Türkiye'nin 'simge' camileri ramazana hazır

Türkiye'nin 'simge' camileri ramazana hazır
Müslümanlığın kutsal mekanları olan, yapılış zamanları, mimarileri ve hikayeleriyle bulundukları şehirlerin simgesi haline gelen camiler, 'on bir ayın sultanı'nı karşılamaya hazırlanıyor.

sembolleri haline gelen camiler, ihtişamlarıyla asırlara meydan okuyor.

Selimiye, Sultanahmet ve Süleymaniye gibi "simge" haline gelenler ile ülkenin en büyük camisi "Büyük Çamlıca"nın da aralarında bulunduğu, Türkiye"nin doğusundan batısına kadar birçok cami, AA ekiplerince ramazan öncesinde havadan fotoğraflandı.

Mimar Sinan"ın ustalık eseri: Selimiye Camisi

Ünü çağını aşan Mimar Sinan"ın "Ustalık eserim." dediği Selimiye Camisi, eşsiz mimarisi ve azametiyle serhat boyunda yıllara meydan okuyor.

UNESCO"nun 2011"de ilk kez bir camiyi kültürel eser listesine almasıyla dünya çapındaki ünü daha da artan Selimiye Camisi, barındırdığı özellikleri ve ihtişamlı yapısıyla dikkati çekiyor.

Türk-İslam mimari sanatının mihenk taşı tarihi cami, bir biblo gibi Edirne"nin en ihtişamlı yapısı olarak göze çarpıyor.

İstanbul"daki tarihi camiler

İstanbul"da Fatih Sultan Mehmet"in İstanbul"u fethinin hemen ardından yapılan Eyüp Sultan Camisi ve etrafındaki medrese, aşhane, imaret, hamam ile türbeden oluşan külliye, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Sultan 1. Ahmet tarafından 1616"da mimar Sedefkar Mehmet Ağa"ya Ayasofya Camisi"nin karşısında yaptırılan Sultanahmet Camisi, kentin en çok turist çeken mekanları arasında yer alıyor.

Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557"de İstanbul"da Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Camisi, her yıl binlerce turisti ağırlarken ihtişamıyla adeta büyülüyor.

"Türkiye"nin en büyüğü" Büyük Çamlıca Camisi

"Medeniyetler beşiği" İstanbul"da temeli 6 yıl önce atılan "Büyük Çamlıca Camisi", 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir kompleks olarak tasarlandı. Türkiye"nin en büyük camisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"ın katılımıyla 3 Mayıs"ta açıldı.

Osmanlı-Selçuklu mimari tarzıyla bugünün çizgilerinin bütünleştiği cami, kentin yeni sembollerinden biri oldu. İbadet bölümlerinin yanı sıra müze, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu, sanat atölyesi ve otoparkın yer aldığı Büyük Çamlıca Camisi"nin inşasında birçok yenilik ve farklılık da hayata geçirildi.

Başkentin sembollerinden Kocatepe Camisi

Ankara"da, Osmanlı döneminin mimari estetiği ile modern teknolojinin imkanlarını bütünleştiren Kocatepe Camisi, minarelerinde Selimiye, merkezi kubbe ve yarım kubbelerinde ise Sultanahmet camilerinin izlerini taşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.