Sri Lanka'da bir Türk'ün başarı hikayesi

Sri Lanka'da bir Türk'ün başarı hikayesi
Deniz Toprak isimli bir genç girişimci Sri Lanka’nın en güzel sörf mekanlarından biri açtı. İşte onun başarıya yelken açan girişim öyküsü…
Türkiye’de yeni kuşak artık dünyaya açılıyor. Genç Türk girişimcileri dünyanın ilginç yerlerinde önemli yatırımlara imza atıyor…
Deniz Toprak bu isimlerden biri…  Sri Lanka"da önemli bir butik oteli hayata geçirdi. Yeni yatırımların da önünü açmak için çalışmalarını sürdürüyor… İşte Deniz Toprak’ın İstanbul’dan Sri Lanka’ya başarı hikayesi…
Kendinizden bahseder misiniz? Sörf yapmaya ne zaman ve nerede başladınız?
Ben bugüne kadar iki paralel hayat yaşadım, yaşıyorum: Sevdiklerimi yaptığım ve yaptıklarımı sevdiğim…
Bir yandan 16 yaşında tek başıma sırt çantamla seyahat etme, Afrika ve Latin Amerika"da gönüllü çalışmalar, belgeseller, extreme sporları; diğer tarafta göreceli başarılı bir öğrencilik hayatı, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezuniyeti, kurumsal hayatın en önde gelen firmalarından birinde kariyer vs...
Sörf ile 2015 yazında tanıştım ve birçok anlamda farkındalığımı arttırdı, bazı şeyleri daha net görmeme yardımcı oldu. Türkiye"nin yetiştirdiği en önemli sörf tutkunu, bana sörf yapmayı öğreten insan, çok yakın dostum Cihan Akça ile 2015 yılının Haziran ayında Kilyos"da tanıştık ve ondan sonra birçok şey bir daha eskisi gibi olmadı.
Bugüne kadar nerelerde sörf yaptınız?
2015 yazında Cihan"ın tavsiyesiyle önce Portekiz daha sonra Sri Lanka"ya yolumuzu düşürdük. Daha sonra Amerika"da Kaliforniya bölgesinde ve Meksika taraflarında yapma fırsatı buldum. Mozambik, Senegal, El Salvador, Kosta Rika gibi bir sürü farklı ülkede deneme şansım oldu.
Sri Lanka"da bir sörf kampı açmaya nasıl karar verdiniz? Açma sürecinde zorluklarla karşılaştınız mı?
Sri Lanka"ya ilk yolculuğumuzu kuzenimle yaptık. O döneme kadar seyahatlerimde hep hostellerde kaldığım için hep bir adada veya sahil kasabasında hostel açma hayalim vardı. 12 ay sıcak olan, sörf yapılan, yerel insanlarının inanılmaz huzurlu olduğu Budist ve Ayurvedik kültürün yaşatıldığı, tropikal meyve ve sebzeler ile gününüzü geçirdiğiniz, inanılmaz başarılı sahillerin yanında harikulade bir doğası olan, Dünya"da çayın başkenti bir ülke, bir ada düşünün; işte burası Sri Lanka! Tabi ki süreç çok zorlayıcı oldu; 3. Dünya ülkelerinin bilinen sıkıntıları… İnanın çok zor yerler. İnşaat sürecinde, izin süreçlerinde çok zorlandık ve zorlanmaya da devam ediyoruz. Burada sihirli bir oyuncu devreye girdi sürecimizde oyun kurucu olarak ve tüm süreci ve zorlukları o yönetti; kendisi dayım olur. Gana"dan Güney Afrika"ya, İsveç"ten İngiltere"ye türlü projeler yönetmiş kendine has bir adamdır kendisi. Tabi burada şunu da söylemek gerekir: Benim yaşıtım insanlar "Sri Lanka da neresi, Deniz?" diye sorarken benim ailem hatta anneannem bile bu projeye başından beri büyük katkı sağladılar. Destek olmak değil bakın katkı sağlamaktan bahsediyorum, çünkü insan inanmadığı bir şeye de destek olabilir belki ama katkı sağlayamaz.
Mellow Hostel"i ne zaman açtınız?
Şubat ortasından itibaren kapılarımızı tüm misafirlere açtık.
Tesisinizden biraz bahseder misiniz? Ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
Toplam 11 odamız; 6 double oda, 3 single oda, birer tane de 2 kişilik ve 6 kişilik dorm odalarımız var. Çok güzel bir bahçemiz, bahçede bir bar ve restorant kısmımız, deniz manzaralı bir terasımız, yoga stüdyomuz var. Ve bölgedeki en güzel sahil ve sörf noktalarından birinin (Kabalana) tam karşısındayız. Kabalana Beach"de sörf yapmanın en güzel yanı hem yeni başlayanlar için güvenli bir bölgesi var hem de daha açık tarafta ileri seviye kaliteli uzun dalgaların olduğu bir kısım var.
Misafirleriniz ağırlıklı olarak hangi ülkelerden?
Ağırlıklı olarak Avustralya, İngiltere, Almanya, Hollanda, İspanya, Fransa, İsveç, Norveç, Finlandiya... 
Sizin gibi başka Türk girişimci var mı Sri Lanka"da?
Biz hiç rastlamadık ama tabi olsun çok isteriz..
Bir yabancı olarak Sri Lanka"da yaşamı biraz anlatır mısınız? Güzel ve zor yanları neler?
Bir kere bildiğiniz her şeyi unutmalısınız. Sizi bugüne kadar buraya getiren neredeyse hiçbir şey sizi oraya götürmeyecek. Çok farklı hızda bir yaşam, beklenti, anlayış var. Kimse sonuç odaklı değil, herkes süreçten keyif almaya bakıyor. "Az tamah çok ziyan getirir" anlayışını iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
 
Bir sörfçü olarak Sri Lanka"nın denizi nasıl değerlendirirsiniz? Yeni başlayanlar ya da profesyoneller açısından deniz şartları konusunda neler söylersiniz?
Ben ilk geldiğimden beri aynı fikirdeyim. Burası sörf için bir cennet... Çünkü hava 12 ay boyunca çok güzel, okyanus hep sıcak ve her seviyeye uygun dalgalar var. Yeni başlayanlar için daha küçük dalgaların olduğu daha güvenli, öğrenmek için ideal yerler de var; orta seviyeler için dalgayı sürmede kendinizi geliştirmeniz için dalgalar da.. Tüm bunların dışında belki biraz tehlikeli ama adrenalini sonuna kadar hissedeceğiniz, dalgaların içine girebileceğiniz, atlayıp zıplayabileceğiniz profesyoneller için spotlar da var.
Sri Lanka"da sörf yapmak için en uygun mevsim ne zaman? Genellikle rüzgar hızı ve dalga boyları nasıl oluyor?
Biz Sri Lanka"nın Güney-Batı sahillerindeyiz. Bizim tarafta sezonun yoğun olduğu dönem Ekim-Mayıs arası, dalgalar da o dönem çok başarılı. Ama ben Mayıs-Ekim arasını da seviyorum, çünkü sahiller daha sakin oluyor ve okyanusun keyfine daha çok varıyorum.
Bir sörfçü neden Sri Lanka"ya gelmeli?
Çünkü burada her seviye dalga var. Seviyeyi de geçtim hangi yönde gitmek istiyorsanız ona göre spotlar var. Bir sahilde mesela sağa doğru gidebileceginiz dalgaların keyfini alırken hemen karşı sahilde sola doğru gidebileceğiniz dalgaları sürebiliyorsunuz. Bir sürü farklı boyda sörf tahtasını deneyip kendi sörf karakterinizi bulabileceğiniz dalga zenginliğe sahip bu ada.
Sörf dışında deniz aktiviteleri var mı? Neler?
İnanılmaz güzel bir deniz yaşamını da barındırdığı için dalış için muazzam. Yelken ve teknecilik ile balıkçılığa ve gezilere açılmak çok yaygın. Dalga sörfü dışında Kitesurf de bazı yerlerde yaygın... Kano veya paddleboard ile bakir koyları ve üzerinde yaşam olmayan adacıkları da keşfetmek çok keyifli.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.