SELAMİ TURGUT GENÇ

SELAMİ TURGUT GENÇ

SAVAŞ GİBİ DANS..

kinci dünya savaşının galip devletleri, küresel haritada kanlı izler bırakarak tehlikeli bir noktaya sürükleniyorlar. Amerika ve Rusya’nın Ortadoğu ülkelerindeki “savaş dansları” kızgın kum gösterilerinden başka bir boyuta sıçradı.. Soğuk iklimin omuzdaş ülkelerinden Ukrayna’ya karşı Rusya’nın iştahı kabardı. Amerika’nın Rusya ile geleneksel bağları hükümranlık gösterilerine hız kazandırdı.. Amerika siperin gerisinden savaşı körüklemeye uygun bir politika izliyor. Son görüntülere göre Ukrayna, gövdesinden irili ufaklı parçalar kopartılmış yaralı bir geyik gibi direnmeye devam ediyor..

Hatırlatalım: İkinci Dünya savaşından sonra galip devletlerin küresel haritada kendilerine yeni paylaşım hatları çizdikleri yerin adı Potsdam’dır.

Potsdam, Berlin yakınlarındaki bir beldenin ismidir. Tarihi bir mekanda, savaş bitiminden 1945 yılında Amerika, İngiltere ve Rusya bir araya gelerek, geleceğin toprak paylaşımlarını gizli bir belgeye bağlamışlardır. Aradan yetmiş yıl geçince büyük Ortadoğu projesi gündeme taşınmıştır. Burnumuzun dibinde Suriye ve Irak'ın hakimiyet alanlarındaki toprakların akıbeti belli olmuştur. Ancak, ulusal çıkar bakımından Türkiye araya girince plan zedelenmiştir.

Amerika, bu palının uygulanmasında Rusya’yı bertaraf etmek için çeşitli manevra alanları yaratmakta ve vekâlet unsuru terörist örgütlerle aslan payının kendisinde kalmasını amaçlamaktadır. Bunun için yıllar önce Rusya’dan ayrılarak bağımsızlaşan, Karadeniz yöresinde geniş toprağı bulunan Ukrayna ihtilafı, aniden ortaya çıkmıştır. Ukrayna’nın Nato’ya katılma isteklerini kabartan sinsi oyunun içyüzü böyle bilinmelidir.

Dünya yüzündeki dış politikaların geçmişine iyi bakarsanız geleceğin ayarlarını uyarlayabilirsiniz.

Bu ve buna benzer konularda küresel siyasetin bütün kurnazlıklarını, en etkili manevralarla hazırlayan Sultan Abdülhamit Han olmuştu. Devletlerin belli niteliklerini iyi hesapladığı için onlara daima “Posteki Siyaseti” tezgahları kurardı. Düşmanca tasarımcı ülkelere, içinden çıkamayacakları çetrefil işler yükleyip uğraştırır, sonuçsuz şeylerle oyalanmaları için “pösteki” saydırırdı.

Sorun şu ki, dünyanın süper kutupları, giderek “deliye pösteki saydırmak” gafletine kapılırlarsa, o zaman seyreyleyin “savaş dansları”nın en alâsını..

Akıllılar, aptallardan çok şey öğrenir..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SELAMİ TURGUT GENÇ Arşivi