E-ticaretin lokomotifi perakende

E-ticaretin lokomotifi perakende
Markam Sen Marka ve Pazarlama Yönetim Danışmanlığı şirketinin kurucusu, Marka ve Pazarlama Yönetim Danışmanı Nagihan Ünüvar, e-ticarette lokomotif sektörün perakende olduğunu söyledi.
Hızla değişen tüketici alışveriş alışkanlıklarını ölçümleyen dijital marka metrikleri ile artık sektörde nokta atışı yapılabildiğini belirten Ünüvar “10 yıl öncesinde geleneksel medya kullanarak yapılan kampanyalar sonrası tüketicinin eyleme geçmesini beklemek adeta nasip kısmet işiydi. Dijital teknoloji ile artık net hedefleme yapabiliyoruz. Böylece müşterimizin nerede olduğunu, neye ihtiyaç duyduğunu anlayabiliyor, ona nasıl ulaşacağımızı biliyoruz” dedi. Ünüvar sözlerine şöyle devam etti; “Dijital çağ ve gelişen teknoloji tüketici davranışlarını da hızla değiştirdiğini görüyoruz. Global İstatistik Şirketi Statista’nın Ocak 2019 tarihli verilerine göre, dünya nüfusunun %56’sı aktif internet kullanıcısı. Aynı verilere göre dünya nüfusunun %45’i sosyal medya, %67’si mobil kullanıcılardan oluşuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ağustos 2018 Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması verilerine göre, Türkiye’de internet kullanım oranı %72,9’a yükseldi. We are Social ve Hootsuit raporuna göreyse, Türkiye’de nüfusun %72’si internet kullanıcısı. Aynı verilere göre, Türkiye nüfusunun %98’i cep telefonu, %77’si akıllı telefon kullanıcısı. TÜİK 2018 verilerine göreyse, Türkiye’de internet üzerinden ürün ya da hizmet alım oranı 2018’de %29,3 olarak gerçekleşirken, Statista verilerine göre, dünyada internet üzerinden alışveriş yapma oranı 2018’de %45’in üzerinde gerçekleşti. Gördüğümüz gibi nüfusun %77’sinin akıllı telefon kullandığı bir ülkede yaşıyoruz. 24 saat bilgiye, fikre sonsuz erişim olanağı olan ve nüfusun dörtte üçünden fazlasının akıllı telefon kullanıcısı olduğu Türkiye’de ürünlerin tanıtımında ölçümleme ve doğru kampanya kurgusu yaparak net hedefleme yapabiliyoruz. Yapılan çalışmanın ölçülebilir olduğu çok kanallı bir dönemde yaşıyoruz. Günün 24 saati müşterimizle ilişkimiz devam ediyor. Müşteri ürünü buluyor, inceliyor, ürüne dokunmak isterse fiziki mağazaya gidiyor, fiziki mağazada satın almayı tamamlıyor ya da tekrar online’a geri geliyor. Fiziki mağazaya gitmeye gerek duymadan alışverişini online tamamlayan müşterilerin oranının %50’den fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi.
TÜİK verilerine göre, Türkiye’de internet üzerinden en çok giyim ve spor malzemesi satın alındığını hatırlatan Nagihan Ünüvar, “Alışverişte internetin tercih edilme oranının her geçen gün arttığını görüyoruz. Bu oran 2017’de %24,9 iken, 2018’de %29,3 olarak gerçekleşti. Alışverişini internet üzerinden yapanların %65,2’sinin giyim ve spor malzemesi, %31,9’unun seyahat bileti ve araç kiralama hizmeti, %26,8’inin ev eşyası aldığını görüyoruz. 2018’in ikinci yarısında etkilerini ağırlaştırarak gösteren ekonomik dalgalanmaya rağmen, reklam çalışmalarını yaptığımız marka tüketicilerinin sunduğumuz kampanyalara hızlı cevap verdiğini gözlemliyoruz” dedi.
Bilindik tanımların değiştiği ve yeni tanımların hayatımıza girdiğini belirten Ünüvar, markaların sundukları her ürün ya da hizmette tüketicinin hayatını nasıl kolaylaştırabileceklerini düşünerek hareket etmelerini, her işin temeline müşteri ihtiyaçlarını koymalarını, gerek ürünü bulma ve inceleme süreçlerinde, gerekse ödeme adımlarında teknolojilerinin kullanıcı dostu olmasına önem vermelerini tavsiye etti. Nagihan Ünüvar “Markaların bir ürün ya da hizmeti sunmadan önce, tüketiciyi anlamaları, gözlemlemeleri ve tüketicim ne istiyor sorusunu sormalarında fayda var.” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.