MUTLU RENKLER DİYARI KARADENİZ'DEN ESİNTİLER-2- GİRESUN-ORDU-SAMSUN-SİNOP
GİRESUN KALESİ VE TOPAL OSMAN AĞA
Kirazın anavatanı olan Giresun’a ulaştığımızda, yakın tarihimizin bir parçası, milli mücadelenin önemli isimlerinden Topal Osman’ın Mezarının da içinde bulunduğu Giresun Kalesi’ni geziyoruz. Giresun’dan ayrılırken sağ tarafımızda ise Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası’nı görüyoruz.
Cumhuriyet tarihinde ki yeri tartışmalı da olsa, Giresun ve civarında İstiklal savaşı sırasında Rum çetelerine karşı verdiği kabul edilen mücadeleden dolayı çok sevilen ve mezarı Giresun kalesinin içinde bulunan Topal Osman Ağa,dönemin Abdullah Çatlı'sı.
Daha sonra Topal Osman Ağa, Meclis'in muhalif milletvekillerinden Trabzon mebusu Ali Şükrü Bey'in katili suçlamasıyla katledilir.
Atatürk`ün muhafız alay komutanlığına kadar yükselmiş, çeteci olmakla suçlanmış, Giresun'da çok sevilen, Balkan savaşında aldığı yara nedeniyle topal kalan, Karadenizin ateşli, asabi, atılgan tiplemesinin en uç örneklerinden biri olan Topal Osman Ağa'nın mezarı ,Giresun Kalesindedir.
GİRESUN'UN ANIMSATTIKLARI
---Giresun isminin Rumcada kiraz anlamına gelen "kyras "dan geldiği söylenir
---Giresun adasında Amazon kadınlarının yaşadığı rivayet edilir.
---Üç şeyi ünlüdür: Fındık,Fare,Fatma.
--Bir zamanlar Sokaklarda kedi yerine 'keme' adi verilen fareler dolaşırmış.
---Giresun;birbirinden yetenekli futbolcular yetiştirmiş sevimli şehir.
---Türkiye'de kurtuluşu olmayan tek ildir.
---Karadenizin en büyük ve tek adasına sahiptir.
--Atatürk'ün 15 yakın korumasının hepsi Giresunluydu.
---Süper ligde futbol oynayan ilk doğu karadeniz takımı Giresun Spor'dur.
--Dünya fındığının 1/3'ünü Giresun karşılamaktadır.
--Çin seddinden sonra dünyanın en uzun seddi Giresun'dadır. (Alucra-Yağlıdere sınırında bulunan Çıkrıkkapı yaylasında)
--Yurt dışında bulunan en çok Türk Giresun'lulardır.
--Şehri dışında şehitliği bulunan tek il Giresun. (Afyon Giresun şehitliği)
--Dünyada gönüllü iki alay (42nci ve 47nci alaylar) kuran tek il Giresun'dur.
-Kirazın anavatanı fındığın başkenti Giresun'dur.
DENİZ ÜZERİNE KURULAN İLK HAVA LİMANI ORDU
Türkiye’nin deniz üzerine kurulan ilk hava limanı Ordu-Giresun Havalimanı 2016 yılında açıldı. İki şehrin özlemini dile getiren Ordu’nun Gülyalı ilçesinde üzerine taş dolguyla inşa edilen dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk havalimanı olan Ordu- Giresun Havalimanı (OGU) yaklaşık 360 milyon liraya tamamlandı.
BOZTEPE ORDU
Ordu’ya giderken Karadeniz Fındığının tadına bakıp
Ordu kentinin sembolü olan “ Boztepe’ye Çıkmalı Şu Orduya Bakmalı “ sözünün mekânı olan Boztepe’ye çıkıyoruz. Ordu’yu ve Karadeniz’i ayaklarımızın altında
Ordu ilinin ve Karadeniz’in tüm güzelliklerini izleyebileceğiniz Boztepe, yeşil ile mavinin eşsiz uyumunu bizlere sunmaktadır.
Bir tarafı Karadeniz, bir tarafı Ordu, bir tarafı eşsiz fındık bahçeleri manzarası olan Boztepe, Karadeniz’deki önemli doğa ve turizm mekanı.
Denizden yüksekliği 530 metre olan Boztepe,Ordu merkezden 6 kilometre uzaklıktadır.Ordu Boztepe Teleferiği 28 kabini ile Boztepe’ye sefer düzenlemektedir. Ayrıca Yamaç Paraşütü de yapılıyor.
Eğer yolunuz düşerse muhakkak uğramalısınız bu küçük şehre, Teleferikle Boztepeye çıkıp bir çay içmek ve şehri tepeden görmek müthiş hissettirecek size.
ORDU'NUN ANIMSATTIKLARI
---Ordu,bu kelimesinin kökeni Hintçe kamp anlamina gelen "Urdu'dur.
---Fındığı çok meşhurdur. Ordu'da her çeşit orman ürünü işlenmektedir ve oldukça zengin yeraltı kaynaklarına sahiptir.
---İstanbul ;Sivas, Giresun ve Erzurumdan sonra en çok nüfus barındıran,Avrupada da Fransa,Almanya ve Hollanda gibi ülkelere göç veren şehir.
---Ordu'nun çoğu yerinde özel ezme sucukla hazırlanmış Ordu tostunu ve merkezde bulunan Meşhur Pide'de Yağlıyı yemeden, Ufuk gazozunu içmeden dönmeyiniz efendim.
BANDIRMA VAPURU SAMSUN
Önce Samsun Meydanında bulunan ATATÜRK Heykelini ziyaret ediyoruz. Sonra Doğu park alanı içinde yer alan Bandırma Vapurunun bulunduğu yere geçiyoruz. Karşımızda Mustafa Kemal Atatürk’ü kurmaylarıyla birlikte 9. Ordu Müfettişi olarak İstanbul’dan Samsun'a getiren aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Bandırma Vapuru ziyaretçilerini ağırlıyor.
Türkiye Cumhuriyetine giden yolda, büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ü ve 18 kader arkadaşını Samsun’a getirip, milli mücadelenin başlamasına vasıta olarak önemli bir görev yapan "Bandırma Vapuru", Samsun'da, Doğu Park sahilinde, bir Müze olarak hep orada kalmak üzere demir atmış durumda.
SAMSUN'UN ANIMSATTIKLARI
--Geleneksel ata sporu olan güreşin anavatanı sayılan il.
---Levent Kırca,Orhan Gencebay'ın memleketi.
--Samsun'un büyük çoğunluğu dışarıdan gelmiştir. Balkan göçmenleriyle Karadeniz il ve ilçelerinden gelenler ağırlıktadır.Ayrıca Gürcü ve Çerkes nüfus oldukca fazladır.
--Türkiye'nin tarım ülkesi olduğu yıllarda en büyük ikinci ve üçüncü ovaya ev sahipliği yapması sebebiyle ülkenin her yerinden göç almıştır. İlk gelenler Selanikten mübadele ile Bafra ve civarına gelen muhacirler.Sonraki dalga Kafkasya kökenlilerse Terme - Çarşamba hattına yayılmışlardır.
ALDIRMA GÖNÜL"
SİNOP CEZA EVİ
Pontus Krallığı’nın önemli bir merkezi olan Sinop Kalesi, Cumhuriyet döneminde Hapishane olarak kullanılmış. San Francisco'ya yakın bir adadaki "Alcatraz Hapishanesi"ne benzetilerek "Anadolu’nun Alkatrazı" tabiri ile de tanınmıştı.
Ünlü yazar Sabahattin Ali (1907-1948) dönemin yönetimini eleştirmesi nedeniyle bu Cezaevinde tutuklu olarak kalmıştır. “Aldırma Gönül” şarkısının mısraları Sinop Cezaevinde tutuklu olduğu dönemde yazılmıştır.
Sinop Cezaevinde mahkum yatan diğer ünlü bazı şahsiyetler :
Refik Halit Karay (1888-1965 )
Mustafa Suphi (1883-1921)
Kerim Korcan (1918-1990)
Refii Cevad Ulunay ( 1890 – 1968)
Sinop Cezaevi; Güney Afrikalı Anti Apartheid aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahî devlet başkanı Nelson Mandela'nın 18 yıl kaldığı Cape Town yakınlarındaki Robins Island Adası gibi son derece sıkı korunan bir cezaeviydi.
Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi;1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilmiştir.
TÜRKİYE 'NİN TEK FİYORTU HAMSİLOS SİNOP
Malûm olduğu üzere Fiyort, denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, körfeze deniyor. Fiyortlar; genellikle Norveç, Grönland, Alaska gibi kuzey ülkelerinde görülen bu ilginç kıyı tipini Sinop Hamsilos koyunda görüyoruz.
Türkiye'nin tek fiyortu olma özelliğine sahip yemyeşil orman ve rengarenk çiçeklerle bir nehir gibi kara içine giren Hamsilos fiyortu , Sinop il merkezine 11 kilometre uzaklıkta,
Hamsilos Koyu tanıtımlarında, özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde rastlanan fiyord oluşumunun Türkiye’deki tek örneği olarak gösteriliyor. Hamsilos Koyu aslında bir fiyort değil bir deniz girintisi ama bir fiyorttan çok daha güzel. Gerçekten de deniz burada bir nehir gibi kıvrıla kıvrıla kara parçasının içlerine doğru girerken ilginç bir görünüm sergiliyor. Bu özel yapısından dolayı bölge, Kültür Bakanlığı tarafından 1991 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı.
Koyun asıl adı Hamsolos olsa da halk tarafından Hamsilos olarak anılıyor. Oksijen yoğunluğu açısından bakıldığında ülke genelinde birinci sırada değerlendirilmektedir.
GELENBEVY RESTAURANT
"LİFE IS GOOD" SİNOP
Sinop’un adının "Sinope" isimli su perisinden geldiği rivayet olunur.
Kırk bin nüfuslu Artvin gibi Trafik Lambalarının bulunmadığı bu emekli şehrin Sahilinde "GELENBEVY" isimli bir balıkçı Lokantası var. "Gelenbevy Restoranın sahibi rahmetli Tevfik Gelenbe'nin akrabası Hakan Tevfik Gelenbe.
"Arap Bacı" tiplemeseiyle tanınan radyo oyunlarında ve sinema filmlerinde oynayan 2004 yılında kaybettiğimiz Tevfik Gelenbe de tesise ismini veren 18.yüz yılın ünlü matematikçilerinden Manisa'nın Gelenbe kasabasında doğan Gelenbevi İsmail Efendinin yakın akrabası.
"Life is good" "Yaşamak güzeldir" şiarıyla yola çıkan fiyatları makul bu balık lokantasında mezgit ve cevizli Sinop mantısını tattık.
SİNOP'UN ANIMSATTIKLARI
---Yunan filozofu Diyojen'in doğduğu il.
--Bir zamanlar Nato üssü idi.
---Sinop'un Anadolu'nun fethinden önceki adı "Sinopolis" idi.
--Sinop için şöyle denebilir :i"Güneşin aynı denizde doğup, yine aynı denize gömüldüğü şehir".
---Karadeniz 'de tek doğal limanının bulunduğu şehir.
---Sinop, adını eski bir Yunan mitolojisindeki tanrıça"Sinope"den alır.
--Türkiye'de içki tüketiminin en fazla olduğu şehirlerden biri
Mutlu Renkler Diyarı Karadeniz'den "Esintiler" yazı dizimizi Nurten Çıkılı'nın mısralarıyla bitiriyorum:
"Bir dostunu karşılar gibi karşıladı bizi,
En güzel renklerin dans ettiği,
Yeşilin, mavinin, kızılın, sarının...
Renk cümbüşü cennet misali bir yer.
Ayrılmak elbette çok zordu,
Bir gelişin gidişi olmalıydı tabiki,
Yüreğim daralıyordu veda ederken bu güzelliğe,
Bir daha görmek nasip olacak mı diye,
Nasipte tekrar görmek varsa eğer,
Dostunu tekrar kucaklayacaktır mutlu renkler diyarı..."