SELAHATTİN ÖZTÜRK

SELAHATTİN ÖZTÜRK

KUR'AN EKRANINDAN-6 KULLARA HİTAP

Made 8. Ayetteki KİN kelimesi, Kuran'ın ilke ve ölçülerinin dışına çıkılması sonucu meydana gelme ihtimali kuvvetli olan, İnsanlığın huzursuzluğunu, mutsuzluğunu da beraberinde taşıyan bir davranış bozukluğudur.

HADİS: "Mümin KİN tutmaz". Özü iyi, işini doğru yapan Müslüman, Hadis gereği KİNDEN uzak durmalıdır. 

Haşr 10.Ayet)......Onlar şöyle DUA ederler: "Rabbimiz bizi ve bizden önce geçmiş olan mümin kardeşlerimizi bağışla! Kalplerimizde İman edenlere karşı hiç bir KİN ve KÖTÜ duygu bırakma! Rabbimiz! şüphesiz sen çok şefkatlisin, çok merhametlisin.

Maide 91 Ayet) Hiç şüphesiz Şeytan İÇKİ ve KUMAR yoluyla sizin aranızda ancak DÜŞMANLIK ve KİN  bırakmak, sizi Allah'ı zikretmekten ve NAMAZ kılmaktan alıkoymak ister. Artık bunlardan vaz geçtiniz, değil mi?

KİN; Nefsin olumsuz davranışlara teslimiyeti sonucu kalbe yerleşen,  öç almaya yönelik düşmanlık duygusudur. Bu yapıdaki nefis insanın hem kendisine hem de karşısındaki herkese zarar verir. İnsan için aslolan SEVGİDİR. Çünkü; kâinatın yaratılışı sevgi esaslıdır. KİN; içsel yargılayıcılığı  doğurur , her iş için negatif değer oluşturur. Öne çıkan bu durum her türlü güzellikleri engelleyerek bitirir. Hastalıkların oluşumuna zemin hazırlayarak vücudun dengesini bozar. KİN (öfke) insanda şeker yüklemesi yapısı taşır. O da diyabet hastalığına kapı aralar, depresyon tetiklemesi oluşturabilir. 

KİN; içerisinde içsel bir öfke-nefret- haset-yargılama-affetmeme-hınç- hırs-intikam ve vb duyguları barındırır. Meselâ: öfke-hırs-intikam KİNİ besleyen en etkili duygulardır. İnsanı GÜNAH işlemeye açık hâle getirir. İnanç sistemimizde KÜSKÜNLÜĞÜN en fazla 3 GÜN ile sınırlandırılması kinlenmenin (öfkenin) önünün kapatılması içindir.  Ortak özellik: Müslümanlar kardeştir. 3 günden fazla dargınlık içinde olmamalıdırlar. KİN sahibi her insan öfkeyi beyinde - vücutta çok çok barındırarak; yargılayıcı, küçümseyici, zehir saçan bir hastalığı da beraberinde getirebilir.

HADİS: " Birbirine haset etmeyin, KİN ve NEFRET beslemeyin, darılıp yüz çevirmeyin...." Hadis: "Ey  Rabbim, kalbime hidayet eyle, dilimi doğru kıl,  göğsümdeki HİLE ve KİN duygusunu gider." der.

Hadis: " Hediyeleşiniz , zira hediye kalpteki KİN ve NEFRETİ giderir."

KİN; Kişiye gereksiz, geçmiş defterleri açtırır. Oldu bitti demez, affetmez , unutmaz, alınganlık gösterir, kendi yanlışını asla görmez. Tek iyi kendisi olduğu düşüncesinde. Duygusallık içerisinde önyargılı davranarak, kötü niyetinin yansımasının oluştuğu gerçeğin asla düşünülemediği, varsa yoksa, kalbe yerleştirilen  öç alma isteği hep önde tutulur. KİN; bıçak, kılıç, ve kesici araçların kapı,  bir şeyin üzerini örten KIN anlamını da taşır . Sevgi yüklü insan hiç bir kardeşine KİN  tutmaz. Sevgi dengesi bozulmuş  egosu yüksek, kibirli insanlar ,KİNE ve NEFRETE başvurmaktan çekinmezler.

Müslüman; başkasına bakarken önce niyetin iyi ve kötülüğünü okumalı ve iyiliklere odaklanmalıdır. Affetmek insan için güç ve kuvvettir. Olaylara karşı sonuçları açısından BARIŞI oluşturacak şekilde; sabırla- teenni ile- nezaketle hareket edilmeli; kızgınlığı kine dönüştürmeden beyninde iyi kullanılmasıyla iyi bir tedavi edilmeli böylelikle Müslüman; karşındaki kişiye verebilecek olduğu zararlardan kaçınmalıdır.  Başarı; bağışlamak ve unutmaktan geçer.  Birbirine karşı sevgisizlik düşmanlık hisleri olan toplumlarda mutluluk asla oluşmaz. 

KİN 'in ortadan kaldırılmasında; güçlü iman, abdestin sağlamlığı,  iyi güzel ibadet, huşu içinde kılınan namaz, insanlık için yapılan dua, Kuran ve Sünnetin yaşayış rehberi yapılması , kötü ahlak yapılarının düzeltilmesi. Allah'ın razı olacağı işlerle  meşgul olmak  ahiretin selameti için önemlidir. Kalpte buz  kin kalmadan İnsanı insanlıktan çıkaracak her türlü davranışlardan kaçınılmalıdır. 

Allah’ım, Kinin çirkinliklerinden bizleri koru, Affetme duygusunu, Sevgi ve dayanışma özelliğini bizlerde kuvvetlendir, Merhametinle iyiliklerimizi çoğalt, meşguliyetlerimizi Razı olacağın İstikamet üzerine yürüt. Amim Amin Amin.

Cuma bayramınızı tebrik ederim. Selamlar Allah'a emanet olunuz.

<