YALNIZ DEĞİLİZ !
Cumartesi günü dışarıya çıkınca baharın temiz, biraz da serin havası yüzüme çarptı. Soğuk temiz bir su içer gibi oldum. Tepeden tırnağa damarlarımda baharın gezindiğini hissettim.
Dışarıya tek bir amaçla çıkmıştım. Masamın çekmecesinde son bir yıldır biriken atık pilleri korunaklı yerlerine bırakmak istiyordum.
Doğrusu merak ediyordum ; atik pilleri kim kabul edecekti. Gerçi bu konuda ilk akla gelen belediye binaları ve okullar ise de, buralar uzaktı. Hem yol güzergahındaki elektrik, elektronik mağazalarını takip ede ede yürüyor hem de düşünüyordum :
Bu pillerdeki ağır metallerin bir gramının 20 ton sebze, 10 milyon litre temiz suyu kirlettiği görülmüş.
Gene bir adet kalem pilindeki civanın denize karışması halinde 2 ton balığı zehirliyormuş...
Toprağı çürüyormuş!..
İçme sularına karışan pillerdeki ağır metaller kanser, böbrek ve karaciğer hastalıklarına yol açıyormuş...
Nitelim çarşıya giderken takip ettiğim güzergah üzerinde bulunan Güven Elektrik’in adını bilmediğim sahibi, tavrımı alkışlayıp beni tam bir vatansever olarak niteledi. Doğrusu böylesine kolay sıradan bir şekilde alkışlanmam hem hoşuma hem de tuhafıma gitmişti.
Komşum Güven Elektrik’in yönlendirmesiyle yukarıya doğru yürüdüm. Yolum üzerinde pil ile ilgili bir çok işletme vardı. Ancak hiçbirisinde atik pil kutusu yoktu...
Yürüye yürüye Dabakhane Mah. Halep Caddesi No :19/2 Malatya adresine geldim. Burası Nazlı Elektronik San. Tic. Ltd. Şti. Unvanıyla maruf Basri Can’ın dükkanıdır. Basri, zayıf ince , daima sessiz daima düşünceli, ağır sermayesine rağmen ufak tefek tamirat işlerini de çok düşük ya da parasız yapan yetenekli bir gençtir.
Yanına uğrayan genç arkadaşlarını uydu kurmaya yönlendirerek onlara ek kazanç sağlayan bir arkadaş canlısıdır. Burada her türlü büyük küçük iş büyük bir ciddiyetle, milli ağırbaşlılıkla yerine getirilir.
Yanılmamışım “atık pil” kutusunu, Basri'nin elektronik yedek parça kumanda sattığı , ses ve güvenlik sistemleri kurduğu mekanda buldum;
“5 kilo atik pil vardı. Dün bir öğretmen alıp götürdü” dedi.
Geçen sene de yarım ton atik pil toplayıp parasız olarak atik pil toplayan birine vermiş.
Dükkânının bir köşesinde mütevazi atik pil toplama kutusunda bir kaç pil kalmış... Atik pillerimi alıp kutuya attı...
Bu duyarlı arkadaşımın kimliğini kamuoyuna açıklama tehdidinde(!) bulundum. Güldü, görüntüsünü verdiğim kartvizitini verdi.
Güven Elektrik sahibine bu vatanseverin adını verirken;
" Yalnız değiliz, topraklarımıza sahip çıkan bir gençlik var" dedim.