Çat kapı haciz ve icra tarih oluyor!

Çat kapı haciz ve icra tarih oluyor!
İcralık borçlar kabus olmaktan çıkıyor! İcra ve hacizde yeni dönem: Artık eskisi gibi olmayacak. Konuya ilişkin detaylar tek tek açıklandı.

TBMM Adalet Komisyonu'nda onaylanan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yargıda yeni düzenlemeleri içeriyor. Bu teklifle İcra ve İflas Kanunu'na "konutta haciz" başlıklı bir madde dahil edilecek. Buna göre, icra müdürü, haciz yapılması talep edilen yerin konut olduğunu tespit ettiğinde, bu yerde haciz yapılmasına karar verebilecek ama bu kararı icra mahkemesinin onayına sunmak zorunda kalacak. İcra mahkemesi, dosyayı aldıktan sonra en geç 3 gün içerisinde dosya üzerinden yapacağı inceleme sonucunda, talep edilen yerin konut olduğunu anlarsa kararı yüzde yüz onaylayacak. Bu onayın ardından, icra dairesi haciz işlemlerine başlayabilecek. Bu düzenleme ile amaçlanan, borçlu ve ailesinin konutlarının haciz edilmesini önlemek ve insana yakışır bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli olan temel ihtiyaçların korunmasıdır.

İCRA VE HACİZDE YENİ DÖNEM...

Konutta haciz konusunda yapılan yeni düzenlemelere göre, icra müdürü tarafından yapılan haciz talebi sonucunda mahkeme tarafından kabul edilen bir kararın ardından haciz işlemlerine başlanacak. Ancak, bundan sonra yapılan bir inceleme sonucunda, haciz yapılması talep edilen yerin konut olmadığı anlaşılırsa, mahkeme sonucu yüzde yüz kaldıracak ve bu durum icra müdürüne bildirilecek. Bu durumda, mevcut haciz talebi hakkında yeniden karar verilecek. Eğer mahkemenin onayladığı bir yer konut olmadığı halde haczin sürdürüldüğü tespit edilirse, bu durumda haczin yapılmasına rıza gösterilmemesi halinde haciz işlemi sonlandırılacak. Ancak, ihtiyati haciz hakkında bu hüküm uygulanmayacak. Yeni düzenleme, yürürlüğe gireceği tarihten önce verilen konutta haciz yapılmasına dair kararlar ve bu kararlar uyarınca haczedilmiş eşyalar hakkında geçerli olmayacak. Ancak, düzenleme kapsamında, borçlu ve aynı yerde yaşamın sürdüren aile bireylerine ait kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları haciz edilemeyecek mallar arasında sayılacak. Bu düzenleme ile birlikte, icra takibine konu alacağın miktarını aşacak şekilde haciz yapılması da yasaklanmış olacak. Amacı, borçlunun ve ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılamak ve insana yakışır bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli olan eşyaların korunmasıdır.

MUHAFAZASINA GEREK KALMAYAN MALLARIN TASFİYESİ

Yeni düzenleme kapsamında, İcra ve İflas Kanunu'na "muhafazasına gerek kalmayan malların tasfiyesi" başlıklı bir madde dahil edilecek. Bu madde kapsamında, muhafaza işleminin dayanağı olan haciz kalkmış ama yedieminde yer alan malların tasfiyesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenecek. Buna göre, takibin yapıldığı yer icra dairesi, yedieminde yer alan malları resen tasfiye edecek ve tasfiye edilecek mallara ilişkin bilgiler Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nde duyurulacak. Tasfiye masrafları ise dosyadaki avanstan karşılanacak. Eğer avans bulunmuyorsa, Adalet Bakanlığı bütçesinden ödeme yapılacak. Ancak, ödenen tutar bütçeden yapılan masrafı karşılamıyorsa, icra dairesi bakiye masrafın borçludan tahsil edilmesi için tahsil dairesine bildirimde bulunacak. Bu düzenleme, muhafaza işleminin dayanağı olan hacizin kalkması halinde yedieminde yer alan malların tasfiyesine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesini amaçlamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.