DR.AKKAN SUVER

DR.AKKAN SUVER

GAZETECİ/YAZAR

Sivas Kongresi'nde 108 gün…

Beylikdüzü Belediyesi, Atatürk hakkında müstesna bir kitap hazırlamış.

Etkilendim: Önce Büyük Atatürk ile bilmediğim pek çok şeyi öğrenmenin heyecanı içinde, benim yeni öğrendiklerimi sizlerle de paylaşmak istedim. Mesela hiç bilmezdim ki, Büyük Atatürk Sivas Kongresi sırasında Sivas' ta 108 gün kalmış. Her ne kadar Sivas Kongresi 8 gün sürmüşse de Sivas' da geçirilen 108 günde memleketin geleceğinin yol haritası çizilmiş. Kitapta; o günlere ait zabıtları, yayınlanmakta olan gazetelerin küpürlerini, yabancı ajansların haberlerini de biraya getirmişler. Prof. Dr. Vahdettin Engin ve Dr. Şefik Memiş tarafından kaleme alınan kitaptan öğreniyoruz ki, Sivas Kongresi'nde İstanbul'dan 5, Denizli'den 4, Afyon'dan 3, Eskişehir'den 3, Bursa'dan 2, Samsun'dan 2, Çorum'dan 2, Alaşehir'den 1, Erzurum'dan 1, Erzincan'dan 1, Hakkari'den 1, Kastamonu'dan 1, Nevşehir'den 1, Niğde'den 1, Tokat'tan 1, Yozgat'tan 1 delege yer alırken, Tıp Fakültesi'nden de 1 temsilci hazır bulunmuş.

"Sivas Milli Mücadele'nin 108 Günü" adlı kitaptan bir kaç detayı sizlerle paylaşmak istedim:

2. Gün; "Mustafa Kemal Paşa'ya bir yatak hazırlanır. Bu yatak takımı bir kızın çeyizi idi. Yatağın üzerinde atlas iki yastık duruyordu. Yastıkların üzerinde ise sarı ibrişimle işlenmiş bir dize vardı:
"Cihanın cahına mağrur olup incitme insanı
Süleyman-ı zaman olsan bırakırsın eyvanı"
Mustafa Kemal Paşa yazıyı okuyunca, "Bu uyarı hepimiz için ve her şey için bir prensip olmalıdır." der. 
3. Gün; "Jandarma Komutanı Ali Şefik Bey Tabur Komutanı'na Kemal Paşa 2 Eylül'de Sivas' ta olacak. Sivas' tan Hafik'e kadar yollarda emniyet tedbirleri alınız, der. Tabur Komutanı, ölü veya diri yakalanması için emir varken, yollarda nasıl emniyet tedbiri alabiliriz. Kumandan gülerek, o emir dosyada uyuyadursun. Paşa'nın sağ salim, sıhhatle Sivas' a teşrifi lazımdır ve milli selamet bundadır."
9. Gün; "Fransız Le Temps Gazetesi; "Mustafa Kemal Şef olabilmek için gerekli bilgilere ve karaktere sahiptir."
10. Gün; "Heyeti Temsiliye'ye ilk bağış Kangal'dan 1000 lira"
13. Gün; "Mustafa Kemal Paşa'nın kurdurduğu İradei Milliye Gazetesi ünlü tarihçi İsmail Hami Danişmend'in kontrolünde yayına başladı."
16. Gün; " Millet hain hükümete milli bir lanet yağdırmış ve Bakanlar Kurulu ile her türlü resmi ve hususi alakayı kesmiştir."
20. Gün; "İngiliz Kuvvetleri Kütahya'dan çekildiler.350 atlıdan kurulu Kuvayi Milliye, Kütahya'ya girerek burayı Heyeti Temsiliye'ye bağladı"
25. Gün; "Konya'dan başta Vali olmak üzere yöneticiler kaçıyorlar. Konya'ya giren Miralay Rafet Bey, Konya'yı Heyeti Temsiliye'ye bağlıyor"
30. Gün; "Mustafa Kemal Paşa'nın ısrarları sonuç veriyor ve Damat Ferit Hükümeti istifa ediyor. Dolayısıyla Kuvayi Milliye ilk siyasi zaferini kazanıyor ve Ali Rıza Paşa hükümeti kuruluyor."
32. Gün; "Mustafa Kemal Paşa yeni Sadrazama tebrik telgrafı çekiyor ve düzenli teşkilata bağlı Kuvayi Milliye, milletin kesin iradesini Kerim olan Allah'ın inayetiyle tamamen ortaya koyma ve ispat etme kudretine erişmiştir." diyor.
35. Gün; "Yunus Nadi Beye, Sivas ile İstanbul arasında arabulucu görevi veriliyor."
38. Gün; "İstanbul'daki 8 gazete telgraf başında Mustafa Kemal Paşa tel-söyleşi yaptı. Bu o günün şartlarında bir ilkti."
43. Gün; "Hintli Müslümanların önderi Ağa Han Türkiye'nin bölünmesi Hindistan'da sonu gelmez olaylara yol açar diyerek İngiliz Hindistan Bakanı'na bir rapor sundu."
48. Gün; "Faruk Nafiz'in Destan şiirini Kuvayi Milliye bütün Türkiye'ye dağıtıyor. Şiirin son kıtasını alıyorum:
"Azminle kımıldan, ey Anadolu
Cihan alkışlıyor tuttuğun yolu
Sadalar geliyor ümit dolu
İslam'a Kabe'den, Türk'e Turan'dan..."
51. Gün; "Amasya'da Hükümet Temsilcisi Salih Paşa ile Heyeti Temsiliye arasında beş protokol imzalanıyor."
55. Gün; "Mustafa Kemal Paşa Erzurum'dan 300 imza ile Erzurum Sancağı Mebusluğuna aday gösterildi ve hemşerilik beratı verildi."
56. Gün; "Hindistan Türkiye için Dua Günü ilan edildi."
65. Gün; "Antep'ten İngilizler çekildi. Antep Fransız ve Ermeni askerlerince işgal edildi."
69. Gün; "Antep'in işgali protesto edildi."
73. Gün; "Mustafa Kemal Paşa'nın ilk çizgi portresi Diken'de yayınlandı."
79. Gün; "Balıkesir Redd-i İlhak Cemiyeti, Müdafaa-i Hukuk'a (Sivas'a) bağlandı."
80. Gün; "Kürt ve Ermeni anlaşması imzalandı."
85. Gün; "Times Gazetesi Mustafa Kemal Paşa, Milli Hareketin en büyük lideridir."
86. Gün; "Sivas'ta toplantıda komutanlar, askeri besleyecek paramız yok deyince Mustafa Kemal Paşa 'Halk askeri besler' dedi."
91. Gün; "Mısır'da Kuvayi Milliye lehine miting yapılıyor. Albayrak Gazetesi"
93. Gün; "Dünkü Monitor Gazetesi, Mustafa Kemal Paşa'nın humma-yı tifoididen ağır surette hasta olduğunu yazıyordu. Yaptığımız tahkikata nazaran bu havadisin aslı ve esası yoktur. Vakit Gazetesi"
95. Gün; "Sivaslı kadınlar Numune İnas-Kız-Mektebinde toplanarak Memleketin bütünlüğü ve istiklalini müdafaa uğrunda Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti'ni kurdular"
100. Gün; "Hahambaşı Hayim Nahum Efendi İstanbul'a döndü. Hahambaşı 27 Eylül'de Fransa'ya gitmiş, burada Fransa ile Türkiye'nin çıkarlarının uzlaştığı konusunda ve Mustafa Kemal Paşa'dan korkulmaması yolunda demeçler vermişti. Yenigün Gazetesi"
108. Gün; "Heyeti Temsile Ankara'ya üç otomobille yola çıkar. Arabalarda Mustafa Kemal Paşa, Rauf Bey, Alfred Rüstem Bey, Mazhar Müfit, Şeyh Fevzi Efendi, Hakkı Behiç, Yaver Muzaffer, Yaver Cevat Abbas, Bedri, Hüsrev Bey ve Doktor Refik Bey bulunmaktadır. 18 Aralık günü başlayan yolculuk 27 Aralık günü Ankara'da benzeri görülmemiş bir aşk ve milli heyecanla son buldu.
Kısa notlarla aldığım başlıklar bunlardan ibaret değil. 400 sayfalık bu kitabın aydınlara yeni ufuklar ve vizyonlar oluşturacağını ümit ediyor, emek sahiplerini kutluyorum.
SİVAS MİLLİ MÜCADELENİN 108 GÜNÜ, Batı İstanbul Vakfı, Cumhuriyet Mh. Atatürk Bulvarı. Beykonakları Sit. No. 13/1, Beylikdüzü - İstanbul

<