172 Alo Meteoroloji Çağrı Merkezi kuruyoruz

172 Alo Meteoroloji Çağrı Merkezi kuruyoruz
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 'Vatandaşlarımıza daha etkin hizmet verebilmek, ulaşılabilirliğimizi artırmak için '172 Alo Meteoroloji Çağrı Merkezi' kuruyoruz.' dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Vatandaşlarımıza daha etkin hizmet verebilmek, ulaşılabilirliğimizi arttırmak için 172 Alo Meteoroloji Çağrı Merkezi kuruyoruz. Böylece üretilen hizmet ve ürünler, vatandaşlarımıza 24 saat aralıksız iletilecektir." dedi.

Dünya Meteoroloji Günü dolayısıyla Uludağ"da bir otelde düzenlenen etkinlikte konuşan Pakdemirli, bu tür kutlamaları, milli meteoroloji teşkilatının hizmetlerinin tanıtılması adına önemsediğini, meteoroloji ve diğer disiplinler arasındaki ilişkilere dikkat çekilmesi noktasında değerli bulduğunu söyledi.

Etkinliklerde bu yılın temasının "Güneş, Dünya ve Hava" olarak belirlendiğini aktaran Pakdemirli, "Günümüzde dünya, daha önce hiç olmadığı kadar hızlı bir biçimde dönüşmekte, hızlı bir biçimde değişmektedir. Hızlı nüfus artışı, artan enerji kullanımı ve sanayileşmeyle birlikte güneş, dünya, hava etkenleri ve değişkenleri, bütün hayati faaliyetleri doğrudan etkilemektedir. Buna bağlı olarak milletler ve devletler, meteorolojik olaylara bağlı doğal afetlerin tesirleriyle daha yakından ilgilenmektedir. Davos"ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl yayımlanan Küresel Riskler Raporu"nun zirvesinde, 3 yıldır "şiddetli meteorolojik hadiseler" yer alıyor. Ayrıca bu yılki raporda, "iklim değişikliğini engelleme ve adapte olma çabalarının başarısız olma ihtimali" ve "doğal afetler" gibi başlıklar, ilk 5 madde içinde yer almıştır." diye konuştu.

Pakdemirli, meteorolojik ve iklimsel verilerin, tüm sektörlerde hava koşullarına bağlı faaliyetlerin planlanmasında önemli rol oynadığını dile getirdi.

Üretim faaliyetleri, yaşantı ve konforun iklime bağlı olduğunu vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Toplumun tamamının meteorolojik hadiseler doğrultusunda planlama yapabiliyor olması, ekonomik hayata önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. İklime karşı değil de tam tersine iklimle uyumlu hareket edersek, ekonomik kayıplarımızın kazanca döneceği aşikardır. İşte böyle bir dünyada, Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz; ulaştırma, tarım, ormancılık, enerji, çevre, şehircilik, adalet, sağlık, turizm, spor gibi sektörlere verdiği hizmetlerle ulusal ekonomimize önemli katkılar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, Türk Silahlı Kuvvetlerine hava, kara ve denizde verdiği destekle de yurt savunmasına katkıda bulunmakta ve doğal afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması konularında da ilgili paydaşları desteklemektedir. Yani biz meteorolojiye yalnız karnımızın doyması, tenceremizin kaynaması meselesi olarak bakmıyoruz ya da biz meteorolojiye "yarın şemsiye mi alsak kalın mı giyinsek" gibi küçük bir zaviyeden de bakmıyoruz. Meteorolojinin ortaya koyduğu tahminler ve veriler, artık günümüzde spordan ekonomiye, şehircilikten savunmaya kadar bütün ulusal ve uluslararası faaliyetleri yönetiyor, yönlendiriyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.