İSKENDER ÖZSOY

İSKENDER ÖZSOY

ÜSTÜ KALSIN

ÜSTÜ KALSIN Şarköy'de örnek alınacak etkinlik

“Derin Acı” mübadelenin 95. yılındayız.

Mübadillerin öncü ve önder örgütü Lozan Mübadilleri Vakfı’nın (LMV) ilk kez 29 Ocak 2003 tarihinde İstanbul Sarayburnu’nda düzenlediği, sonra mübadelenin başkenti Tuzla’ya taşıdığı göç yollarında, savaşlarda ve terör saldırılarında ölenlerin anısına denize karanfil bırakma etkiliği bu yıl 16. kez tekrarlandı.

Sözleşmenin imzalandığı 30 Ocak 1923’ün yıldönümlerinde düzenlenen etkinlikler 14 Ocak’ta Erkek’ten başladı.

Etkinliklerin bu yılki ana üssü Mudanya’ydı.

27 Ocak’ta düzenlenen ilk etkinlikte Mütareke Evi’nin yanından denize karanfiller bırakıldı.

Ardından Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde Günümüz Tartışmaları Işığında Lozan Antlaşması Paneli yapıldı. Panele Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Barış Özdal katıldı. Mazereti dolayısıyla katılamayan Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Serhat Güvenç’in hazırladığı bildiriyi LMV Genel Sekreteri Sefer Güvenç paylaştı. Lozan Mübadilleri Vakfı korosu aynı yerde şef Garip Meriç Mansuroğlu yönetiminde konser verdi.

Etkinlikler farklı tarihlerde Kuşadası, Ankara, Gemlik, Görükle, Fethiye, Samsun ve Tuzla’da yapıldı.

Tuzla hariç, diğer etkinlerde aralarında LMV Ege Bölge Temsilciliği, LMV Mudanya Temsilciliği, Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Genel Merkezi ve il temsilcilikleriyle yerel mübadil/ mübadele derneklerinin de olduğu 57 kuruluşun imzaladığı ortak bildiri okundu.

Bildiride Kudüs, vize sorunu ve Lozan Barış Antlaşmasıyla ilgili spekülasyonlar gündeme getirildi, Lozan için “Bu antlaşma dünya uluslar ailesinde Türkiye’nin yerini tespit ve tescil etmiştir.”denildi.

EN ANLAMLI ETKİNLİK ŞARKÖY’DEYDİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl paydaşları arasında Lozan Mübadilleri Vakfı’nın da olduğu üç günlük uluslararası mübadele sempozyumu ve kapsamlı 30 Ocak etkinliği düzenlemişti.

Ancak bu yıl Tekirdağ’da 30 Ocak’ı anma etkinliği yapılmadı.

Şarköy hariç.

Tekirdağ’ın Kılkış ve Vodina mübadillerinin iskân edildiği ilçesi Şarköy’de Kılkış’ın Kölemenli (Akroçhori)köyü kökenli mübadil torunu Leyla Özdemir Kurtoğlu kentteki duyarsızlığa tepki için bireysel olarak etkinlik hazırladı.

Ancak Kurtoğlu’nun etkinlik girişimini öğrenen arkadaş çevresi ve Şarköy CHP Kadın Kolları’yla Şarköy Kent Konseyi kendisine destek verince kurumsal tarafı olmayan gönüllülük esaslı etkinlik yapıldı ilçede.

Mübadil çocuk ve torunları 30 Ocak 2018 Salı günü Selanik türküleri eşliğinde savaşlarda ve göç yollarında ölenlerin anısına iskeleden denize karanfiller bıraktı.

 

 

KURTOĞLU’NUN KONUŞMASI

 

Karanfiller bırakıldıktan sonra Leyla Özdemir Kurtoğlu hazırladığı metni okudu:

“30 Ocak 1923’ te imzalanan nüfus mübadelesine ilişkin sözleşme Lozan Barış Antlaşması görüşmeleri devam ederken imzalanan ilk hukuki belgedir. Zorunlu nüfus mübadelesi Türkiye topraklarında yaşayan Türk vatandaşı Rum Ortodoksları ile Yunanistan topraklarında yaşayan Yunan vatandaşı Müslümanları kapsamaktadır. Suyun Öbür Tarafı adlı kitabında yazar Akile Sezgen Vardar mübadeleyi şöyle anlatır: ‘Taşınır hiçbir malını paraya çeviremezsin, Ben gitmeyeceğim diyemezsin. Taşınabilir ne alabilirsen, yatak, yorgan, kap, kacak, para vs. onları alıp; hadi gidiyorsun dendiğinde malını, evini, toprağını bırakıp gitmek zorundasın. İşte bunun adı mübadeledir.’ der. Tek taraflı değildi yaşananlar. Her iki taraf da acıları, özlemleri, hasretlikleri ortak duygular olarak yaşadılar. Hayallerini, anılarını, tüm yaşanmışlıklarını geride bırakarak bir daha dönmemek üzere doğup büyüdükleri toprakları terk ettiler. Türküler yakıldı, şiirler kitaplar yazıldı; filmleri yapıldı mübadelenin. Ziyaretler yapılıyor sık sık mübadil yerleşimlerine. Ortak yaşanmışlıkları olan gözü yaşlı insanların kucaklaşmalarına şahit oluyoruz. Bir daha savaşların ve acıların yaşanmamasını temenni ediyoruz. Yüce Atatürk’ün dediği gibi ‘Yurtta barış, dünyada barış.’ diyoruz. Mübadelenin 95. yıldönümünde atalarımızı, dedelerimizi, ninelerimizi ve göç yollarında vefat eden tüm mübadillerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.”

Tebrikler.

Kurtoğlu’nun girişiminin örnek alınmasını diliyorum.

<