CEMAL KARABAŞ

CEMAL KARABAŞ

Yolcu / İNSANA İLHAM VEREN BİR ARKADAŞ...

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım, çok değil; şöyle on-onbeş sene önce havamız böyle dumansız , kül tablalarımız böyle temiz miydi?
Allah sebebinden razı olsun; 1996 yılında çıkarılan sigara yasağı kanunun  kapsamı ,  19 mayıs 2008'de  kamuya açık her yerde ve kapalı mekânlarda sigara yasağı olarak genişletildi. O günlerde ülkemizde her gün ortalama 15 milyon paket sigara içiliyor ,buna  ortalama  45 milyon lira harcanıyordu. 
Sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi için ise  25-30 milyar dolar düzeyinde bir harcama yapılıyordu. Her 6 saniyede bir Türk sigara yüzünden ölüyordu.
Dönemin Başbakanı  Sayın  Erdoğan da  sigara  yasağını her vesileyle destekledi.  Muhalefetin itirazlarına rağmen  yasak  kitlesel bir genel kabul gördü.
Bugün artık köylerde şehirlerde  kapalı alanlarda sigara  içilmiyor.İçenlere de hoş gözle  bakılmıyor... Evlerde bile yasak benimsendi ve uygulanıyor. Yerlerde izmarit ,kibrit çöpü görmenin mümkünü yok. Pencere perdeleri artık sigara kokusu sinmiyor...
İstanbul İktisat'tan mezun, şimdinin orta halli kuruyemişçisi  arkadaşım Yusuf Yağmur'u  nedense hep o tasarruflu  kahkahasıyla hatırlarım. Orta boylu ,ince, beyaz tenli ,kumral kirpi saçlı ,temiz giyimli, fıtraten yumuşak huylu biriydi.     
İstanbul'a  memleketimizin haritada  bir önemsiz noktasındaki  önemsiz bir  ilçesinin önemsiz bir köyünden   gelmişti. Sigara içmez ,çöpleri yere atmaz, yerlere atılmasına,tükürülmesine  hoş gözle bakmazdı.  
Bu arkadaş , eline geçen  muhtelif  ifrazatı  bir çöp kovası bulana kadar cebinde taşır, bulunca da, kovanın  tam ortasına yavaşça bırakırdı. Çöp ise  kovanın dibini boylarken asla  ses çıkarmazdı. 
Sordum soruşturdum;öğrendim; köyde de aynı tabiatta bir adammış... 
Tutmuş  bu adeti  ta İstanbul'a bizlere  kadar getirmişti.
Bizler de onun bu davranışından etkilendik,davranışlarını  kendimize örnek aldık,her konuda mutedil olduk;  sigarayı bırakıp  yerlere çer- çöp  atmaktan haya ve imtina ettik... 
Bir genç sokağa kutu kolası türünden  bir şey attığında  onu azarlamayıp  sessizce yerden alıp çöp kovasına atmayı  alışkanlık haline getirdik. Davranışımızla o kişiyi utandırmak istedik.
Başarılı da olduk. 
 Aldığımız duyumlara göre ,artık  kimse  yolda arabayla  seyrederken yollara , kola kutusu, muz kabuğu ve sigara izmariti gibi şeyler atmıyor, yerlere tükürmüyormuş...
Aldığım bilgilere göre, Sayın Cumhurbaşkanımız da kötü alışkanlıklar konusunda mahalle baskısı   yapmaya hazırlanıyormuş... 

 

<