anısına konan ödüller 1983 yılında oluşturuldu. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri için 70 yaşından gün alan adayların 50 yılı aşkın süreyle basına hizmet vermiş ve bu hizmetlerini sürdürüyor olmaları şartı aranıyor.

 

BURHAN FELEK KİMDİR?

Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul"da doğdu ve Hukuk Mektebi"ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim"in Donanma Dergisi"de başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Gazetecilik Enstitüsü"nde öğretim üyeliği yaptı. İtalyan mizahçısı GiovanniGuareschi"nin "Don Camillo" dizisini Türkçe"ye çevirdi, İstanbul Üniversitesi"nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını 1949-1952 ve 1959-82 yılları arasında 2 kez üstlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.