METİN ALTINÇEKİÇ

METİN ALTINÇEKİÇ

SANAL GERÇEKLİK

Sevgili okurlar, bu hafta sizlere teknolojinin son harikalarından Sanal Gerçeklik Gözlüğünden ve bunun hayatımıza yansımalarından bahsedeceğim.

Cep telefonun dahi icat edilmediği senelerde sinema filmlerinde telsizler konu edilirken, uzaylı modunda insanların gözüne takarak olağan üstü meselelere imza attığı izlenimi veren bu cihaz, seneler ileri attıkça pilotların simülasyon yöntemi ile uçuş eğitimleri yaptığı, Nasa'nın uzaya roketlerini fırlatmadan önce astronotlar için simülatör olarak kullanıldığı, araba üreten firmaların test aşamalarında kullandığı ve zamanla sadece belli eğlence merkezlerinde insanlara belli bir ücret karşılığında sunulan bu teknoloji bir kaç yıldır dünya da ve ülkemizde de sade vatandaşların teknoloji marketlerinden satın alarak kullanabilecekleri bir ürün haline geldi.

Peki VR Sanal gözlükler ile kullanıcılar neler yapabilir? İşte can alıcı soru budur. Sevgili okurlar şöyle düşünün, normal bir video da dizi sinema veya cep telefonu kamerası ile çekilmiş videolar da sadece merceğin çekmiş olduğu noktayı görmekteyiz. Ancak vr sanal gerçeklik gözlüğü ile ise gözlüğü gözünüze taktığınız andan itibaren başınızı nereye çevirirseniz, orayı görebiliyorsunuz. Sanki siz o an oradaymışca bir hisse kaptırıyor sizi. Peki nasıl oluyor bu?

Konuya girmeden önce bu noktada da bir öz eleştirim olacak, biz üretmekten ziyade tüketmeye daha meyilliyiz. Sanal gerçeklik gözlüğü ile izlenen video'ları çekebilmek için 360 derece çekim yapabilme özelliğine sahip kameralardan temin edilmesi gerekir ve ben bir süre sanal gerçeklik gözlüğüm ile video'lar izledikten sonra kendim de video çekmeye karar verdim. Çünkü neden biliyor musunuz?  Türkiye'de bu tarz çekim yapan insan yok denecek noktada. İşte Üretim değil, tüketim ağırlıkta. Halbu ki, şuanda youtube ve facebook bunu desteklemeye başladı. Bu tezimi bizzat teknoloji marketlerini ve Sirkeci de ki elektronik satışının kalbi olan hanı da gezdikten sonra şaşkınlığıma hakim olamadım. Tüm teknoloji marketlerinde VR Sanal Gerçeklik Gözlüğü var. Ancak 360 derece kamera  her yerde bulunmamaktadır. Tek tük yerlerde bulunmaktadır. Böyle bir şey olabilir mi? Türkiye'nin en büyüklerinde bile ürünümüz var ama internetten sipariş ederseniz kargo ile evinize gelir dediler. Bunun sebebini satış görevlilerine sorduğumda ise cevap şu arz talep dengesi.

İlk kamera getirmiştik ama satış az olduğu için raflarımızdan kaldırdık.

Kameranın tam olarak ne amaçla kullanıldığını bilmeyen insanlara dahi rastladım dersem yalan olmaz. Sevgili okurlar ben bu kamerayı satın alıyorum ve sizler için çekimler yapacağım. Pek yakında Resmi youtube kanalımdan, facebook sayfamdan ve resmi web sitemden ulaşım sağlayabilirsiniz.

VR Gözlüklerle sadece video izlenmiyor, aynı zamanda oyunda oynanabilmekte, çeşitli uygulamalar sayesinde müze ve ören yerleri gezilebilmekte ama yapıtların çoğu yabancı menşeylidir. Değerli okurlar gözlüğün verdiği hissiyatı anlamanız için size başka bir örnek vereceğim, mesela safariye çıktınız üstü açık bir jeep'in içindesiniz. 360 derece kamerayı jeepin üstüne koydunuz ve her bir yeri çektiniz diyelim. Görüntülerde aslanlar, timsahlar ve çeşitli doğa hayvanları var ve görüntü ise HD kalitede. İşte bu nokta da gözlük daha sonrasında size veya izleyene oradaymış hissiyatını vermektedir. İşte bu yüzden ismi Sanal Gerçeklik gözlüğüdür.

Evet sevgili okurlar, inovasyon yani yeni hizmet ve ürünler noktasında global dünyanın da daha ötesinde ilerlememiz gerekiyor. Sanal Gerçeklik Gözlüğü bu meselenin sadece bir ayağıdır. Neden Türk yapımı cep telefonu yok. Kore de malum android işletim sistemine sahip cep telefonu çok uygun ve şuanda Türkiye de en yaygın kullanılan telefon markası diyebiliriz. Neden Türkiye'de vidasına kadar bizim üretimimiz bir otomobil yok? Kullandığımız kalem silgi bile yabancı menşeyli. Ben isterim ki, benim milletim üreten ve başka ülkelere bunu pazarlayabilen ülke konumuna gelsin. Haftaya bambaşka bir konu ile görüşünceye dek hoşçakalın.

<