REGAİP KANDİLİ ve MEVLİD - VESİLETÜ'N NECAT
Sevgili dostlar, insan hayatını anlamlandıran güzel günlerin varlığı yalnızca böyle günlerin kutlanmasıyla kalmamış, aynı zamanda insanların bu günlerin varlığında kendisini ait olarak hissetmesiyle bir nevi kendini bulmak, hayata ve insanlara olan saygı ve sevgisini de su yüzüne çıkararak ortaya koymak fırsatını doğurmaktadır.
Şüphesiz böyle güzel günler ne denli çok ve çeşitli olursa olsun, yine de hiç birisi İslamiyet’in bize sunduğu manada kendiliğinden zirveye programlanmış kutlamaların varlığı kadar huşu da yaratamadıktan başka kıyaslamak bile mümkün değildir.
Hz. Muhammed Efendimizin (SAV) ( 12 Rebiyülevvel-20.Nisan.571–13 Rebiyülevvel –08.Haziran.632) Dünya’ya geldiği andaki mucizelerin farkına vardığımız Mevlid Kandilinden başlayarak Ramazan Ayı’na adeta bir törenle girercesine hazırlık safhaları olarak nitelendirebileceğimiz Üç Ayların ilki olan Recep Ayı’na girerek bu yılın Regaip Kandilini idrak etmiş bulunmaktayız.
Recep Ayının girdiği ilk haftanın ilk Perşembe Günü’nü Cuma Günü’ne bağlayan gece kutlanan Regaip Kandili hepimize mübarek olsun.
13.Nisan.2018 Miraç Kandili, 30.Nisan.2018 Berat Kandili ve nihayet 16.Mayıs. 2018 Ramazan Ayının başlamasıyla birlikte, 10.Haziran.2018 de Kadir Gecesiyle zirveye ulaşan üç aylar Ramazan Bayramı ile sona erecek.
Ardından bir diğer mübarek kutlama 21.Ağustos 2018 de Kurban Bayramı..
Değerli okurlar hepsinin kendine özgü ayrı özelliği olan böylesi günlerin Türkiye’de ki kutlama şeklinde öylesine ortak bir özellik var ki, sözlerindeki diziliş, okunuşundaki şiirsellik ve makamındaki insanı saran duygu yoğunluğu ile edebi eserler içerisinde örnek teşkil eden “ Mevlid-i Şerif Kasidesi” nin de (*) (Vesiletü’n Necat) yazılmasına ilham vermiştir.
İşte böylesine güzel günlerin varlığıyla kendisinde aidiyet hissedenlerden birisi de 15. Yüzyıl Osmanlı Şairlerinin en büyüklerinden birisi olan Süleyman Çelebi ( 1351-1422), Sultan I. Murad’ın vezirlerinden Ahmed Paşa’nın oğlu ve Yıldırım Bayezid tarafından atandığı Bursa Ulu Camii’nin imamıdır..
Peygamber Efendimize (SAV) olan sevgisi nedeniyle mübarek günlerin varlığında övgüsünü dile getiren unutulmaz edebi eser Mevlid-i Şerif Kasidesi’ni yazdığında 60 yaşındaydı.
Değerli okurlar, doğmak, doğum zamanı, doğum anlamına gelen Mevlid-i Şerif, aynı anlamla Hazreti Muhammed Efendimize (SAV) övgü olarak yazılmakla beraber bütün dini günlerde kıraat ve etkinlikler icra edilerek ayrı bir anlam ile anılmasına vesile olmaktadır.
Birbirini hatırlamakta, anmakta, yeni dostlukların başlamasında, kırgınların küskün olanların barışmasında, komşu hatırının gözetilip kollanmasında, her gün her sabah can-ı gönülden selamlaşılmasında, hafızalarımızın yeniden tazelenerek yolumuzun aydınlanmasında eşsiz fırsatlar sunan böylesi günleri nice yıllarda sağlık, varlık, esenlik ve mutluluklar içerisinde yeniden ve tekrar yaşamak üzere..
Esen kalın.
(*) Kaside: Din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan divan edebiyatı şiiri.