İLTER AVCI

İLTER AVCI

NELER OLUYOR BİZE

Vatandaş ve hükümet :

Bazıları dediler ki, vatandaşın, hükümet  işlerine burnunu sokmaması gerekir. Bu, küstahça ve samimiyetsiz söz. Ancak bir zalimin ağzından çıkabilecek bir sözdür.

Sokaktaki vatandaşın, hükümetle hiçbir alıp vereceği yoktur demek, o vatandaşın, kendisinin mutluluğunun ve hürriyetinin, kendisini ilgilendirmeyeceği demektir; halkın, çıplak veya giyindirilmiş, doyurulmuş veya aç bırakılmış, aldatılmış veya öğretilmiş, korunmuş veya yok edilmiş olmasının onları ilgilendirmeyeceğini söylemek demektir.

Marcus Operchus Cato ( M.Ö.234- 149 )

Çarpık gidiş :

 Türkiye'de çarpıklık, toplum hayatının bir parçası haline geldi, yadırganmıyor. Değer hükümleri , büyük ölçüde değişti   değer kaybolmaya başladı. Bu olumsuz ve tehlikeli gelişmede, başta ekonomik, eğitim ve teknoloji olmak üzere, değişik faktörlerin tesiri var. Bu eğilimi durduracak, mümkünse, tersine çevirecek  hareketin yokluğu düşündürücü  oluyor.

 Gidişten kimse rahatsız olmuyor ; rahatsız olanlar yadırganıyor, rahatsız ediliyor. Tehlike çanları ulaşacak kulak arıyor. Genel akıntının peşinden gitmek, akıntıya karşı durmaktan iyi geliyor . İnsanın tabiatı  ; kolay olana, çoğunluğun  yanında bulunmaya yatkındır..

Teknolojinin, birleşik kaplar hâline getirdiği dünyada, bulaşıcı kötülükler süratle yayılıyor, toplum bünyesini kemiriyor. İçinden sarsılan, tahribata uğrayan bünyemiz dayanıksız çıktı ; kendimizi tanıyamaz olduk.

İki atom bombası ile kül olan Japonya'nın ikinci ekonomik güç  savaş sonrası harabeye dönen  Almanya'nın  üçüncü ekonomik güç olması kimseyi rahatsız etmiyor , düşündürmüyor. Aksine, bu memleketlerden yardım istiyor, alıyoruz. Duyarlılığımızı iyice kaybettik ; iddiamız, kendimizle yarışma azim ve cesaretimiz yok. Borçla, geleceği ipotek altına alarak yaşamak kolayımıza geliyor.

Türkiye'nin bu çarpıklıklardan kurtulması, temizlenmesi lazım. Emeği mobilize etmek  ( seferber olmak ) , zamanı iyi kullanmak mecburiyetindeyiz. İnsanlara güveni  mutluluğu geri getirmeliyiz. Münakaşa alanından süratle çıkmalıyız. Köklü reformlara ihtiyacımız var. Devlette yeniden yapılanmaya gitmek, disiplini  hâkim kılmak, lüks ve israfı kontrol altına almak gerekiyor..

                             ****

 Birliğimizin bu eski ve iyi gemimizin limana sağ salim ulaşmasını temin için hepimiz el ele vermezsek, yarınki yolculuğunda ona kaptanlık eden bulunmayacak.

                                       Abraham Lincoln

Sevgi ve Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLTER AVCI Arşivi