LİDER ZOR GÜNDE ORTAYA ÇIKAR
Herkesin paniğe kapıldığı, umudunu kaybetmekte olduğu olağanüstü hallerde, siyasi parti genel başkanlarının liderlik vasıflarının olup olmadığı anlaşılır.
Ülkemizde 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminde, iktidar parti lideri gerçek lidere yakışan cesur tavrı ile kendini kanıtlamış, Milleti ayağa kaldırarak Ülkeyi büyük bir felaketin eşiğinden döndürmüştür. Muhalefete mensup parti genel başkanları ise üzerlerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeyip, olaya seyirci kalmışlardır.
Her parti genel başkanı gibi Tayyip ERDOĞAN’ı da sevenleri de sevmeyenleri de var. Ama yirmi yıldır her girdiği seçimden başarı ile çıkması, olağanüstü hallerde öne geçip, başkomutanlık yapması Milletimizce takdir edilmekte ve bunu oyları ile göstermektedir.
İkinci olağanüstü dönem Pandemi dönemi olup, bu konuda da şehir hastaneleri projeleri ve Türkovac aşısının uygulamaya geçilmesi ile bir lider olarak üzerine düşen görev ve sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirip diğer ilkelere kıyasla Sağlık Bakanlığımızı ve sağlık personelinin de cansiperane çalışmalarla Ülkemiz, diğer ülkelere kıyas ile başarılı olmuştur.
INCLUDEPICTURE "https://i2.milimaj.com/i/milliyet/75/1200x675/5e8da3755542810968d8da6e.jpg" \* MERGEFORMATINET
Dünya’da Corona-19 aşısını bulan dokuz ülkeden biri Türkiye olması önemli bir başarıdır. Türkovac aşısını bulan Prof. Dr. Aykut ÖZDARENDELİ ve emeği geçenleri tebrik ediyor, Prof. Dr. Uğur ŞAHİN ve Prof. Dr. Özlem Türeci adlı bilim insanlarımızın insanlığa verdikleri bu üstün hizmetler ile Millet olarak gurur duyuyoruz.
Bu konuda da muhalefet parti genel başkanları, erken seçim ve Cumhurbaşkanı adayı konularıyla zamanı boşa harcamışlardır.
Maalesef Ülkemizde olağanüstü vakalar devam etmekte olup, siyasi istikrarı bozamayanlar bu defa da ekonomik istikrarı bozmaya çalışmışlar ve bunda kısa sürede başarılı olmuşlardır.
İlgili bakanlıkların aldıkları yerinde kararlar ve uygulamalar ile Dünya ülkeleri ile kıyaslandığında Pandemi ekonomimizi neredeyse teğet geçti diyebiliriz.
G-20 ülkeleri içinde ekonomisi büyüyen, üretim ve ihracatı hiç durmayan tek ülke olmak bunun kanıtıdır. İşte tam da bu yüzden içeriden ve dışarıdan kurgulanan oyunlar ile döviz kurları üzerinden ve dolayısı ile Ülkemize zarar vermek isteyenler oldu. Doların kısa zamanda hızlı artışı ile ekonomide buhran yaşanırken, Başkan ERDOĞAN’ın açıkladığı ekonomik model ve 20 Aralık kararları oyunu bozdu ve 2022 yılına dair karamsar öngörü ve beklentiler yerini tamamen iyimser senaryolara bıraktı. Asgari ücretlerde de yapılan %50 zam ve asgari ücretin vergiden muaf olması kararı da ekonominin kötüye gidişini frenlemiş oldu.
SÖZÜN KISASI
Dünya genelinde ekonomilerin sarsıldığı, kayıpların yaşandığı ve topyekûn mücadelenin öne çıktığı bir yılı geride bıraktık, yeni umutlarla ve heyecanla yeni bir yıla başladık.
Kim ne derse desin, beğenelim veya beğenmeyelim, sevelim veya sevmeyelim Başkan ERDOĞAN’ın liderlik vasfı bu hadiselerin atlatılmasında önemli rol oynamış olup, Milli iradenin kendisine olan güvenini bir kez daha kanıtlamış oldu. Ancak, 2022 yılında iktidar ve muhalefet partileri daha dikkatli olmalıdırlar. Bu yıl gösterecekleri performans önümüzde yapılacak 2023 seçimlerinde Milletimiz tarafından değerlendirilecektir.
Benim Devlet yönetiminde gördüğüm en önemli hata, liyakat, tecrübe ve kariyere gereğince önem verilmemesi, siyasi görüşün ön plana alınmasıdır. Bir diğer önemli husus ise başarılı olamayan yöneticilerin kısa sürede görevden alınıp, aynı kriterleri taşıyan yöneticilerin atanmasıdır. Bu anlayış zaman kaybına ve Ülkemize zarar vermektedir. Bütün Dünya’da her alanda değişim ve dönüşümün yaşandığı bir zamanda Ülkemizde siyasette ihtilalcilerin yaptığı yasalarla Ülkemizin yönetilmeye çalışılması da mühim bir hata olup, 2023 seçimlerinden önce buna son verilmeli, Anayasa ve Seçim Sistemi, Siyasi Partiler Yasası başta olmak üzere yukarıda bahsini yaptığım önemli konularda alınan doğru ve başarılı kararlar gibi, bu en önemli konuda da zamanın koşullarına uygun çağdaş kararlar alınmalı ve siyaset yeniden yapılandırılmalıdır,
Tabi ki tek başına iktidara olsa da bu konuda muhalefet partilerine ilgili tüm kurumlara da görev ve sorumluluk düşmektedir.
T.B.M.M.’nin tüm milletvekilleri bu önemli konuya kafa yormalı ve üzerlerine düşen tarihi görev ve sorumluluğu yerine getirip, Ülkemizi bu dertten kurtarmalıdırlar. Muhalefet partileri de eğer sistem iyileştirmek istiyorlarsa, büyük bir fırsat önlerine gelmiş bulunmaktadır. Hiç olmazsa bu önemli konuda İktidar ile birlik olup, bu yasaları çıkarmalıdırlar. Milletimiz bu seçimlerde Ülke menfaatine proje üretenlere hak ettiği ödülü mutlaka verecektir. Artık erken seçim ve Başkan adaylığı tartışmaları gereğinden fazla T.V. ve gazetelerde yer almış, kabak tadı vermiştir. Türkiye’nin gündeminde bu önemli konu birinci sırada yer almalıdır.
2021 yılını kapattık. 2022 yılı, dilerim Milletimiz için hayırlı bir yıl olur.
Son iki yıl, Dünya ve Türkiye Pandemi ve değişimlerle çalkalandı. 2022 yılında siyasi ve ekonomik istikrar sağlanmalıdır. Üç yıl öncesine kadar temel meselemiz hep güvenlik üzerine idi. Diplomatik ilişkiler de bu mesele çerçevesinde şekillenmişti.
Amerika ile uzun süredir yaşadığımız gerginlikler söz konusu idi. A.B. ile ilişkilerimiz son on senedir askıdaydı. Rusya ile hem mücadele hem müzakere temeline dayalı bir ilişki modeli doğdu ve devam ediyor.
Türkiye kendi sınırları ve yakın coğrafyasındaki birçok gerilimin belli bir istikrara kavuşmuş olması nedeni ile diğer Ülkelerle daha az gerilimli, iyi ilişki takip edeceği bir döneme girdi.
Türkiye’nin normalleşme arayışına girdiğini ve 2022 yılında da bu arayışlara devam edeceğini öngörebiliriz.
Bu nedenlerle çok temel bir değerlendirme yapacak olursak, 2021 yılı itibari ile Türkiye’nin güvenlik ve dış politika gündeminin büyük oranda istikrara kavuştuğu ve bu yıl içerisinde de normalleşme arayışlarının sürdürüleceği bir dönem olacaktır.
“İnsanlar yeni güçler yaratamaz; ancak var olan güçleri birleştirir ve kontrol ederler. Dolayısı ile koruyabilmenin tek yolu, ayrı ayrı sahip oldukları güçlerden, her türlü direnişe karşı gelebilecek güçte bir bütün oluşturmak, tek bir güdümün hükmü altında uyum içinde işleyecek şekilde güçlerini bir araya getirmektir.”
“Siyasette ve ahlakta ayrı şekilde muamele edenler, ikisini de asla anlamayacaktır.”
[Jean-Jacques Rousseau] HYPERLINK "https://tr.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau"
Sağlıcakla kalın.