Dil ve Edebiyat dergisinin Mayıs Sayısı Çıktı!

Dil ve Edebiyat dergisinin Mayıs Sayısı Çıktı!
Dil ve Edebiyat dergisi Mayıs 2014 tarihli son sayısında, şair İbrahim Tenekeci ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Tenekeci, edebiyatta kalıcı olanın ne olduğunu Dil ve Edebiyat için açıkladı!

Dil ve Edebiyat dergisinin şiir editörü Zafer Acar’ın sorularını cevaplayan Tenekeci, söyleşide 1990 sonrası Türk şiirinin sorunlarını, önemli isimlerini ve kendi dergicilik serüvenini değerlendiriyor. İtibar dergisi etrafında şairlerin bir araya gelişlerini ve Tenekeci şiirinin ipuçlarını da yine söyleşiden edinmek mümkün… İbrahim Tenekeci ‘derdini’ söyleşiye yansıyan cümlelerle şöyle özetliyor: “Derdim şu: Bugüne kadar hep temiz kalanın, aziz olanın şiirini yazmaya çalıştım. Bunun yolunun ise berraklıktan, sadelikten, yalınlıktan geçtiğine inanıyorum. Özetle, sözü yormadan.”

 

Dil ve Edebiyat dergisinin 65’inci sayfasında yer alan bir diğer söyleşi de Mustafa Özçelik’le yapılıyor. Yıllarını Yunus Emre üzerine yaptığı çalışmalara yoğunlaştırmış Özçelik’le Mehtap Altan konuşuyor. Özçelik, Yunus Emre şiirinin estetik ve felsefi kaynaklarını değerlendirdiği söyleşide önemli tespitler yapıyor:

 

“Türkçe, onunla [Yunus’la] bir inanışın, bir medeniyetin dili oldu. Anadolu insanı, bu dilin yepyeni bir ruh ve mana kazanan kelimeleriyle kemale erdi. Osmanlı, böyle bir insan yapısının kurduğu bir medeniyettir. Biz, Yunus’la bu coğrafyada İslam’ı aşk ve mana boyutuyla idrak ettik ve bu ruhu dağa, taşa, mimariye, hayatın her alanına nüfuz ettirdik.”

 

Dil ve Edebiyat dergisinde Mehmet Atilla Maraş dizi yazılarına devam ediyor. Bu ay Maraş, Mehmet Ragıp Karcı’yı kaleme alıyor.  

 

Mayıs sayısının dikkat çeken hacimli yazısında Nevzat Bayhan ise sosyal medya, dil ve haklar sorununu ele alıyor. Bayhan’ın yazısı özel hayat ve mahremiyet gibi sosyal olduğu kadar hukuki boyutları da bulunan noktaları aydınlatıyor. Sosyal medya mecralarını şirketler üzerinden de değerlendiren Bayhan sözlerini şu şekilde tamamlıyor:

 

“Başta sosyal paylaşım mecraları olmak üzere, sanal dünyanın bütün aktörlerinin; Amerika ve Avrupa’da uygulamaları, etik ilkeleri, bu ülke yönetim ve mahkemelerinin kararlarına ne ölçüde uyuyorlarsa, Afrika, Asya ve dünyanın en küçük herhangi bir ülkesindeki uygulama ve tutumları da aynı olmak zorundadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.