METİN ALTINÇEKİÇ

METİN ALTINÇEKİÇ

Youtuber Nedir? Nasıl Olunur? Neden Olunur?.. Buyrun…

Sevgili okurlar, yepyeni bir haftadan, yepyeni bir konu ile hepinize merhabalar diyorum. Bu hafta ki konumuz, youtube ve youtube’un, youtuber’ları hakkında olacak. Bildiğiniz üzere, Youtube Günümüzün en çok takip edilen, genç kitle arasında televizyonlardan daha popüler olan ve takip edilen video ve sosyal medya platformu. Yüzlerce, binlerce değil, Milyonlarca farklı içerikte videolar izleyebileceğiniz bir platform. Televizyon dizilerinin fragmanlarından, en dikkat çeken sahnelerine kadar. Spor haberlerinden, son dakika haberlerine ve hatta sevdiğiniz sanatçının albümlerine kadar pek çok videoya burada erişmek mümkün. Peki, televizyonda olmayan ama Youtube’da olabilecek neler var dersiniz? Öncelikle şöyle söylemek doğru olacaktır, Youtube televizyon kanalları kadar sıkı bir sansür uygulamıyor. Yani ürün markalarını kapatma, tütün ve alkol mamullerini kapatma veya argo kelimeleri sansürleme gibi bir zorunluluğa sahip değil. Ancak bu boylu boyunca serbest, istediğiniz her türlü videoyu bulabileceğiniz ya da paylaşabileceğiniz anlamına gelmiyor. Youtube’un kendine göre içerisinde bir takım kanunları var. Mesela +18 Video yasak ve hatta +16 dahi denilebilecek şiddet içerikli görüntüler de yasak. Bir kişi hakkında video çekerek, hakaret, yalan yanlış ya da hak ihlali gibi videolar yayınladığınız da Siber suçlar kapsamında Türk Mahkemelerince dava açılabileceği gibi, Youtube’a bildirim, mesaj yolu ile kaldırılması da talep edilebilir veya Mahkeme kararı beklenebilir. 

Sevgili okurlar, Youtube ve Televizyon arasında ki farkları konuşmamızla beraber, nelerin Youtube’da yapılamaması gerektiğini de anlamış olduk. Peki, Youtube mantığını biraz anladı isek Youtuber nedir? Birazda bu konuyu inceleyelim. Dünyanın en büyük video paylaşım sitesi olan Youtube için belli bir konuda veya çeşitli konularda video içerikleri üreten, videoların izlenme oranlarının hesaplanması sonucu belirli reklam gelirleri de elde edebilen ve aynı zamanda bu işi meslek olarak yapan kişilere verilen ad. Örnek vermem gerekirse bir Bayan Youtuber, geçmiş kamera karşısına, iyi makyaj kötü makyaj nasıl yapılır onu anlatıyor. Bir tanesi, elbise deniyor ve kombin önerilerinde bulunuyor. Bambaşka bir tanesi, Çılgın videolar çekiyor mesela kulenin tepesine çıkıyor ve oradan video çekiyor. Birisi 20 katlı binadan paraşütle atlıyor, bir tanesi 20-30 kg’lık balıklar tutuyor hem tuttuğu anları kayda alıyor, hem de nasıl tutulur inceliklerini anlatıyor. Belki bu kısmı biraz klişe gibi gelebilir biliyorum ama Yemek Tariflerini de bulabilirsiniz ki, ben şahsen Karadeniz turunda almış olduğum Mıhlama malzemelerini Youtube’dan izleyerek Mıhlama haline dönüştürmüştüm. Aslında Youtube videoları herkes için faydalı olabileceği gibi, sıkıldığınız da veya çok yorulduğunuz da biraz kafa dağıtmak amacı ile mantıklı bir platform olabilir. Şahsen ben ilgimi çeken, videoları izlediğim gibi Metin Altınçekiç isminde bir Youtube kanalıma arada video atıyorum.

Peki, Youtuber nasıl olunur? Veya Youtube kanalı nasıl açılabilir? Biraz da bu konuya değinmek istiyorum. Sevgili okurlar, Youtube Kanalı açmak kolay, bir gmail hesabınız ile Youtube’a giriş yapmanız ve Kanal oluştur kısmından kanal oluşturmanız yeterli. Peki, Youtuber olmak nedir? Aslında çok basit, kendi emeğiniz ile istediğiniz bir konu hakkında çektiğiniz bir videoyu Youtube’a yüklemeniz yeterli. Örneğin, benim bir kanalım var ve ben kendime özgü içerikler yüklüyorum. Ben Yenigün Gazetesi’nde köşe yazarı olduğum gibi aslında aynı zamanda da bir youtuber’ım. Peki, benim kanalımın konusu nedir? Daha önce dizi sinema, oyunculuğu da yaptığım için dizi ve filim görüntülerimi saymazsak, sizlerin de bildiği Türkiye Turnesin de ki seyahatlerimin bir kısmını Youtube hesabıma yükledim. Orada, bazı bölgelerin video hallerini de görebilirsiniz. Ancak sadece, normal video çekmedim, benim kanalımı diğer kanallardan ayıran bir özelliğim var. 360 derece video çekimleri yaparak, bölgeleri kanalıma yükledim. Peki, ne demek 360 derece video? Bir video kamera düşünün, her tarafı çekiyor, siz telefon ekranından ekranı oynatarak istediğiniz tarafı görme imkânına sahip olabiliyorsunuz. İşte 360 derece video tam olarak budur. Kanalımı incelemek ve abone olmak için, https://www.youtube.com/user/metinaltincekic/ adresinden kanalıma ulaşabilirsiniz veya kanalımda ki içeriklerinden daha fazlasının yer aldığı https://www.MetinAltincekic.com.tr adresini de ziyaret edebilirsiniz. Aslında, 360 derecenin en temel çekilme amacı sanal gerçeklik gözlükleri izlemek üzerine kuruludur. Fakat herkeste o gözlüklerden olmadığı için, genel olarak insanlar telefon ekranında istedikleri yere bakma modelini tercih ediyorlar. Anladığınız üzere, içeriği değiştirebilirsiniz veya teknik açıdan azınlıkta olan bir teknoloji ile yenilikler getirebilirsiniz. İşte bu noktada sizde bir Youtuber olmak istiyorsanız, telif hakkına sahip olmayacak, benzersiz içerikler oluşturarak Youtube kanalınıza yükleyebilirsiniz. 

Peki youtube’u genel olarak anladıktan sonra, bir insan neden youtuber olabilir yada olmak ister? Çok önceden böyle çalışmalar yapan insanlar olsaydı, amacı meşhur olmak diyebilirdim. Ancak, İşkur geçtiğimiz aylarda Youtuber’lığı meslek kolları arasına aldı ve bununla alakalı bir kurs açtı. Devlet Youtube üzerinden gelir elde eden Youtuberlardan vergi alınacağını duyurdu ve Youtuberlar artık devlete vergi verdiklerini çektikleri videolarda anlatıyorlar. Yani belli bir kesimin işi sadece Youtuberlık, Youtube üzerinden gelen gelirlerle hayatını idame ettiriyorlar. Hatta bazıları, bu konuda bir prodüksiyon ekibi dahi kurmuş ve herkes buradan ekmek yiyor. Kimilerinin amacı ise sadece tanınmak popüler olmak ya da gerçekten amacı eğlenmek, eğlendirmek ve öğretmek üzerine kurulu bir şekilde youtuber’lık faaliyetlerini sürdürüyorlar. Anlayacağınız herkesin Youtuber olabilmek için bir sebebi var. Bu haftalıkta benden bu kadar diyorum. Gelecek hafta görüşünceye dek, esen kalın, hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
METİN ALTINÇEKİÇ Arşivi