Tüm turizm sektörünü toplayan tek uluslararası organizasyon 'Skal'

Tüm turizm sektörünü toplayan tek uluslararası organizasyon  'Skal'
İstanbul’daki turizmcilerin en gözde en önde gelen turizm profesyonellerin isimlerini bünyesinde toplayan Skal International İstanbul Kulübü’nün Başkanı Ata Eremsoy ile yaptıkları değerli çalışmalar ile ilgili sohbet gerçekleştirdik.
* Skal’ın kısa tarihini öğrene bilir miyiz?
1932 Yılında, İsveç ile Fransa arasında  gerçekleşmesi planlanan ilk uçuş (Paris - Stockholm) anlaşmasının imzalanmasından sonra, bir grup Fransız  turizmci, Stockholm"a İsveçli turizmciler tarafından davet edilirler. Açılan yeni uçuş hattını kutlamak adına.
Buradaki ağırlamanın ardından doğan güçlü arkadaşlıklardan sonra, lokal ve uluslararası ilişkilerin, arkadaşlıkların, bu tarz birlikteliklerle güçlendiği savı ile, Fransız Turizmciler bu ilişkiyi yürütmek ve yönlendirmek için, belli bir organizasyon çatısının kurulmasına karar verirler. Önceliği ""Dostluk"", ""İyi Niyet"" olan bir çatı...Ve 16 Aralık 1932 de Paris"te ilk kulüp kurulur. Başkanı Rene Genestie.
27 Nisan 1934 te ise, 5 ayrı ülkeden 12 ayrı kulüp kuruluşu bu oluşumu takip eder. Bunun üzerine, aynı gün, Skal  kulüplerini dünya geneline yayma ve uluslararası bir organizasyon şemsiyesi altında toplama fikri de Florimond Volckaert tan gelir. Ve bu amaçla 27 Nisan 1934 te Paris, Hotel Scribe"te bir kokteyl düzenlenir. Ertesi gün, yani 28 Nisan 1934 te ise, düzenlenen ilk resmi toplantıda, ilk kuralların tespit edildiği geniş gündemli bir toplantıda Başkanlığa Florimond Volckaert"in atanmasıyla A.I.S.C ""Association Internationale des Skal  Clubs resmen kurulur.
 *Skål International İstanbul Kulübü ile ilgili bilgi alabilir miyiz? Skal Nedir?
Seyahat ve turizm sektörünün tüm branşlarını çatısı altında toplayan tek uluslararası organizasyon olan, 1934 yılında kurulmuş Skål International, geçmişiyle dünyanın en köklü sivil toplum örgütüdür.
7 Haziran 1956 yılında kurulmuş olan Skål International İstanbul Kulübü, 109 ülkede yapılanmasıyla en geniş tabanlı sivil toplum örgütü olan Skål International’a bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Skål International İstanbul Kulübü, 239 üyesi ve hayata geçirmiş olduğu projeler ile dünyanın en büyük Skål kulübü konumundadır. 
Skål International gerçekleştirdiği yaratıcı projeleri ile faaliyetlerini aralıksız sürdürerek, Türk turizmine katkıda bulunmaktadır. Skål International İstanbul, ilk kez 1998 yılında başlattığı SKÅLİTE “Turizmde Kalite” ödülleri ile turizmde yeni bir yaklaşımla çalışmalarını kalite üzerine yoğunlaştırarak gelenekselleşen bu ödülleri her yıl vermeye devam etmektedir.
2008 yılında Taepei"de yapılan ve 203 delegenin kullandığı Dünya Kongresi’nde, Hülya Aslantaş 173 oyla Dünya Başkanı olmuştur. 2014 yılında Meksika"da yapılan ve 195 delegenin oy kullandığı Dünya Kongresi’nde ise, Salih Çene 122 oyla Dünya Başkanı olmuştur.
 * Skal Türkiye ile ilgili  detaylı bilgi alabilir miyiz?
 60 yıllık geçmişi olan TÜRKİYE SKAL, dünya SKAL hareketi içinde çok önemli bir yere sahiptir.
SKAL TÜRKİYE Milli Komitesi; Mart 2011 yılında federatif yapıya kavuşmuş ve ULUSLARARASI SKAL DERNEKLERİ FEDERASYONU adını almıştır. Türkiye genelinde kuruluş yılları itibari ile, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Fethiye, Kapadokya, Alanya, Çukurova, Marmara, Eskişehir, Konya, Karadeniz ve Troya Kulüpleri olmak üzere toplam 17 kulüp ile 1008 turizm profesyonelini çatısı altında toplayan SKAL Türkiye Federasyonu, yılda 6 kez Kulüpleri ile sektöre ilişkin konuların görüşüldüğü toplantılarda bir araya gelir.
* Amacınızı öğrenebilir miyiz?
Amacı bu çalışan profesyonelleri çeşitli toplantılarda bir araya getirerek ki bunların düzenli aylık toplantıları var.  Bu aylık toplantıların çıktısı ile turizme katkı sağlamak
 * Siz eğitime de destek veriyorsunuz.  Ömür Çağlar Burs fonundan bahsedebilir misiniz?
Fon kurma fikri (2005 – 2007) Ulusal Komite Başkanı Melike DOĞRUER dönemindeki yönetimde (Savaş GÜRSEL, Atilla KARABURÇAK, Ali ACUNDAŞ  ve Kamer RODOPLU ) arasında bir sohbet esnasında doğmuştur. Başlangıçta konuşulan FVF (Florimond VOLCKAERT FONU) türünde bir yardımlaşma fonu idi.
30 Nisan 2005 Alanya Ulusal Komite Toplantısında, 2005-2006 eğitim-öğretim yılından geçerli olmak üzere, turizm ve otelcilik alanında yüksek öğrenim gören gençlere destek olmak amacıyla, burs uygulamasına geçilmesi kararlaştırmıştır.
 İlk bağışlar: 10.11.2005 tarihinde, Savaş GÜRSEL 1.500,- Ali ACUNDAŞ 1.500,- Salih ÇENE 200,- Bodrum Kulübü 375- ve Ankara Kulübü 200,- Toplam 3.775,- TL şeklinde olmuştur.
 Uluslararası Skål Dernekleri Federasyonu, 2005-2006 eğitim-öğretim yılından geçerli olmak üzere, turizm ve otelcilik alanında yükseköğrenim gören gençlere destek olmak amacıyla, burs uygulamasına geçmeyi kararlaştırmıştır. Bu uygulama, SKÅL’ın turizm eğitime verdiği önemin bir göstergesi olurken aynı zamanda Türkiye’de turizmin gelişimine katkı sağlayacak bireylerin yetişmesini teşvik etmektedir. Burslar, Dünya ve Türk SKÅL Hareketine büyük hizmetleri geçmiş Ömür Çağlar’ın ismini taşımaktadır. Ömür Çağlar Bursu bir “Gereksinim bursu” olup, içerik olarak Federasyon Burs Komitesi önerisi ve Federasyon Yönetim Kurulu onayı ile çeşitlilik ( kitap, yemek, yurt bursu vb.) gösterebilmektedir.
Ömür Çağlar Bursu Fonu (ÖÇBF),  Uluslararası Skal Dernekleri Federasyonu tarafından üye aidatlarından ve bağışlarından oluşturulan fondur. Her yıl Eylül-Haziran tarihleri arasında o sene USDF Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tutarda burs, kulüpler tarafından önerilen ve ÖÇBF komisyonu tarafından seçilen öğrencilere ödenir. Bursiyer öğrenciler burs için gerekli koşulları sağladıkları müddetçe okulları bitene kadar her yıl bursa başvuru yapabilmektedirler. Bursiyer adaylar başvurularını en yakın kulübün yönetim kuruluna yaparlar. Kulüpler; başvuruları ÖÇBF Komitesi’ne iletmekle ve bursu kabul edilen öğrencilerin durumlarını takip etmekle yükümlüdürler. Bursiyerlerin Young Skål olarak kulüplere kazandırılması hedeflenmektedir.
ÖÇBF komisyonu USDF Yönetim Kurulu tarafından seçilir ve üç kişiden oluşmaktadır. Bu komisyon tüm kulüplerden gelen burs başvurularını toplar ve değerlendirir. Seçilen öğrenci listelerini Yönetim Kuruluna sunar. Gerekli koşulları yerine getiremeyen bursiyerlerin bursları kesilmektedir.
 ÖÇBF Komisyon Üyeleri
Özen Kırant YOZCU (Skål İstanbul Kulübü)
Merih KIRLI (Skål Marmara Kulübü)
Gökçe YÜKSEK (Skål Eskişehir Kulübü)
 Young Skal dediniz  bilgi alabilir miyiz?
 Uluslar arası bir organizasyondur. Young  Skål üyeleri, genç turizm profesyonelleri ve turizm eğitimi almakta olan öğrencilerdir. Dünya"daki ilk Young Skål grupları Antalya ve İstanbul"da kurulmuştur. Skål"ın gençlere yaptığı çağrıya dünyada ilk cevap verenler ve 1999 yılında ilk Young Skål gruplarını organize ederek Skål International"ın merkezi Torremolinos"a bildirenler Türk gençleridir. Şu anda ülkemizde İstanbul, Antalya ve Ankara"da Young Skål grupları faaliyetlerini sürdürmektedirler. Temel amaç gençlerin kişisel ve mesleki gelişimlerini sağlamak ve gelecekte yetişkin, başarılı turizm profesyonelleri olmalarına katkıda bulunmaktır.
* Türkiye’de Turizm sektörü ne durumda 2018 de neler oldu 2019 hedefleriniz.
Türkiye’de birkaç sene öncesinin karabulutları üstünden geçen sene gitti.  Şuanda hızla ilerlemekte. Turizm bir umut ve ümit tacirliği o yüzdende bizler hangi şartlar olursa olsun umut ümit yitirmeyen bir sektörüz. Onun içinde bizler açıkçası 2019 dan çok umutluyuz, 2020 ve sonrasından da çok ümitliyiz…
 
Esra EREN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.