2016 Sonunda Araçlarımızla Geçebileceğiz

2016 Sonunda Araçlarımızla Geçebileceğiz
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Avrasya Tüneli'nin 2016 yılı sonunda tamamlanacağını bildirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Boğazı"nı karayolu tüp geçişiyle aşacak olan Avrasya Tüneli Projesi"ni gezerek, incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Elvan devam eden projelere ilişkin bilgiler de verdi.

 

Göztepe-Kazlıçeşme arasındaki ulaşım mesafesini 15 dakikaya indirmesi planlanan tünelin inşasının 24 saat boyunca sürdüğünü belirten Elvan, çalışmaların şu anda deniz seviyesinin 95 metre altında devam ettiğini anlattı. 

 

Tünelin denizin altındaki 5,4 kilometrelik kısmının 1,27 kilometresinin tamamlandığını açıklayan Elvan, şunları kaydetti:

 

"Nisan ayında başladığımız çalışmaların bugün itibarıyla 3"te 1"ini tamamladık. Deniz altındaki geçiş alanı için söylüyorum, 2015 sonu itibarıyla buradaki tünel çalışmaları bütünüyle tamamlanacak. 14,6  kilometrelik bir tünel söz konusu. Bunun Avrupa yakasında 5,4 kilometrelik kesimi var. İstanbul Boğazı altında 5,4 kilometrelik bir kesim var. Asya tarafında ise 3,8 kilometrelik bir kesim söz konusu. Yeraltındaki mevcut çalışmalarımıza ilave olarak hem Asya"da hem de Avrupa"da aç-kapa ve klasik tünel açma yöntemlerle çalışmalarımız ayrıca devam ediyor. Diğer tünellerimizde de 150 metrelik bir ilerleme sağladık."

 

Bağlantı tünellerinin ise yaklaşık yüzde 40"ının tamamlandığını belirten Elvan, hedefin önünde ilerleme sağladıklarını söyledi.

 

"2016 sonunda araçlarımızla geçebileceğiz"

 

İlk etapta projenin tamamının 2017 yılı ağustos sonunda tamamlanmasını hedeflediklerini hatırlatan Elvan, "Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu Bey"in bize bir sözü var. 2016 sonu itibarıyla inşallah buradan araçlarımızla geçmiş olacağız. Tünelin kapasitesi günde 130 bin… Yüklenici firmaya vermiş olduğumuz garanti 68 bin 500 araçtır. Ancak bizim beklentilerimiz tünel açılır açılmaz 100 bin aracın geçiş sağlayacağı yönündedir. Garanti kapsamındaki araç sayısından daha fazla geçiş olması halinde elde edilen gelirin yüzde 70"i yüklenici firmaya, yüzde 30"u da bakanlığımıza aktarılacaktır" bilgilerini verdi.

 

Projenin 3 milyon araçlı İstanbul trafiğini rahatlatacağını ifade eden Elvan, mevcut köprülerin kapasitesinin dolduğunu yineledi. Bir soru üzerine Elvan, İstanbul trafiğine ilişkin şu bilgileri verdi:

 

"İstanbul"daki araç sayısında yüzde 60-70"e varan bir artış olmasına rağmen Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçen araç sayısında artış yok. Çünkü kapasite dolmuş durumda. Marmaray"la bir nebze de olsa rahatlama oldu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü"yle yine bir rahatlama sağlanacak. Önümüzdeki yıl sonu itibarıyla Yavuz Sultan Selim Köprümüzü açıyoruz. Avrasya Tüneli"nin de açılmasıyla birlikte yine önemli bir rahatlama sağlanmış olacak. Ancak sorun bitmeyecek, çünkü İstanbul göç almaya devam ediyor, nüfus artış hızı halen yüksek. Günde yaklaşık 1,5 milyon kişi yaka değiştirmektedir."

 

Kadıköy-Sirkeci yönünde seyahat edenlerin tüneli yoğun kullanmasını beklediklerini aktaran Elvan, "Biz özellikle Yenikapı tarafında ve Göztepe kavşağına kadar olan kesimlerde  çalışmalara devam ediyoruz. Şerit sayısını artırıyoruz. Özellikle tünel çıkışından itibaren birer şerit artırılmış olacak. Hem Asya tarafında Göztepe kavşağına kadar olan kesimde hem de Yenikapı tarafında… Bu da rahatlama sağlayacak" diye konuştu.

 

"Diğer köprülerin yoğunluğu yüzde 10 azalacak"

 

Elvan, "Avrasya Tüneli"nin açılmasıyla İstanbul"daki diğer köprü yoğunluklarının yüzde 10 azalacağını tahmin ediyoruz" diyerek, Avrasya Tüneli"nin dünyada adından söz ettiren bir proje olduğunu, Türk yapı sektörü için büyük bir know-how oluşturduğunu anlattı.

 

Tüm yüklenici firmalara ve çalışanlara teşekkür eden Elvan, "Gerçekten gurur duyacağımız bir proje" dedi.

 

Tünelin 2 bin 500 yıl içinde olabilecek her türlü depreme  karşı dayanıklı olduğu bilgisini paylaşan Elvan, "Sismik hareketlere karşı yeni bir mekanizma kullanılıyor burada. Sismik conta mekanizması oluşturulmuş durumda. Deprem olması halinde beton yapının kırılmasını, esnemesini, büzülmesi gerekiyorsa bunu sağlayan, genişlemesini sağlayan bir mekanizma var" ifadelerini kullandı. 

 

Projenin 1,3 milyar dolara mal olduğunu belirten Elvan, kamunun kasasından tek kuruş çıkmadığını söyledi. Çalışmalarla ilgili 5 arkeoloğun istihdam edildiğini açıklayan Elvan, tarihi kalıntılar bulunması halinde buna hassasiyetle yaklaşılacağını aktardı.

 

Elvan, yaklaşık 1,5 ay sonra trafiği rahatlatmaya yönelik bakanlığın yeni planlarını açıklayacağını söyledi. Marmaray"ın Gebze- Halkalı ayağının yapımında görülen iş yavaşlatmaya yönelik de konuşan Elvan, ilgili firmaya gerekli uyarıların yapıldığını bildirdirdi. Elvan, farklı firmalarla da görüşmelerin sürdüğünü belirterek, dev projelerin askıya alınması gibi durumların söz konusu olmadığını anlattı.

 

Bakan Elvan ve Vali Şahin basın mensupları ve proje personeliyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

"Seyrantepe bağlantısıyla ilgili ikinci hat 2015 yılı mart ayında açılacak"

 

İncelemelerinin ardından basın mensupları ve proje çalışanlarıyla kahvaltı yapan Elvan, burada soruları da yanıtladı.

 

Haydarpaşa Garı"nın otel ya da başka bir yapıya dönüştürülmesi yönündeki tartışmalara ilişkin bir soru üzerine Elvan, "Bize gelen resmi bir talep de açıkçası şu ana kadar söz konusu değil. Bakanlık olarak böyle bir gündemimiz yok. Özelleştirme İdaresi ya da herhangi bir kurumdan bize Haydarpaşa Garı"na yönelik gelmiş bir talep söz konusu değil. Ben çok önemsediğimiz bu gara gözbebeğimiz gibi bakmalıyız diye düşünüyorum" diye konuştu.

 

Elvan, metro Seyrantepe bağlantısıyla ilgili 2. hattın 2015 yılı mart ayında açılacağı bilgisini de paylaştı.

 

Medya mensuplarının basın kartlarının TCDD araçları ve Marmaray"da geçerli olmamasına ilişkin soru üzerine ise Bakan Elvan, basın kartı sahibi basın mensuplarının Marmaray"ı kullanabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini söyledi. Lütfi Elvan, "Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor, onu konuşalım, sorunu çözelim" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.